560.000€ θα πληρώσει ο Δήμος Θέρμης για το τέλος ταφής απορριμμάτων. Έκτακτη συνεδρίαση της Περ.Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

560.000€ θα πληρώσει ο Δήμος Θέρμης για το τέλος ταφής απορριμμάτων. Έκτακτη συνεδρίαση της Περ.Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας


Για άδικο και δυσβάσταχτο χαράτσι κάνουν λόγο οι δήμοι, όσον αφορά το τέλος ταφής απορριμμάτων, η ισχύς του οποίου από 1/1/2022 θα επιφέρει τεράστιες χρεώσεις με τελικούς αποδέκτες τους δημότες. Έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα.

Για τιμωρητικό, οριζόντιο μέτρο που θα έχει τραγικά αποτελέσματα στην οικονομική διαχείριση των δήμων κάνουν λόγο οι δήμαρχοι της ΠΕΔ – Κ.Μ, που αυτήν την ώρα συζητούν για το πως θα αντιδράσουν στο τέλος ταφής, η επιβολή του οποίου ξεκινάει από φέτος, με αποτέλεσμα να χρεώνονται με σημαντικά ποσά, για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα στέλνουν στους ΧΥΤΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δήμος Θεσσαλονίκης για το 2022 θα πληρώσει περίπου 2,5 εκ. ευρώ, ο δήμος θέρμης 560 χιλιάδες ευρώ και ο δήμος Νεάπολης Συκεών περίπου 500 χιλιάδες ευρώ, ποσά που στην πλήρη ανάπτυξη του μέτρου το 2027, θα αυξηθούν δραματικά.

Οι δήμοι επισημαίνουν πως το μέτρο που έρχεται να εναρμονίσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους αιφνιδίασε δυσάρεστα, χωρίς οι ίδιοι να έχουν την ευθύνη για μη υλοποίηση έργων που θα μείωναν τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου που συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κ.Μ, επισήμανε πως η ψήφιση του σχετικού νόμου 4819, αποτελεί προαπαιτούμενο ώστε να συνεχίσει η ροή των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε όμως πως φέρνει ένα άδικο και μεγάλο βάρος στους δήμους.

Έκανε μάλιστα λόγο για μια εξαιρετικά κακή οικονομική συγκυρία και λόγω της πανδημίας και λόγω της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους και για αυτόν τον λόγο ζήτησε ή την αναστολή της εφαρμογής του ή την απομείωση του με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. «Η πιο δίκαιη λύση θα ήταν να μπει το τέλος ταφής σε μια δίκαιη βάση» πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου, λέγοντας πως η ανακύκλωση πρέπει να βοηθηθεί και να δοθούν κίνητρα και πως προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν ενέργειες και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ.Μ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στη διάρκεια της συνεδρίασης, αφού έκανε μια αναδρομή για το πως έφτασε η επιβολή του τέλους και μετά τη διεξοδική συζήτηση που έγινε, ανέφερε πως οι δήμοι συγκλίνουν σε συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες και θα συμπεριλάβει σε ψήφισμα που θα εκδοθεί.

Μεταξύ αυτών, αναστολή εφαρμογής του μέτρου για τουλάχιστον 2 χρόνια καθώς ειδικά φέτος, με δεδομένο ότι οι προϋπολογισμοί εγκρίθηκαν από τις

Αποκεντρωμένες, θα είναι ανέφικτο να εισπραχθεί το τέλος, αλλαγή του νόμου ο οποίος εκτός από αντικίνητρα θα πρέπει να δίνει και κίνητρα, ενώ το τέλος δεν θα πρέπει να επιβάλλεται οριζόντια, αλλά δίκαια και με βάση κάποια κριτήρια. Ανέφερε επίσης πως η αυτοδιοίκηση και μόνο αυτή, θα πρέπει να διαχειρίζεται τα χρήματα που θα προκύπτουν από το τέλος, χωρίς να παρεμβάλλεται κανένας άλλος φορέας ή υπουργείο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας
, επισήμανε πως ο σχετικός νόμος έπιασε όλους τους δήμους εξαπίνης και θα τους επιβαρύνει υπέρογκα, λειτουργώντας ως τιμωρητικό μέτρο, για πράγματα ή έργα που έπρεπε να είχαν γίνει τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια.

