Ανακοίνωση της Κοινότητας Λειβαδίου για τους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ανακοίνωση της Κοινότητας Λειβαδίου για τους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου



                             
//Ανακοίνωση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (1912), ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΝΑΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1939-1944)

Ανακοινώνεται στους κατοίκους και φίλους του Λειβαδίου ότι οι εορτές του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940 θα τελεσθούν με επισημότητα και λαμπρότητα.

Σύμφωνα με όσα ορίζουν οι σχετικές προβλέψεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης, θα σημαιοστολιστούν και θα φωταγωγηθούν όλα τα δημόσια και κοινοτικά κτίρια από την 25η Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου, μέχρι και την 28η Οκτωβρίου.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Κοινότητα Λειβαδίου, την 26η Οκτωβρίου θα τελεσθεί θεία Λειτουργία, ενώ την 28η Οκτωβρίου θα τελεσθούν θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου θα εκφωνηθεί και ο πανηγυρικός λόγος για το ελληνικό έπος του 1940-41. 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρέλαση των μαθητών από το προαύλιο της Εκκλησίας μέχρι τον χώρο του Ηρώου, όπου θα γίνουν τρισάγιο, απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές και κατάθεση στεφάνων υπέρ των ηρωικώς πεσόντων. Μετά το πέρας αυτών, θα ακολουθήσει δεξίωση των κατοίκων και φίλων του Λειβαδίου στο κοινοτικό καφενείο.

Παρακαλούμε τους κατοίκους της Κοινότητας να συμμετάσχουν στις εορταστικές αυτές εκδηλώσεις με φωταγώγηση και σημαιοστολισμό των οικιών τους και με την προσέλευση τους στις τελετές, ώστε όλοι μαζί να τιμήσουμε και να δοξάσουμε με λαμπρότητα, όπως αρμόζει και οφείλουμε, τους ήρωες και τους μάρτυρες που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και την ακεραιότητα του Ελληνικού
Έθνους.



Παρακαλούνται, επίσης, να μην παραβλέπουν την λήψη όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID-19.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ.

Το Λειβάδι απελευθερώθηκε από την υποδούλωση και την τυραννία των Τούρκων το 1912 μετά τη νικηφόρα προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων στον Σαραντάπορο και τα Γιαννιτσά κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, όταν αυτά εισήλθαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου του 1912 με αρχιστράτηγο τον διάδοχο Κωνσταντίνο.

«Ώρα 4.39 εσπέρας, ο Ταχσίν πασάς μοι έστειλεν επιστολήν δι΄ αξιωματικού δηλών μοι ότι δέχεται τας προτάσεις μου. Όθεν διέκοψα αμέσως την προέλασιν και απέστειλα δύο αξιωματικούς προς σύνταξιν σχετικού πρωτοκόλλου καταθέσεως των όπλων και παραδόσεως της πόλεως, προ της οποίας ευρίσκονται ήδη τα στρατεύματα ημών. Κωνσταντίνος». (τηλεγράφημα του αρχιστρατήγου προς τον βασιλιά και τον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 1912).

Ακολούθησε η υπογραφή του ιστορικού πρωτοκόλλου της παράδοσης της Θεσσαλονίκης, το οποίο περιελάμβανε δέκα άρθρα, γραμμένα στη γαλλική γλώσσα. Το πρωτόκολλο αυτό υπέγραψαν ο στρατηγός της 8ης τουρκικής στρατιάς Χασάν Ταχσίν πασάς, ως αρχηγός του τουρκικού στρατού και οι Έλληνες αξιωματικοί Β. Δούσμανης και Ι. Μεταξάς, ως πληρεξούσιοι αξιωματικοί του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου.

Η παράδοση της πόλης έγινε άνευ όρων και σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου «Η πόλις της Θεσσαλονίκης παραδίδεται στον ελληνικό στρατό ως την συνομολόγηση της ειρήνης».

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Λειβάδι ήταν η έδρα των συμμαχικών δυνάμεων της λεγόμενης Τριπλής Συνεννόησης ή Τριπλής Αντάντ (Triple Entente) μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, της Γ΄ Γαλλικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας. 

Τα στρατεύματα των συμμαχικών δυνάμεων συντήρησαν το οδικό δίκτυο και δημιούργησαν τα οχυρωματικά έργα που σώζονται μέχρι σήμερα σε διάφορες περιοχές του Λειβαδίου στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τις πολεμικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν στρατευθεί πολλοί Λειβαδιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ηπείρου και στη λεγόμενη «Γραμμή Μεταξά» στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Ορισμένοι έδωσαν και τη ζωή τους πολεμώντας για την ελευθερία της χώρας. 

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το Λειβάδι ήταν η έδρα του 2ου τάγματος του 31ου συντάγματος της 11ης μεραρχίας του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ. Οι αντιστασιακές αυτές δυνάμεις και οι κάτοικοι έδωσαν πολλές και θανατηφόρες μάχες εναντίον των γερμανικών και ιταλικών στρατευμάτων σε διάφορες περιοχές του Λειβαδίου. 

Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία θυμούνται τις λεγόμενες «φευγάλες» που έζησαν τότε οι κάτοικοι κάθε φορά που οι κατοχικές δυνάμεις εισέρχονται στο χωριό αφήνοντας πίσω τους πολλά θύματα.
ν 


Τα ονόματα των ηρώων και των θυμάτων των πολέμων αυτών μνημονεύουμε πάντα κατά την τέλεση μνημοσύνου στην Εκκλησία και τρισαγίου στο Ηρώο.