Ποια φρούτα και λαχανικά μένουν εκτός ψυγείου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποια φρούτα και λαχανικά μένουν εκτός ψυγείου

 

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι θρεπτικά, υγιεινά και πεντανόστιμα. Είναι όμως και ευπαθή. Γνωρίζοντας πώς να αποθηκεύετε σωστά τα ζαρζαβατικά σας, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους, αξιοποιώντας στο έπακρο την εποχική γενναιοδωρία και μειώνοντας οποιαδήποτε σπατάλη βρώσιμων αγαθών.


Μερικά φρούτα πρέπει να ψύχονται αμέσως, ενώ άλλα μπορεί να μην ωριμάσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε και είναι καλύτερα να τα κρατήσετε έξω στον πάγκο και μετά να τα βάλετε στο ψυγείο.


Μερικά λαχανικά πρέπει να διατηρούνται παγωμένα, ενώ άλλα πρέπει να διατηρούνται στο σκοτάδι. Με απλά λόγια, υπάρχουν πολλές παραλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε τι πηγαίνει πού και γιατί. Εδώ είναι ο κατάλογός μας για το πώς να αποθηκεύετε σωστά τα φρέσκα προϊόντα.


Αν θέλεις τα λαχανικά και τα φρούτα σου να διαρκέσουν περισσότερο, τότε θα πρέπει να τα φροντίσεις σωστά.


Ποια πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου;


Ντομάτες
Αν βάζεις τις ντομάτες στο ψυγείο, τότε κάνεις μεγάλο λάθος! Όταν τοποθετήσεις τις ντομάτες στο ψυγείο, τότε χάνουν τη γεύση τους. Η πλούσια γεύση της ντομάτας, καθορίζεται από τα σάκχαρα, τα οξέα και τις χημικές ενώσεις. Βάζοντας τις ντομάτες στο ψυγείο, χάνεται η γεύση τους.


Αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές
Τα παραπάνω δεν αγαπούν το κρύο! Κι ενώ μπορείς να τα τοποθετείς στο ψυγείο, δεν χρειάζεται πραγματικά. Γιατί όταν τοποθετούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες τότε αναπτύσσονται σκισίματα και το εξωτερικό τους γίνεται πιο μαλακό.


Κρεμμύδι και σκόρδο
Ενώ το σχοινόπρασο και τα πράσινα κρεμμύδια προτιμούν το ψυγείο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο προτιμούν ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από το ψυγείο.
Θέλουν ν’ αναπνεύσουν και γι’ αυτό μην τα τοποθετήσεις σε κάποιο πλαστικό σκεύος.


Πατάτες και γλυκοπατάτες
Αν κι εσύ τοποθετείς πάντα τις πατάτες στο ψυγείο γιατί φοβάσαι μη βγάλουν… ρίζες μέχρι να μαγειρευτούν, τότε κάνεις λάθος! Ωστόσο, οι επιστήμονες συνιστούν να τις αφήσεις εκτός ψυγείου γιατί υπάρχει πιθανός κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου!
Σε χαμηλές θερμοκρασίες, ένα ένζυμο που ονομάζεται “invertase” διασπά τη ζάχαρη σε γλυκόζη και φρουκτόζη, που μπορεί να σχηματίσει ακρυλαμίδιο -ένα χημικό που συνδέεται με τον καρκίνο- κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Τοποθέτησε τις πατάτες σε ξηρό και σκιερό μέρος.


Αβοκάντο
Το αβοκάντο θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο μόνο όταν είναι πολύ ώριμο κι έτοιμο να διαλυθεί… Διαφορετικά, αν τα αφήσεις εξαρχής μέσα στο ψυγείο τότε δεν θα ωριμάσουν. Και κανείς δεν θέλει να φάει ένα άγουρο και σκληρό αβοκάντο.


Βασιλικός
Τα περισσότερα μπαχαρικά και βότανα μπορείς να τα τοποθετήσεις στο ψυγείο αλλά όχι όλα! Ο βασιλικός είναι ευαίσθητος στο κρύο και ο καλύτερος τρόπος να τον διατηρήσεις είναι εκτός ψυγείου σε λίγο νεράκι. Έτσι, και θα ομορφύνει την κουζίνα και θα κρατήσει περισσότερο.


Φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά ζουν περισσότερο όταν τα ξεπλένεις, τα τυλίγεις σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνεις στο καλαθάκι στο ψυγείο. Kale, σπανάκι, μαρούλι, όλα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Και είναι σημαντικό να κάνεις αυτή τη διαδικασία άμεσα.