Όπως είπε, ο δήμος Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι καταγράφει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, περίπου 26%, δεν απολαμβάνει κανένα όφελος και μίλησε για μια απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται για τους δήμους, ζητώντας να ληφθούν αποφάσεις ώστε να μην βαρύνουν αυτά τα ποσά τους ήδη διαμορφωμένους και τακτοποιημένους προϋπολογισμούς και τους δημότες.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου
, έκανε λόγο για χρόνια απραξία και νομοθετική αγκύλωση γύρω από τα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων από το κράτος, που τώρα έρχεται να επιβάλλει ένα τέλος ως αντικίνητρο και ως ευρωπαϊκή οδηγία, υπογραμμίζοντας πως δεν περιλαμβάνεται κανένα κίνητρο.

Είπε πως το τέλος θα έπρεπε να είναι αναλογικό και να κλιμακώνεται ανάλογα με τις ενέργειες των δήμων και ζήτησε την αναστολή του για δύο χρόνια, καθώς έως το 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί σε πολλές περιοχές, έργα που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων.

Ζήτησε επίσης να διασφαλιστεί πλήρως η ανταποδοτικότητα προς τους δήμους και διαχείριση των χρημάτων που θα προκύψουν από την αυτοδιοίκηση για την αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ΚΜ, Μιχάλης Γεράνης, συμφώνησε πως ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί και πως η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για τη διαχείριση του τέλους, ενώ τάχθηκε κατά της οριζόντιας επιβολής του.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως οι δήμοι δεν ερωτήθηκαν για τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και ο οποίος πρέπει να αλλάξει, λέγοντας πως δεν μπορούν οι δήμοι να κάνουν αναμόρφωση των προϋπολογισμών στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Είπε ακόμη ότι προκειμένου να πληρώσει τα χρήματα που προβλέπονται για φέτος, ή θα πρέπει να αυξήσει τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη ή θα πρέπει να αναστείλει κάποια έργα που είχε στο πρόγραμμα και πως και τα δύο δεν είναι λογικά. Ζήτησε επίσης να μειωθεί αναλογικά το τέλος και αυτό να πηγαίνει στην αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης,
σημείωσε πως τα αποτελέσματα που φέρνουν οι δήμοι στην ανακύκλωση, δεν είναι καθαρά δικά τους, αλλά συσχετίζονται με πολλούς παράγοντες για τους οποίους δεν ευθύνονται οι δήμοι.

Πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση αυτό το τέλος δεν θα βοηθήσει στην υλοποίηση έργων των δήμων ή των ΦΟΔΣΑ και πως οι δήμοι θα πρέπει να αναστείλουν επενδύσεις και να ξαναφτιάξουν προϋπολογισμούς. «Είναι μη εφαρμόσιμο και αντίθετο απέναντι σε αυτό που θεωρητικά προσπαθεί να κάνει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης
τέλος, μίλησε για κουτοπονηριά και σκοπιμότητα του κεντρικού κράτους διαχρονικά, κάνοντας γνωστό ότι ο δημός του, στην πλήρη εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να πληρώνει περίπου 1,65 εκ ευρώ τον χρόνο, περίπου το ¼ των συνολικών ανταποδοτικών τελών δηλαδή.

«Να ανατραπεί η εγκληματικά λάθος επιλογή» είπε χαρακτηριστικά λέγοντας πως οι δήμοι για να ανταπεξέλθουν, πρέπει να αυξήσουν τα ανταποδοτικά από 15-20% φέτος, στο 30% και πλέον το 2027. Πρότεινε μάλιστα ότι μπορούν να μειωθούν τα τέλη χρήσης των ΧΥΤΑ και των ΣΜΑ, ώστε να μπορούν οι δήμοι να πληρώσουν το τέλος.

 

γρ