4ήμερη εργασία στην Ελλάδα: Ποια εταιρεία κάνει την αρχή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

4ήμερη εργασία στην Ελλάδα: Ποια εταιρεία κάνει την αρχή



Την καθιέρωση τετραήμερης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού της στην Ελλάδα από τον μήνα Αύγουστο, αποφάσισε η Grant Thornton.
Η εταιρεία με αυτόν τον τρόπο δίνει τέσσερις επιπλέον ημέρες άδειας στους εργαζόμενους έτσι ώστε όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της «να περάσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Η καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας είναι μία μόνο από τις δράσεις που υλοποιεί η εταιρεία τα τελευταία χρόνια όπως οι «Early Leave Days» δηλαδή οι συγκεκριμένες ημέρες του έτους κατά τις οποίες το προσωπικό αποχωρεί νωρίτερα από την εργασία του.
Επιδιώκοντας να αναπτύσσουμε ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους μας, οι οποίες βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στη συμπεριληπτική κουλτούρα, διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και ακούμε τις απόψεις και ιδέες των ανθρώπων μας, δημιουργώντας μαζί το εργασιακό περιβάλλον της επόμενης ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζουμε όσα έχουν πραγματική αξία για τους ίδιους και μεριμνούμε ώστε να τους προσφέρουμε μία μοναδική εμπειρία, σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο 
αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.





«Θα συμβάλει στην καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής»

Ο διευθύνοντας σύμβολος της Grant Thornton, Βασίλης Καζάς υπογραμμίζει πως πρόκειται για μία κίνηση που αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η εν λόγω απόφαση εξηγεί πως έρχεται παράλληλα με τις σημαντικές αναβαθμίσεις στη μισθολογική πολιτική και τα προνόμια που παρέχει η εταιρεία σε όλες τις βαθμίδες του προσωπικού.

Όπως αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το θέμα της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και αρκετούς μήνες, σε αρκετές χώρες με εταιρείες να «πειραματίζονται» για το κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρύτερα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δοκιμές γίνονται ή έχει συζητηθεί να γίνουν μεταξύ άλλων από εταιρείες στη Βρετανία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία ή ακόμη και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι λιγότερες ημέρες και ώρες εργασίας λόγω των αλλαγών που έφερε η πανδημία στα εργασιακά επιστρέφουν στο… τραπέζι μετά την τάση της λεγόμενης Μεγάλης Παραίτησης. Πολλοί εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους επειδή θεωρούν ότι δεν αμείβονται επαρκώς ή δεν έχουν αρκετά διαθέσιμο χρόνο, με αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι «η πανδημία του κορονοϊού ήταν το πραγματικό έναυσμα για να ξανασκεφτούμε τον κόσμο της εργασίας».


Το νομικό πλαίσιο

Η κίνηση της Grant Thornton πάντως εκτιμάται από παράγοντες στη χώρα ότι ανοίγει παράθυρο για ευρύτερη εφαρμογή. Ο δικηγόρος – εργατολός Γιάννης Καρούζος κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω κίνηση, αναφέρει πως ο θεσμός της τετραήμερης εργασίας δεν έχει αξιοποιηθεί στη χώρα μας κάθε βήμα πρις αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό, τονίζοντας μάλιστα πως ακόμη καλύτερο θα ήταν να υπάρχει, έστω παράλληλα, και η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας χωρίς αυξημένο ημερήσιο ωράριο, δηλαδή μείωσης και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, όπως γίνεται ήδη στο Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας με 10 ώρες ημερήσιο ωράριο προβλέφθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο με τον νόμο ν.4808/2021 στο άρθρο 55 παρ.2, θεωρούμενη ως σύστημα πλήρους απασχόλησης, στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας του άρθρου 41 ν.1892/1990.


«Πρόβα τζενεράλε»

«Είναι η πρόβα τζενεράλε του πρόσφατου νόμου Χατζηδάκη που μπορεί κάποιος εργοδότης να ζητάει από το προσωπικό του να δουλεύει πέρα από το 8ωρο, να δουλεύει 9ωρο και 10ωρο και ενώ οι δύο παραπάνω ώρες να συμψηφίζονται, να μην πληρώνονται υπερωριακά και να δίνονται σε άλλη περίοδο του έτους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής εργατικού δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Ο εργοδότης θα το ζητάει, αλλά θα πρέπει να συναινεί κατά τον νόμο και ο εργαζόμενος», σύμφωνα με τον ίδιο.



ethnos.gr