myDATA: Ποιοι και πώς εκδίδουν τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια
Αντίστροφη μέτρηση για τη χρήση του myDATA Σε λιγότερο από 20 ημέρες ξεκινά η υποχρεωτική καταχώρηση παραστατικών εσόδων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Τα παραστατικά που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του My Data έως τις 31 Μαρτίου 2022. Ειδικά για το 2021 η διαβίβαση αφορά μόνο στα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.
Υπενθυμίζεται πως από την 1η Οκτωβρίου ισχύει η υποχρεωτική ηλεκτρονική αποστολή των παραστατικών εσόδων για:
- τις επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 50.000 ευρώ
- τις επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ
Από την 1η Νοεμβρίου η υποχρέωση για τα παραστατικά εσόδων για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις καθίσταται υποχρεωτική, ενώ από το Νοέμβριο ισχύει και η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία για όλες τις επιχειρήσεις.
Τι είναι το myDATA Το myDATA είναι η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, με την οποία η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.
Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Φορολογικής Διοίκησης και της σχέσης της με τις επιχειρήσεις.
Στόχος είναι πρωτίστως η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, παρέχοντας μια ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα οδηγήσει σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ).
Μαζί με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών.
Επίσης, εδραιώνουν την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής Διοίκησης με τις επιχειρήσεις και λειτουργούν ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που δικαιούνται.
Στα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ: