Μεσογειακή διατροφή: Γιατί βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου και για το 2022 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μεσογειακή διατροφή: Γιατί βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου και για το 2022


Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά της - Πώς μπορεί να την υιοθετήσει κανείς


Κάθε χρόνο, το U.S. News & World Report δημοσιεύει μια κατάταξη με τις καλύτερες δίαιτες τον Ιανουάριο για να ξεκινήσει η νέα χρονιά με υγεία. Οι λίστες δημοσιεύτηκαν και για το 2022, με τη μεσογειακή διατροφή να βρίσκεται στην κορυφή για πέμπτη συνεχή χρονιά και να σαρώνει, ωστόσο, και άλλες κατηγορίες.

Η μεσογειακή διατροφή, λοιπόν, διακρίθηκε ως η καλύτερη δίαιτα (και) για το 2022, σκαρφαλώνοντας, ωστόσο, στην κορυφή και σε άλλες κατηγορίες. Ανάμεσά τους η καλύτερη επιλογή για υγιεινή διατροφή, η πιο εύκολη διατροφή στην εφαρμογή της, η καλύτερη διατροφή με βάση τα λαχανικά και η κορυφαία επιλογή για την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.




Τι είναι η μεσογειακή διατροφή

Με ρίζες στην έρευνα από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, σύμφωνα με το mindbodygreen.com η μεσογειακή διατροφή είναι εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές δίαιτες στις περιοχές που περιβάλλουν τη Μεσόγειο Θάλασσα και το βασικό χαρακτηριστικό της είναι το ότι δεν περιορίζει τις θερμίδες ή δεν αποκλείει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων. Αντίθετα, προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές για το φαγητό -συμπεριλαμβανομένης της δικής της πυραμίδας τροφίμων που αναπτύχθηκε το 1993.

Η δίαιτα επικεντρώνεται σε τροφές ολικής αλέσεως –κυρίως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται πολλά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θαλασσινά πλούσια σε ωμέγα-3 και δημητριακά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.




Μεσογειακή διατροφή: Γιατί θεωρείται η καλύτερη σε τόσες κατηγορίες

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνουν την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς, της μακροζωίας, του υγιούς βάρους και της υγείας του εγκεφάλου, αναφέρει το mindbodygreen.com.

Η θέση της στην κορυφή της λίστας με τις πιο εύκολες δίαιτες που πρέπει να ακολουθήσει κανείς οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι δεν βασίζεται σε αυστηρούς περιορισμούς αλλά στην ιεράρχηση βασικών ομάδων τροφίμων, ενώ ελαχιστοποιεί ορισμένα συστατικά. Και περισσότερο θεωρείται ως «τρόπος διατροφής» παρά ως μια απλή δίαιτα.



Η πλήρης υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής σημαίνει, επίσης, να αγκαλιάζει κανείς ορισμένες από τις αξίες του τρόπου ζωής: περπάτημα, βιολογική και τοπική διατροφή, όταν είναι δυνατόν, και κοινή χρήση χρόνου με τους φίλους ή την οικογένεια. Αυτά τα άλλα εμπλουτιστικά στοιχεία μπορεί να φαίνονται σαν επιπλέον δουλειά, αλλά στην πράξη, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχουν ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη που μια αλλαγή διατροφής από μόνη της δεν θα έφερνε στη ζωή σας.

Newsbeast