Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε;


Όσοι μαγειρεύουν στο σπίτι σε τακτική βάση, συνηθίζουν να πλένουν το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν.

Η τακτική αυτή είναι λάθος, επισημαίνει η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), διευκρινίζοντας μάλιστα ότι γενικώς δεν συστήνεται να πλένουμε οποιοδήποτε είδος ωμού κρέατος και όχι μόνο το κοτόπουλο.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το πλύσιμο ωμού κοτόπουλου ή γαλοπούλας είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να μεταδώσει βακτήρια στα χέρια και σε άλλες επιφάνειες. Και ακόμη χειρότερα, θα μπορούσε να μεταδώσει μικρόβια σε άλλα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά.


Η πιθανότητα μεταφοράς των βακτηριών αυξάνεται λόγω και του γεγονότος ότι οι οικιακές κουζίνες είναι πολύ μικρές. Μην ξεχνάτε επίσης, πως το πλύσιμο των πουλερικών είναι επίσης εντελώς περιττό, καθώς το σωστό μαγείρεμα θα σκοτώσει τα βακτήρια ούτως ή άλλως.


Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε;


Το πλύσιμο δεν σκοτώνει τους ιούς. Αντίθετα, αυξάνει τις πιθανότητές τους να μολύνουν τις επιφάνειες της κουζίνας σας ή άλλα τρόφιμα.


«Από επιστημονική σκοπιά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι πλένοντας το κοτόπουλο το κάνουμε πιο ασφαλές» εξηγεί η Τζένιφερ Κουίνλαν, ερευνήτρια που ασχολείται με θέματα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και η οποία συμμετείχε στην μελέτη. «Στην πραγματικότητα, το κάνουμε λιγότερο ασφαλές» συμπληρώνει.


Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πλένονται με ζεστό νερό, χλώριο ή ακόμα και ξύδι αντί με κρύο νερό νεροχύτη, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν αλλάζουν το γεγονός ότι οι λοιμώξεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθούν.


Εάν θέλετε πραγματικά να εξαλείψετε τους μικροοργανισμούς πριν το μαγείρεμα, αλατίστε το ωμό κοτόπουλο σας – αλλά μόνο εάν το κάνετε με ασφάλεια και στη συνέχεια το μαγειρέψετε αμέσως μετά.


Ωστόσο, το μαγείρεμα του κοτόπουλου απευθείας στις απαιτούμενες θερμοκρασίες είναι η καλύτερη ευκαιρία. η ισχυρή θερμότητα καταστρέφει αποτελεσματικά τα επιβλαβή βακτήρια.


Η διασταυρούμενη μόλυνση από μικρόβια που βρίσκονται στο ωμό κοτόπουλο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις όπως το Campylobacter και η Salmonella, οι οποίες μεταδίδονται με το πλύσιμο του ωμού κρέατος.


Εαν ωστόσο επιμένετε στο πλύσιμο πριν το μαγείρεμα, θυμηθείτε, πως όταν πλένετε το ωμό κοτόπουλο κάτω από τη βρύση πριν το μαγειρέψετε, πρέπει να φροντίζετε για την αποφυγή της διασποράς του νερού πλύσης στο περιβάλλον της κουζίνας σας διότι μπορεί διάφορα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια του κοτόπουλου να διασκορπιστούν- κατά το πλύσιμο- στον χώρο της κουζίνας σας, σε ακτίνα μέχρι 80 εκατοστά και να μολύνουν τα σκεύη σας, τα εργαλεία κουζίνας, τις επιφάνειες κοπής ή άλλα τρόφιμα.


Επίσης όταν χειρίζεστε ωμό πουλερικό να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε, πριν και μετά από τον χειρισμό του.