Σε υψηλό όλων των εποχών η τιμή του μπέικον - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σε υψηλό όλων των εποχών η τιμή του μπέικον


Ο πληθωρισμός συνήθως αντιπροσωπεύει τις αλλαγές στις τιμές που παρατηρεί κανείς στα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ, ωστόσο ορισμένα εξ αυτών αγγίζουν ιστορικά υψηλά ως προς την τιμή τους και το μπέικον βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, το κόστος του αλμυρού χοιρινού προϊόντος έχει αυξηθεί κατά 28% μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) προσαρμοσμένου στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Κατά βάση η αύξηση οφείλεται σε προβλήματα αλυσίδας εφοδιασμού και στον πληθωρισμό από την αρχή της πανδημίας, καθώς και στα υψηλά μερίδια αγοράς τα οποία ελέγχουν οι εταιρείες - ηγέτες του κλάδου.

Η πανδημία της COVID-19 οδήγησε πολλούς καταναλωτές να προμηθευτούν σε μεγαλύτερες ποσότητες αυτό το αγαπημένο - κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες - για πρωινό τρόφιμο, αδειάζοντας ουσιαστικά κρεοπωλεία και τμήματα κρέατος σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, γεγονός που προκάλεσε μεγάλα ζητήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς τροφίμων.

Καθώς η πανδημία συνεχιζόταν, πολλές εταιρείες συσκευασίας κρέατος έκλεισαν. Ως αποτέλεσμα, πολλά ζώα υποβλήθηκαν σε ευθανασία λόγω καθυστερήσεων όταν έκλεισαν οι εταιρείες κρέατος. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, στη συνέχεια, άρχισαν να μειώνουν τα κοπάδια τους για να αποφύγουν την υπερβολική προσφορά κρέατος, μειώνοντας έτσι την ποσότητα χοιρινού κρέατος στην αγορά φέτος: ο Adam Speck, οικονομολόγος στην IHS Markit, κατέγραψε μείωση 2% στην ποσότητα χοιρινού κρέατος μετά το 2020.

Ενώ υπάρχουν λιγότερες ποσότηρες διαθέσιμες για τους καταναλωτές, η επιθυμία για μπέικον δεν έχει επιβραδυνθεί καθόλου. "Η ζήτηση ήταν εξαιρετικά υψηλή στις ΗΠΑ, μεταφέροντας περισσότερους όγκους στο λιανικό εμπόριο από ποτέ", ανέφερε ο Speck σε email προς το CNN Business. "Η συνδυασμένη επίδραση των μικρότερων προμηθειών και της ισχυρότερης ζήτησης για πρωτεΐνη συνολικά συνέβαλαν σε αυτόν τον πληθωρισμό". Προβλέπει ωστόσο αποκλιμάκωση των τιμών έως τον Ιούνιο του 2022. "Ωστόσο μην περιμένετε ταχεία πτώση τιμών τους επόμενους μήνες", πρόσθεσε ο Speck, "καθώς οι λιανοπωλητές συνήθως αργούν να μειώσουν τις τιμές του μπέικον."

Τα προϊόντα χοιρινού κρέατος, βοείου κρέατος και πουλερικών σημείωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από τον Δεκέμβριο του 2020, αυξανόμενα κατά 12,1%, 14% και 6,6%, αντίστοιχα, ανέφεραν οι οικονομολόγοι του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, σε αναφορά τους μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών κατήρτησαν σχέδια για την επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, έρευνες για τον καθορισμό των τιμών και βοήθεια 1,4 δισ.δολ. προς μικρούς παραγωγούς, αγρότες και εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και για επένδυση 500 δολαρίων εκατομμύρια για την υποστήριξη νέων επιχειρήσεων.