Ιδρύεται σύλλογος long covid ασθενών με έδρα τη Θεσσαλονίκη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ιδρύεται σύλλογος long covid ασθενών με έδρα τη Θεσσαλονίκη



Σύλλογος long covid ασθενών, ανθρώπων που νόσησαν από κορωνοϊό και συνεχίζουν να βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αρνητικοποίησή τους, ιδρύεται με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Check in στα γεγονότα» της TV100. 

H κα Ιασωνίδου βιώνει ακόμη και σήμερα, έναν χρόνο μετά τη νόσησή της, τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, παρότι δεν χρειάστηκε καν να νοσηλευτεί. 

Η ίδια, νόσησε τον Οκτώβριο του 2020, όταν η Θεσσαλονίκη έμπαινε για τα καλά στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. «
Σαν νόσηση ήταν ήπια. Δεν μπορώ να πω ότι πέρασα δύσκολα. Το πέρασα με μια κόπωση, μια έξαρση άσθματος- διότι έχω άσθμα- με επιπλέον στοιχεία τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού, την ανοσμία και την αγευσία. 
Τελειώνοντας η καραντίνα θεώρησα ότι θα ήμουν από τους τυχερούς, ότι το πέρασα ήπια, ότι δεν έγινε τίποτα. Δυστυχώς όμως τα πράγματα μόλις ξεκινούσαν για μένα. Στις 20 μέρες ξύπνησα ένα πρωί με 155 σφίξεις κι έτοιμη να λιποθυμήσω. 
Ήμουν πλέον αρνητική στον ιό. Έκανα εξετάσεις και διαπίστωσα ότι είχα περικαρδίτιδα, έκανα εκδηλώσεις από το δέρμα και τους βλεννογόνους, μετά εμφάνισα και δύσπνοια. Έκτοτε ποτέ δεν έχω γυρίσει στην προτέρα κατάσταση. 
Τα συμπτώματα έρχονται με εξάρσεις και υφέσεις. Κατά καιρούς εμφανίζονται νέα
εξομολογείται η ίδια. 

Όταν ζήτησε ιατρική συμβουλή, της εξήγησαν ότι πάσχει από σύνδρομο long covid.«Η διάγνωση ήταν ότι έχω δυσαυτονομία, σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας.Όταν είμαι σε υποτροπή δεν έχω συντονισμό φώνησης αναπνοής, με αποτέλεσμα η φωνή μου να ανοίγει και να κλείνει ανάλογα με την κόπωση». 

Κι’ όλα αυτά, ενώ η ίδια, πέραν του ότι πάσχει από άσθμα, δεν αντιμετώπιζε άλλο πρόβλημα υγείας. 

Δεν καπνίζω, δεν πίνω, είμαι αδύνατη, είμαι σχετικά νέα, αθλούμαι. Στην καραντίνα του Μαρτίου του ‘20 για παράδειγμα, έβγαζα πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής ισχυρής έντασης μιας ώρας. Δεν έχω ζάχαρο, πίεση, δεν παίρνω φάρμακα. Ποτέ, όμως, δεν επανήλθα σ’ αυτό που ήμουν πριν. Όχι μόνο γυμναστική δεν μπορώ να κάνω, αλλά ούτε απλά πράγματα δεν μπορώ να κάνω όταν είμαι σε υποτροπή
αναφέρει. 

Ήδη, μαζί με ομάδα ασθενών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα υγείας μετά τη νόσησή τους, λαμβάνουν πρωτοβουλία για την ίδρυση συλλόγου long covid ασθενών. Tο καταστατικό έχει ήδη γραφτεί και πρόκειται σύντομα να κατατεθεί για να δημιουργηθεί η Ένωση Ασθενών long covid με έδρα η Θεσσαλονίκη.

 Μιλώντας στην TV100, η κα Ιασωνίδου θέλησε να στείλει κι ένα μήνυμα σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν, παρότι πλέον έχουμε στη φαρέτρα μας το όπλο του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό. 
Αυτό που θεωρώ λάθος επικοινωνίας, που έγινε από την αρχή της πανδημίας, είναι ότι ο covid προβλήθηκε ως μια νόσος που αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα και παχύσαρκα άτομα. 
Αυτό που δεν έχει επικοινωνηθεί είναι ότι ακόμη και αν είσαι νέος, υγιής, αθλητικός, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να νοσήσεις. 
Μπορεί να μη πεθάνεις, αλλά μπορείς να πάθεις long covid και αυτό είναι κάτι που αλλάζει δραματικά τον τρόπο ζωής σου και σε αναγκάζει να προσαρμοστείς σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση

 

 MyPortal