Πλαγιάρι: Στο φως μνήμες και ιστορίες από το παρελθόν - Η πρωτοβουλία για παρακαταθήκη στους νέους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πλαγιάρι: Στο φως μνήμες και ιστορίες από το παρελθόν - Η πρωτοβουλία για παρακαταθήκη στους νέους



//Ανακοίνωση Ενορίας Αγίου Δημητρίου Πλαγιαρίου

Η ενορία του Αγίου Δημητρίου Πλαγιαρίου δια στόματος του εφημερίου της και προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αμέσως μετά την δοξολογία για το νέο έτος και την κοπή της αγιοβασιλόπιτας κήρυξε το νέο έτος 2022 ως "έτος μνήμης"για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Αν και οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας το έτος 1914 μετά τους διωγμούς και την καταστροφή του Πλαγιαρίου της αν. Θράκης με τα γεγονότα που χαρακτήριστηκαν ως "μαύρο Πάσχα του 1914"ακολούθησε η επιστροφή πολλών και η μερική επανοικοδόμηση των χωριών.

Από την ιστορία γνωρίζουμε οτι η περιοχή ελευθερώθηκε και έπειτα από μια σειρά γεγονότων, συμφωνιών και συνθηκών οι κατοικοί της υποχρεώθηκαν να την εγκαταλείψουν "οριστικά"μέχρι τον Οκτώβριο του 1922.

Έτσι ένα πλήθος οικογενειών από διάφορα χωριά της Θράκης εγκαθίσταται στον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Ουζούν-Αλή τόπο του πάλαι ποτέ διαλάμψαντος βυζαντινού οικισμού Αγάθη όπου έχουν ήδη εκγατασταθεί συντοπίτες τους από το 1914.

Οι πρώτοι οικιστές στο Νέο Πλαγιάρι όπως το αναφέρει η πρώτη σφραγίδα της ενορίας (έπειτα καταργήθηκε ο προσδιορισμός Νέο) προήλθαν κυρίως από τα Χωριά Σχολάρι, Πλαγιάρι, Αγγελοχώρι, Καβακλί, Γενίκιοϊ κ.α.

Οι περισσότεροι Πλαγιαρινοί εγκαταστάθηκαν στο Καρατσοχαλί (Καρδία), στο Πλαγιάρι Γιαννιτσών, στην Αγία Παρασκευή (δίπλα στη Σουρωτή), στο"μικρό Πλαγιάρι" Άγιος Αντώνιος Θεσσαλονίκης ακόμα και μέχρι την περιοχή του Μοναστηρίου (Μπιτόλια) κ.α.

Θεωρήσαμε υποχρεωσή μας για τα εκατό χρόνια από τον ξεριζωμό και την εγκατάσταση στις νέες εστίες να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε σε συνεργασία με τις αρχές, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τα σωματεία εκδηλώσεις μνήμης.

Μια σκέψη μας είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα λεύκωμα ή μια έκθεση αν μας επιτρέψουν οι συνθήκες ή ενα αρχείο ηλεκτρονικής μορφής όπου θα συμπεριλάβουμε τυχόν φωτογραφικό υλικό από τις παλαιές και νέες εστίες καθώς και αντικείμενα.

Σ' αυτή μας την προσπάθεια ζητούμε την συμπαράσταση όλων σας για να αναδείξουμε τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που υπάρχει και βρίσκεται διασκορπισμένος στα σπίτια μας ως οικογενειακά κειμήλια ώστε να τον φέρουμε στο φως γράφοντας για το κάθε τι δυο λόγια.

Όλα αυτά που θα συγκεντρώσουμε θα φωτογραφίζονται επι τόπου και θα παραδίδονται και πάλι στους κατόχους αμέσως ενώ ο κάτοχος θα ενημερώνει τι γνωρίζει γύρω από το κάθε αντικείμενο, φωτογραφία η έγγραφο χωρίς να δημοσιοποιήται για λόγους ασφάλειας σε τίνος κατοχή βρίσκεται το κάθε αντικείμενο αν δεν το επιθυμεί.

Ζητούμε λοιπόν να δούμε, να φωτογραφίσουμε και να ακούσουμε ιστορίες για αντικείμενα όπως.
  • Παλιές φωτογραφίες από την πατρίδα.
  • Παλιές φωτογραφίες από την νέα πατρίδα.
  • Έγγραφα γάμων, βαπτίσεων, απολυτήρια σχολείων, και ότι άλλο γράφει ιστορία. Ακόμα και μια σφραγίδα επάνω σε ένα έγγραφο είναι ιστορία από μόνη της.
  • Αγροτικά εργαλεία.
  • Εργαλεία τεχνιτών.
  • Στέφανα γάμου.
  • Παλιά ενδύματα.
  • Εργόχειρα και στρωσίδια.
  • Παλιά έπιπλα.
  • Παλιά οικιακά σκεύη.
  • Εικόνες- καντήλια- Θυμιατά.
  • Βιβλία- περιοδικά- φυλλάδια.
  • Σφραγίδες για πρόσφορα.
  • Παλιά κοσμήματα.
  • Και ό 'τι αλλό είναι πολιτιστική μας κληρονομιά.
Πιστεύουμε ότι με την προσπάθειά μας αυτή θα ξυπνήσουμε μνήμες και ιστορίες από το παρελθόν, θα τις βγάλουμε στο φως και θα τις παραδώσουμε στα νέα τρυφερά χέρια της νεολαίας μας.

Σας καλούμε όλους σ ' αυτήν την προσπάθεια που είναι ένα μνημόσυνο σε όλους αυτούς που περπάτησαν τον δρόμο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, ήρθαν δούλεψαν και πότισαν με τον τίμιο και αγιασμένο ιδρώτα τους αυτόν τον τόπο.


Άγιος Δημήτριος Πλαγιάρι