Κόψατε την καφεΐνη; Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κόψατε την καφεΐνη; Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες

 


Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που απαντάται συχνότερα στον καφέ, το τσάι και το κακάο.
Διεγείρει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας σας να παραμείνετε σε εγρήγορση και να μην κουράζεστε.

Λειτουργεί αποκλείοντας τις επιδράσεις της αδενοσίνης, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής που χαλαρώνει τον εγκέφαλο και μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα, διεγείροντας περαιτέρω τον εγκέφαλο.

Πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει ένα προϊόν με καφεΐνη κάθε μέρα.

Τα οφέλη της κατανάλωσης καφεΐνης συνδέονται με τη βελτίωση της μνήμης και τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Από την άλλη, άνθρωποι που κατάφεραν να κόψουν την καφεΐνη, υποστηρίζουν ότι άλλαξε η ζωή τους προς το καλύτερο.

Αν σκέφτεστε να σταματήσετε την κατανάλωση καφέ και άλλων προϊόντων με καφεΐνη, δείτε κάποιες από τις πιθανές παρενέργειες, σύμφωνα με το Onmed.gr:

Καλύτερος ύπνος: Η πρόσληψη καφεΐνης ακόμη και 6 ώρες πριν κοιμηθείτε, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Το αποτέλεσμα είναι να ξυπνάτε κουρασμένοι και να αποζητάτε περισσότερη καφεΐνη, τροφοδοτώντας ένα φαύλο κύκλο. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν καφεΐνη κοιμούνται καλύτερα σε σχέση με όσους πίνουν έστω και ένα μικρό καφέ.

Παροδική κόπωση: Η παρέλευση πολλών ωρών χωρίς καφεΐνη μπορεί να σας προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους και εναλλαγές της διάθεσης. Ειδικά αν πίνετε 3 έως 4 φλιτζάνια καφέ ή 6 φλιτζάνια τσάι καθημερινά, μπορεί να νιώσετε καταβεβλημένοι. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν συνήθως 7-10 ημέρες. Για να τα μετριάσετε, μην κόψετε απότομα τον καφέ. Μπορείτε κάθε 2-3 ημέρες να παίρνετε μια δόση καφεΐνης μέχρι να την κόψετε τελείως.

Απώλεια βάρους: Ο καφές, τα καφεϊνούχα αναψυκτικά και ειδικά κάποια ροφήματα με ζάχαρη και κρέμα, έχουν πολλές θερμίδες. Κόβοντας ένα ρόφημα με καφέ που έχει τουλάχιστον 200 θερμίδες, μπορείτε να χάσετε βάρος.

Πρόσληψη βάρους: Η καφεΐνη είναι ένα ισχυρό κατασταλτικό της όρεξης, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι που κόβουν τον καφέ αισθάνονται ότι διαρκώς πεινάνε. Μπορεί επίσης να επιταχύνει τον μεταβολισμό. Ο σκέτος καφές έχει αρνητικές θερμίδες, που σημαίνει ότι προκαλεί την καύση περισσότερων θερμίδων από αυτές που δίνει, βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

Λιγότερο άγχος: Η καφεΐνη επιδρά στο νευρικό σύστημα μέσω της απελευθέρωσης αδρεναλίνης. Επιπλέον έχει αγγειοσυσταλτική δράση, προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Μόλις απαλλαγείτε από την καφεΐνη, θα αισθάνεστε λιγότερο άγχος και στρες.

Απώλεια αντιοξειδωτικών: Ο καφές είναι βασική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία έρευνες συνδέουν με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και θάνατο από καρδιακή νόσο. Το ίδιο ισχύει και για το τσάι. Αν αποφασίστε λοιπόν να κόψετε καφέ και τσάι, αυξήστε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Onmed.grΔεν υπάρχουν σχόλια