Κλιματική αλλαγή: Πώς θα γίνει «πικρός» ο καφές τα επόμενα χρόνια - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κλιματική αλλαγή: Πώς θα γίνει «πικρός» ο καφές τα επόμενα χρόνια



Οι λάτρεις του καφέ μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν, καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Plos One, η κλιματική αλλαγή θα δυσχεραίνει όλο και περισσότερο την καλλιέργεια καφέ ποικιλίας Arabica, τα επόμενα χρόνια.

Όπως προβλέπουν τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα, οι συνθήκες καλλιέργειας καφέ θα αλλάξουν έως το 2050. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα φυτά καφέ θα είναι «δραματικά» λιγότερο κατάλληλα για καλλιέργεια στις σημερινές περιοχές παραγωγής καφέ έως το 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής .

Ο καφές Arabica, είναι μια ευαίσθητη καλλιέργεια που απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες για να ανθίσει. Οι πιο κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξη του καφέ είναι η Κεντρική και Νότια Αμερική, ιδιαίτερα η Βραζιλία, καθώς και η Κεντρική και Δυτική Αφρική και τμήματα της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τη μελέτη του Roman Grüter και άλλων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης στο Ελβετία.

Τα επόμενα 28 χρόνια, οι προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις περιοχές θα τις καταστήσουν πολύ λιγότερο φιλικές προς τις καλλιέργειες καφέ, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι κύριες χώρες παραγωγής καφέ που ερευνήθηκαν (Βραζιλία, Βιετνάμ, Ινδονησία, Κολομβία) επηρεάζονται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή με έντονη πτώση στις κατάλληλες περιοχές και αύξηση σε ακατάλληλες περιοχές έως το 2050», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία τονίζει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες καθιστούν πιο δύσκολη την καλλιέργεια του καφέ.

Επίσης, στη μελέτη αναφέρεται ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις συνθήκες καλλιέργειας για τα κάσιους και τα αβοκάντο. Για αυτά τα είδη, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε πραγματικά να δημιουργήσει νέα βιώσιμα περιβάλλοντα ανάπτυξης σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση. Ο καφές, ωστόσο, «αποδείχθηκε πιο ευάλωτος, με τις αρνητικές κλιματικές επιπτώσεις να κυριαρχούν σε όλες τις κύριες περιοχές παραγωγής», διαπίστωσε η μελέτη.

Το συμπέρασμα είναι ότι και για τις τρεις καλλιέργειες, «η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα είναι απαραίτητη στις περισσότερες μεγάλες περιοχές παραγωγής». Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναπαραγωγή ποικιλιών που ταιριάζουν καλύτερα στις νέες συνθήκες. Και στην περίπτωση του καφέ, μπορεί να σημαίνει αλλαγή σε δέντρα Robusta, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά αλλά παράγουν κόκκους που γενικά θεωρούνται χαμηλότερης ποιότητας από τους κόκκους Arabica.

«Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να στραφούν σε διαφορετική καλλιέργεια», είπε ο Grüter στο CNN Business, προσθέτοντας ότι είναι «δύσκολο να πούμε σε ποιο σημείο και πού θα συμβεί αυτό».

protothema.gr