Ώθηση στην έρευνα και στην καινοτομία δίνουν οι νέες δομές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ώθηση στην έρευνα και στην καινοτομία δίνουν οι νέες δομές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη



Περαιτέρω ώθηση στην έρευνα και την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα δίνουν τα τρία αυτοτελή κτίρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στο αγρόκτημα του φορέα, στη Θέρμη, τα οποία εγκαινιάστηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό. 

Πρόκειται για: 

1. Τη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου Βασίλειου Χρηστίδη, ερευνητή παγκοσμίου φήμης και πρωτεργάτη της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας. 
Η νέα Βιβλιοθήκη, η οποία στεγάστηκε σε μια αναμορφωμένη παλιά αποθήκη του Αγροκτήματος, συνένωσε συλλογές βιβλίων από τα συγχωνευμένα πλέον Ινστιτούτα Βάμβακος, Σιτηρών και Καπνού. 
Ο Άρης Μπασμαδέλης, βιβλιοθηκονόμος-αρχειονόμος και Διδάσκων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο οποίος εργάστηκε εθελοντικά για το στήσιμο της Βιβλιοθήκης ξενάγησε τους επισκέπτες και απάντησε διεξοδικά σε όλες τις ερωτήσεις τους.

2. Το Εργαστήριο Φυσιολογίας και Θρέψης Οπωροκηπευτικών, του οποίου σκοπός είναι να προάγει την καινοτομία στον τομέα των οπωροκηπευτικών, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεμονωμένους παραγωγούς, αλλά και σε συνεταιρισμούς και σε ομάδες παραγωγών, να έχουν μια πιο προσοδοφόρα καλλιέργεια. Οι ερευνητές Δρ Γεωργία Τάνου και Δρ Ιωάννης Γανόπουλος ξενάγησαν τους επισκέπτες και παρουσίασαν το εργαστήριο.



3. Το Εργαστήριο Διαχείρισης Αποβλήτων και Βιοδιεργασιών του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων, το οποίο σκοπό έχει τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε αναδυόμενες τεχνολογίες, που θα βοηθήσει στην αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων για παραγωγή πράσινης ενέργειας και προϊόντων υψηλής αξίας βιολογικής προέλευσης. Την παρουσίαση του Εργαστηρίου έκανε ο ερευνητής Δρ Παναγιώτης Κούγιας.

Την εκδήλωση συντόνισε η διευθύντρια του Ινστιτούτου γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων Δρ Ελένη Μαλούπα που μαζί με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων Δρ Φραντζή Παπαδόπουλο ήταν οι επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας που εργάστηκε για την επιτυχία των εγκαινίων, αποτελούμενη από ερευνητές, διοικητικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό, φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία της κόρης του αειμνήστου Β. Χρηστίδη, Μαίρη Ευθυμιάδου, πρόεδρος του Ασύλου Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του πατέρα της.

Στην ομιλία του ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε στη σημασία τού επιστημονικού έργου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τονίζοντας ότι «δεν νοείται αγροτική ανάπτυξη χωρίς έρευνα και καινοτομία. Δεν είναι περιττές πολυτέλειες, είναι αναγκαία εργαλεία. Το ΥΠΑΑΤ προάγει την έρευνα και την καινοτομία με πράξεις. Και για το λόγο αυτό στηρίζει την αναβάθμιση, ακόμη περισσότερο, του ερευνητικού έργου του ΕΛΓΟ στον τομέα της αγροδιατροφής».



Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς σχετικά με το ρόλο της έρευνας και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην πολύχρονη συνεργασία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με το δήμο, με θετικά αποτελέσματα σε δράσεις και προγράμματα ευρωπαϊκά και εθνικά. Αναφερόμενος στη σημασία της ίδρυσης της Βιβλιοθήκης ¨Β. ΧΡΗΣΤΙΔΗ¨ και των νέων εργαστηρίων σημείωσε πως είναι μία σημαντική πρωτοβουλία που θα υποστηρίζει την τοπική πρωτογενή παραγωγή και τη μονάδα για τη μελέτη και την ανάπτυξη συνεργατικής κουλτούρας σε όλους τους τομείς παραγωγής, μεταποίησης και προώθησης αγροτικών προϊόντων. Τέλος τόνισε το σημαντικό ρόλο του πάρκου Βιοποικιλότητας στην Καρδία το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και έχει έδρα το δήμο Θέρμης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθηγητής Σέρκο Χαρουτουνιάν στον χαιρετισμό του εξήρε τη σημασία και συμβολή της έρευνας στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες του Οργανισμού. Παρουσίασε τα τρία Ινστιτούτα που φιλοξενούνται στο αγρόκτημα της Θέρμης κάνοντας ειδική αναφορά στη σημασία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού. Παρουσιάζοντας τις νέες δομές, υπογράμμισε τη σημασία να τιμώνται τα πρόσωπα που έχουν συνεισφέρει στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας.



Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου μίλησε για τον ρόλο του Οργανισμού, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε: 
μπορεί να αποκτήσει λειτουργική ενοποίηση και να μετασχηματιστεί σε ένα μεγάλο οργανισμό που θα παρέχει υπηρεσίες εφαρμογών τα γνωστά Extension Services στο Αγροδιατροφικό σύμπλεγμα της χώρας. 
Με τις δομές που διαθέτει μπορεί να παρέχει διαρκή και ολοκληρωμένη υποστήριξη στον αγροτικό πληθυσμό, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων και την εν γένει ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Στύλιος, οι γενικοί γραμματείς Χ. Καλογήρου, Κ. Μπαγινέτας και Δ. Παπαγιαννίδης, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μ. Αντωνίου, η αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλονίκης Β. Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σ. Μπάτος, οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Σ. Σιμόπουλος και Β΄ Θεσσαλονίκης Θ. Καράογλου και Δ. Βαρτζόπουλος, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σ. Μάμαλης, η Π. Σαββίδου, εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης», ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Δρ. Jeff Lansdale, η διευθύντρια της βιβλιοθήκης ΑΓΣ Δ. Κουτσομήχα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της REDESTOS Agrotechnology group Ν. Ευθυμιάδης, η γενική διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας Δρ. Ειρ. Πιταρρά, ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Εκπαίδευσης Δρ. Σπ. Στάχτιαρης, οι διευθυντές των παρακείμενων Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητές και εκπρόσωποι των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ερευνητές και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων εταιρειών.