Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: Eλλιπής ενημέρωση, καταχώρηση ημερομηνιών και αρχειοθέτηση στην εφημερίδα "Θέρμης Δρώμενα" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: Eλλιπής ενημέρωση, καταχώρηση ημερομηνιών και αρχειοθέτηση στην εφημερίδα "Θέρμης Δρώμενα"




Συνεχίζονται οι βολές της δημοτικής παράταξης "Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης" προς τον Δήμο  για την εφημερίδα "Θέρμης Δρώμενα". Μετά την προηγούμενη παρέμβασή τους σχετικά με το βήμα που δίνει η εφημερίδα στις παρατάξεις (δείτε εδώ σχετικά) επανέρχεται για το θέμα της κυκλοφορίας και αρχειοθέτησης της εφημερίδας.


//Ανακοίνωση:

Θέρμης Δρώμενα 2 – Μικρή ιστορία!

Οι εφημερίδες αποτελούσαν διαχρονικά πρωτογενείς πηγές πληροφόρησης με όλα τα πλεονεκτήματα της υποτιθέμενης αμεσότητας, και, φυσικά με τα μειονεκτήματα της συγχρονικής ανάγνωσης.

Το τελευταίο τεύχος του εντύπου «Θέρμης Δρώμενα – Μηνιαία εφημερίδα της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.», το οποίο όπως αναφέρεται στη δεύτερη σελίδα του, στα στοιχεία ταυτότητας, κυκλοφορεί σε 10.000 φύλλα και διανέμεται στους κατοίκους της επικράτειας του Δήμου Θέρμης δωρεάν: έχει αριθμό 205.

Ατυχώς, δεν αναφέρεται σε ποιο μήνα του 2021 αντιστοιχεί….

Πώς όμως θα μπορέσει κανείς στο μέλλον, ερευνητής ή μη, να τοποθετήσει τα γεγονότα στο σωστό χρόνο τους αν οι ημερομηνίες έκδοσης κάθε τεύχους, για λόγους που δε γνωρίζουμε, μολονότι έχουμε ζητήσει να καταχωρούνται ημερομηνίες, αποκρύπτονται συστηματικά και επιμελώς;

Πληροφοριακά, το προηγούμενο τεύχος το 204 είναι αρχειοθετημένο στο site του Δήμου και όχι -ακόμη τουλάχιστον- της εκδότριας Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ. στις 30.8.2021!

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο τεύχος 205 έφτασε, σε όποια σπίτια έφτασε και σύμφωνα με τη δική μας πληροφόρηση, το 1ο δεκαήμερο του Νοέμβρη του 2021!

Λογικά, αφού το έντυπο εκδίδεται σε μηνιαία βάση όπως αναγράφεται στον τίτλο του και το γινόμενο 12χ17 ισούται με τον αριθμό 204, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το τρέχον (205ο) τεύχος είναι το πρώτο του 18ου έτους κυκλοφορίας!

 Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι! 
Πρόκειται προφανώς για το 22ο έτος κυκλοφορίας! Είναι βέβαιο ότι η «εφημερίδα» κυκλοφορεί από κάποιο σημείο της πρώτης δημαρχιακής θητείας του νυν δημάρχου, κ. Παπαδόπουλου Θεόδωρου, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά στις 11 Οκτωβρίου του 1998! Λόγοι δε, βάσιμοι μας πείθουν -καθώς το τεύχος με αριθμό 16 που έχουμε στα χέρια μας κυκλοφόρησε βεβαιωμένα τον Απρίλιο του 2001- ότι κυκλοφορεί από τον Ιανουάριο του 2000!

Δυο παρατηρήσεις:

1. Όσον αφορά τη δυνατότητα χρονολόγησης των πρόσφατων τριάντα και πλέον τευχών της «εφημερίδας» σε μελλοντικό χρόνο: Έτσι «αδέσποτα» όπως κυκλοφορούν τα τεύχη, η χρονολόγησή τους με τον καιρό καταλήγει -μολονότι πράγμα αναγκαίο- εντελώς αδύνατο. Οι υπεύθυνοι της έκδοσης θα συμβάλλουν στο έργο του μελλοντικού ερευνητή αν προτείνουν κάποιο από την ποικιλία των γνωστών μέχρι τώρα χρονολογικών συστημάτων, έστω κάποια από τα κριτήρια για την χρονολόγηση εγγράφων/κειμένων χωρίς βιβλιογραφικό σημείωμα!

2. Η γνώση του γεγονότος ότι η «εφημερίδα» υπήρξε σύλληψη/υλοποίηση του από πλέον της εικοσαετίας δημάρχου του Δήμου, μάς διευκολύνει να θεωρήσουμε δεδομένη τη στάση του εντύπου προς το δημιουργό της. Δεν περιμένουμε μια στρατηγική κριτικής και ελέγχου. Όμως το φύλλο ακολουθεί τακτική στρατευμένου εντύπου σε μια «πολιτική ωραιοποίησης», ακολουθώντας πάγια μια εξυμνητική ερμηνεία των ενεργειών του περιορίζοντας/αποκλείοντας κάθε διαφορετική άποψη!

Κλείνοντας, η «εφημερίδα» κυκλοφόρησε μέχρι το τεύχος υπ’ αρ. 165 που είναι αρχειοθετημένο στις 24.05.2016 με εκδότη το Δήμο Θέρμης - ως Μηνιαία εφημερίδα του Δήμου. Του τεύχους 166 αγνοείται η τύχη, δεν το βρήκαμε αρχειοθετημένο. (Αυτό που παρατηρείται με την αρχειοθέτηση της «εφημερίδας» είναι τραγικό και υποσχόμαστε ότι θα επανέλθουμε αναλυτικά!)

Από το τεύχος 167, που είναι αρχειοθετημένο το Νοέμβριο του 2016, εκδίδεται ως «Μηνιαία Εφημερίδα» της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.)

Ίσως τα στοιχεία αυτά μοιάζουν περιττά αλλά μια έρευνα στο διαδίκτυο αποδεικνύει ότι όσο περιττά μοιάζουν, τόσο δύσκολο είναι να εντοπιστούν!

Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης