Επαγγελματικός Προσανατολισμός-Συμβουλές για μία σωστή επιλογή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επαγγελματικός Προσανατολισμός-Συμβουλές για μία σωστή επιλογή



Η επιλογή επαγγέλματος είναι μία πολύ σημαντική απόφαση στη ζωή ενός ανθρώπου, που δυστυχώς, καλούμαστε να την πάρουμε σε μία ευαίσθητη ηλικία. Τί είναι σημαντικό να προσέξουμε για να έχουμε επιτυχή αποτελέσματα;

Ο όρος επαγγελματικός προσανατολισμός χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για το χαρακτηρισμό υπηρεσιών που βοηθούσαν τους πολίτες στην επιλογή επαγγέλματος μέχρι την δεκαετία του ’70.

Σήμερα ταυτόχρονα με τον όρο Επαγγελματικός Προσανατολισμός χρησιμοποιούνται και άλλοι όροι με παρόμοιο περιεχόμενο όπως: Επαγγελματική συμβουλευτική, Συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός, συμβουλευτική σταδιοδρομίας, Αγωγή Σταδιοδρομίας κ.α.. Από το 1977 και μετά στον χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χρησιμοποιείται ο όρος Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.).

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός έχει συνήθως τέσσερις στόχους: την πληροφόρηση για τις σπουδές και τα επαγγέλματα, την αυτογνωσία, την εκμάθηση τεχνικών λήψης απόφασης και τέλος την μετάβαση, δηλαδή τον επανασχεδιασμό και τη διαχείριση της σταδιοδρομίας σε διάφορα στάδια κρίσιμων μεταβάσεων από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. 

Μερικές συμβουλές για έναν σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό είναι οι εξής:

👉  Εντόπισε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σου

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι σου αρέσει και τι όχι. Ακόμη και από την εφηβική ηλικία, μπορεί να κανείς να εντοπίσει ποια μαθήματα και με ποιούς επιστημονικούς κλάδους ενδεχομένως θα επιθυμούσε να ασχοληθεί και η σχολική βαθμολογία των τετραμήνων είναι μία ικανοποιητική ένδειξη.


👉  Προσδιόρισε τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία του χαρακτήρα σου

Η αυτογνωσία είναι απαραίτητη προς αυτή την κατεύθυνση. Εντοπίζοντας αυτά τα στοιχεία μπορεί κανείς να κάνει το πρώτο βήμα προς την επιτυχία, μιας και μέσω της αυτογνωσίας και χωρίς να υποτιμά, αλλά ούτε και να υπερτιμά τις δυνάμεις του, θα προβεί συνετά σε σωστές επιλογές.

👉  Διερεύνησε τα προγράμματα σπουδών των σχολών που σε ενδιαφέρουν.

Όχι μόνο της πρώτης χρονιάς, αλλά μέχρι και το τέταρτο ή πέμπτο έτος. Είναι σημαντικό πριν αποφασίσεις να δηλώσεις κάποια σχολή κατά τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού σου δελτίου να έχει μελετήσει το πρόγραμμα σπουδών της σχολής/σχολών που επιθυμείς, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τις προοπτικές, καθώς επίσης και κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρει και θα σε ενδιέφερε μετά το πέρας των βασικών σπουδών σου.

👉  Μην βιαστείς

Δεν υπάρχει λόγος να προβείς σε κάποια επιλογή, που ενδεχομένως τη μετανιώσεις, αρκετά νωρίς και χωρίς να τη σκεφτείς καλά. Πάρε το χρόνο σου, κάνε τις σκέψεις και τον απολογισμό σου και όταν είσαι σίγουρος θα το καταλάβεις.

👉  Μην επηρεάζεσαι

Όχι, δεν θα δηλώσεις αυτή τη σχολή επειδή τη δήλωσε κάποτε κάποιος συγγενής, φίλος και γνωστός, κάποιος-κάπου-κάποτε. Είναι η ζωή σου και θα προσπαθήσεις με σύνεση να κάνεις την καλύτερη επιλογή για εσένα, επιλέγοντας ένα επάγγελμα που θα ταιριάζει πρώτα σε εσένα.

👉  Κέντρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Αν θεωρείς ότι χρειάζεσαι επιπλέον βοήθεια ή απλά θεωρείς ότι δεν μπορείς να αποφασίσεις, υπάρχουν κέντρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που ρόλος τους είναι να βοηθήσουν όσους χρειάζονται τη βοήθειά τους.

👉  Μην αγχώνεσαι

Το άγχος δε βοηθάει πουθενά. Η επιλογή επαγγέλματος είναι ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά δεν πρέπει να μας στεναχωρεί. Έτσι κι αλλιώς, και σε περίπτωση εκτίμησης εσφαλμένης επιλογής, πάντα υπάρχει η δυνατότητα και να αλλάξεις σχολή τον επόμενο χρόνο μέσω 10%, αλλά και να σπουδάσεις και ένα δεύτερο αντικείμενο, γιατί όχι;

Γνωρίστε τις δυνάμεις σας και τον εαυτό σας, πιστέψτε σε αυτά και μπείτε προετοιμασμένοι με τα κατάλληλα εφόδια, σε αυτόν τον διαρκώς μεταβαλλόμενο χώρο που λέγεται επαγγελματικός στίβος. Σε αυτό το ταξίδι, βαδίστε με τόλμη, υπολογίστε το timing και με λίγη καλή τύχη, όλα θα πάνε καλά. Ο σχεδιασμός αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης.

ergasiakanea.eu