Σαν σήμερα 11 Ιουλίου 1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ παρουσιάζουν την εφεύρεσή τους, τον κινηματογράφο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σαν σήμερα 11 Ιουλίου 1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ παρουσιάζουν την εφεύρεσή τους, τον κινηματογράφο



Σαν σήμερα, δυο ευρηματικά αδέλφια, οι Γάλλοι Auguste και ο Louis Lumière στάθηκαν μπροστά από μια ομάδα επιστημόνων, έσβησαν τα φώτα και έβαλαν μπροστά το περίεργο μηχάνημα που είχαν πλάι τους


Mια μέρα σαν σήμερα, 11 Ιουλίου του 1895 οι αδελφοί Ωγκίστ και Λουί Λιμιέρ (Lumieres) παρουσιάζουν την τεχνολογία της κινηματογραφικής ταινίας σε ομάδα επιστημόνων.

Οι Λιμιέρ, όπως και πολλοί άλλοι που έγιναν διάσημοι για καινοτομίες και εφαρμογές νέας τεχνολογίας, δεν ήταν εφευρέτες κατ’ επάγγελμα. Το 1894, οι αδελφοί Λιμιέρ διεκδίκησαν δικαιώματα για την εφεύρεση τους και κατηύθυναν τους μηχανικούς τους να εργαστούν για την αναπαραγωγή και την τελειοποίηση του μηχανήματος. Οι αλλαγές ήταν απλά βελτιωτικές.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εργασίας τους στους επιστήμονες ήταν μόνο το πρώτο βήμα για τους Γάλλους αδελφούς. Η ιδιωτική προβολή του Ιουλίου θα ήταν η πρώτη στην Ιστορία, αλλά θα γινόταν μόλις έξι εβδομάδες πριν από μια δημόσια προβολή, στην οποία είχε κοσμοσυρροή

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1895, οι Λιμιέρ πακετάρισαν την κινηματογραφική μηχανή τους και ταξίδεψαν στη La Ciotat στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας. Στήνοντας πρόχειρα στο L'Eden, τον πρώτο κινηματογράφο στον κόσμο. Οι Λιμιέρ έδειξαν στους περίεργους κατοίκους την εργασία τους - όπως λέγεται ένα μικρό φιλμ που έδειχνε εργάτες να βγαίνουν από το εργοστάσιό, το οποία είχαν τραβήξει εκείνη τη χρονιά.

Τρεις μήνες αργότερα, στις 28 Δεκεμβρίου 1895, οι Λιμιέρ αποφάσισαν ακόμα κάτι καινοτόμο που θα άλλαζε τη βιομηχανία του θεάματος: έβαλαν εισιτήριο για όσους επιθυμούσαν να δουν τα φιλμάκια τους. Η παρουσίαση, στο Salon Indien du Grand Café, θα έδινε στους Παριζιάνους την ευκαιρία να δουν δέκα μικρού μήκους ταινίες με ένα ελάχιστο αντίτιμο. Κάθε ένα από τα ρολά του φιλμ είχε μήκος πάνω από 20 μέτρα, κάτι το εντυπωσιακό, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι καμία από τις ταινίες δεν ήταν μεγαλύτερης διάρκειας από 50 δευτερόλεπτα.

Εργάτες αποχωρούν για το μεσημεριανό τους διάλειμμα, ένα στιγμιότυπο από την πρώτη ταινία των αδελφών Λιμιέρ «La Sortie des Usines Lumiere» (Πηγή: Αρχείο Hulton/GettyImages)


Το κοινό εντυπωσιάστηκε από τον ρεαλισμό των ταινιών! Έχοντας μια επιτυχημένη περιοδεία στο Παρίσι, οι Λιμιέρ πέρασαν ολόκληρο το 1896 γυρίζοντας τον κόσμο: Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μπουένος Άιρες και Βομβάη, είδαν τη νέα τεχνολογία. Τα δυο αδέρφια είχαν ανακαλύψει τυχαία και τα πρώτα είδη του κινηματογράφου: «την πραγματικότητα» που πολλοί θεωρούν πρόγονο του σύγχρονου ντοκιμαντέρ και την κωμωδία: «Ο Κηπουρός».


«Δεν έχει μέλλον ο κινηματογράφος»...

Αν και αρκετοί επιχειρηματίες της εποχής είχαν ήδη τα δικά τους σχέδια για τον κινηματογράφο, οι Λιμιέρ θεώρησαν ότι «η μηχανή τους ήταν μια εφεύρεση χωρίς μέλλον», αρνούμενοι να πουλήσουν το προϊόν σε «σκηνοθέτες» ταινιών. Τελικά τα δυο αδέλφια έβαλαν στην αποθήκη τη συσκευή τους. 

Οκτώ χρόνια αργότερα, οι Λιμιέρ στράφηκαν σε μια νέα ιδέα τους: το Autochrome Lumiere, μια διαδικασία ικανή να παράγει έγχρωμες φωτογραφίες. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: Οι κινηματογραφική μηχανή κατέκτησε τον κόσμο από τη μιά άκρη στην άλλη, δημιούργησε την 7η Τέχνη και σήμερα, ο κινηματογράφος, αποτελεί μια βασική διασκέδαση του ανθρώπου.