Ν.Ρύσιο: Εκδήλωση για την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης με τραγούδι και χορό - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ν.Ρύσιο: Εκδήλωση για την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης με τραγούδι και χορό - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

 

Με την ευκαιρία της εορτής των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Νέο Ρύσιο σε συνδιοργάνωση του Δήμου Θέρμης, της τοπικής Κοινότητας και του Λαογραφικού Συλλόγου Ν. Ρυσίου «Η Αρετσού».


Παραμονή εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η Κοινότητα και ο Λαογραφικός Σύλλογος « Αρετσού» του Νέου Ρυσίου βάζουν τα καλά τους και μας περιμένουν σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων: Ξεκινούν από το καθιερωμένο πλέον πανηγύρι έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου το οποίο κτίστηκε το 1874 και ανοίγει τις πόρτες του μια φορά τον χρόνο για τον πανηγυρικό εσπερινό , 20 Μαΐου .

Ειδική μνεία να γίνει στην παρουσίαση του Επίκουρου καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ.Μανωλεδάκη ο οποίος θα μας παρουσιάσει τα ευρήματα αλλά τις εργασίες ανασκαφής στον προϊστορικό οικισμό της θέσης “Τράπεζα Νέου Ρυσίου- Καρδίας"

Συμμετέχουν :
 Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών, Κέντρα Πολιτισμού Νέας Ραιδεστού και Ταγαράδων.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Λαογραφικό Σύλλογο Νέου Ρυσίου ”Η Αρετσού”, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμης , της ΔΕΠΠΑΘ και της Κοινότητας του Νέου Ρυσίου.
Ακολουθεί πρόγραμμα εκδηλώσεων!

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
👉19.00 Πανηγυρικός εσπερινός με περιφορά της εικόνας των Αγίων.
👉20.30 Παραδοσιακοί χοροί από τα παιδικά τμήματα παραδοσιακών χορών, του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών, των Κέντρων Πολιτισμού Νέας Ραιδεστού και Ταγαράδων και του Λαογραφικού Συλλόγου Νέου Ρυσίου “Η Αρετσού”.
Θα ακολουθήσει γλέντι για όλους τους παρευρισκόμενους.

Σάββατο 21 Μαΐου 2022
08.00 Θεία Λειτουργία

Κυριακή 22 Μαΐου 2022
19.30 Παρουσίαση από τον κ. Μανωλεδάκη Εμμ. (επίκουρο καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου) των ευρημάτων και των εργασιών της ανασκαφής στον προϊστορικό οικισμό της θέσης “Τράπεζα Νέου Ρυσίου- Καρδίας”


Λίγα λόγια για τον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Νέου Ρυσίου

Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου κτίσθηκε το 1874, σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή που βρίσκεται πάνω από την είσοδό της, αν και σύμφωνα με νεότερες μελέτες της εφορείας αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, πιθανολογείται ότι ο ναός είναι πολύ παλαιότερος, αλλά ανακαινίσθηκε το 1874.
Ο ναός είναι χαρακτηρισμένος ως “μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας” με τα ΦΕΚ 373/Β/19-5-1994 και ΦΕΚ 699/Β/9-8-1995..
Στην περιοχή γύρω από την σημερινή εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, υπάρχουν ενδείξεις κατοίκισης από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όπως μαρτυρείται από μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά την βυζαντινή εποχή καταγράφεται οικισμός με το όνομα “Ποδά” ο οποίος αναφέρεται σε κείμενα από το 1321. Η κατοίκιση στην περιοχή συνεχίσθηκε μέχρι το 1527, οπότε και σταδιακά το χωριό εγκαταλείφθηκε.

Στα νεότερα χρόνια (μέσα του 19ου αιώνα), αναφέρεται στην περιοχή οικισμός με την ονομασία Πουρνάρ τσιφλίκ, χριστιανών εργατών, οι οποίοι δούλευαν στα χωράφια του Τούρκου τσιφλικά της περιοχής , η έδρα (κονάκι) του οποίου ήταν στον σημερινό Τρίλοφο (Ζουμπάτ) και στην ιδιοκτησία του συμπεριλαμβανόταν όλη η περιοχή του σημερινού Νέου Ρυσίου. Σύμφωνα με την παράδοση η εκκλησία κτίσθηκε από αυτόν, για να εκκλησιάζονται οι χριστιανοί εργάτες του.

Μετά το 1924 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, στην περιοχή εγκαθίστανται σταδιακά, 154 οικογένειες (414 άτομα), από τις οποίες οι 118 από το Ρύσιον της Βιθυνίας, 28 από το Αμπαρλί της Κωνσταντινούπολης, 6 από τον Άγιο Γεώργιο της Σμύρνης, 1 από το Μάλτεπε και 1 από την Κίο της Προποντίδας.

Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου ήταν το μόνο κτίσμα που υπήρχε τότε στην ευρύτερη περιοχή. Χρησιμοποιήθηκε ως η κύρια εκκλησία του χωριού στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης, αλλά και ως κοιμητηριακός ναός τουλάχιστον μέχρι το 1950 . Επισκευαστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν το 1960 και το 1994. Το 2021 ξεκίνησε προσπάθεια για την ολική αναπαλαίωση και αποκατάσταση του ναού, με πρωτοβουλία της κοινότητας του Νέου Ρυσίου. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη τεχνική και αρχιτεκτονική μελέτη από την Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου, ήταν το πρώτο πανηγύρι του χωριού, μετά από την αρχική εγκατάσταση των προσφύγων το 1924. Σταδιακά και με την κατασκευή του Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μέσα στον οικισμό του Νέου Ρυσίου, το πανηγύρι έχασε την σημασία του και σταμάτησε να πραγματοποιείται.

Με πρωτοβουλία του Λαογραφικού Συλλόγου Νέου Ρυσίου “Η Αρετσού”, το πανηγύρι άρχισε να πραγματοποιείται ξανά από το 2002 και μετά , υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμης , της ΔΕΠΠΑΘ και της Κοινότητας του Νέου Ρυσίου.