Αδειάζουν διαμερίσματα που φιλοξενούν μετανάστες στους Δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αδειάζουν διαμερίσματα που φιλοξενούν μετανάστες στους Δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού



Τρόπους για να μη βρεθούν από σήμερα στον δρόμο περισσότεροι από 230 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι φιλοξενούνται σε διαμερίσματα ανά το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης αναζητούν οι φορείς – εταίροι του σχήματος REACT, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ESTIA», ένα στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία.



Το πρόβλημα προέκυψε μετά την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μειώσει σημαντικά από τις 16 Απριλίου τις θέσεις φιλοξενίας με στόχο το πρόγραμμα να λάβει οριστικά τέλος στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα «ESTIA» συμμετέχουν οι δήμοι 
  • Θεσσαλονίκης, 
  • Νεάπολης Συκεών
  • Καλαμαριάς καθώς και οι δήμοι 
  • Θέρμης και 
  • Θερμαϊκού, 
μέσω της Ανατολικής ΑΕ. Συμμετέχουν επίσης οι οργανώσεις ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS και το Φιλοξενείο. 

Σε συμμόρφωση της απόφασης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οι φορείς-εταίροι του προγράμματος προχώρησαν στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για την απένταξη μισθωμένων διαμερισμάτων, ήδη από αύριο, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στην τελευταία συνεδρίαση, την περασμένη Τετάρτη, της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος είναι συντονιστής – εταίρος του προγράμματος αποφασίστηκε να μην παραταθεί η μίσθωση 21 διαμερισμάτων, από τα συνολικά 73 τα οποία μισθώνονταν από την αρχή του 2022 έως και χθες και τα 95 που ήταν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. 

Αντίστοιχα στους άλλους δήμους τα διαμερίσματα μειώνονται: 
👉 στον δήμο Νεάπολης Συκεών κατά 16 (απο 36 σε 20), 
👉 στον δήμο Καλαμαριάς κατά 7 (από 19 σε 12) και στους δήμους 
👉 Θέρμης και Θερμαϊκού κατά 2 (από 7 σε 5). 

Στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος εγκαταλείπονται από σήμερα 46 διαμερίσματα, από τα 135 που μισθώνονταν έως χθες, και τα 176 που ήταν ώς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στα διαμερίσματα τα οποία αδειάζουν από σήμερα, διαμένουν 233 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και δεκάδες μικρά παιδιά. 

Στον δήμο Θεσσαλονίκης εκτός διαμερισμάτων θα βρεθούν συνολικά 121 άτομα, στον δήμο Νεάπολης Συκεών 59, στον δήμο Καλαμαριάς 31, στους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού 13 και άλλοι 9 στο Φιλοξενείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον τελευταίο ενάμιση μήνα γεννήθηκαν νέες ανάγκες εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι ενδεικτικό ότι το τμήμα Υποστήριξης και Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Θεσσαλονίκης δέχεται σε καθημερινή βάση από τις 14 Μαρτίου 2022 και μέχρι σήμερα αιτήματα παροχής στέγασης και συναφή αιτήματα υποστήριξης από Ουκρανούς εκτοπισθέντες από τις πατρογονικές εστίες τους. 

Πραγματοποιείται καταγραφή του πληθυσμού των προσφύγων, διερεύνηση των βασικών και επειγόντων αναγκών τους, καθώς και λήψη σύντομου κοινωνικού ιστορικού, με στόχο την υποστήριξη και εξυπηρέτηση των επειγόντων αιτημάτων τους και την ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 14-03-2022 έως και 31-03-2022 έχουν υποβληθεί 115 αιτήματα που αφορούν 305 πρόσφυγες εκ των οποίων 136 είναι παιδιά. 

Τα αιτήματα στην πλειονότητά τους αφορούν παροχή στέγης αλλά και χορήγηση τροφής, καθώς και ειδών πρώτης ανάγκης.

voria.gr