Πόσο “light” είναι τα light προϊόντα; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πόσο “light” είναι τα light προϊόντα;



Με τι αντικαθιστούν οι βιομηχανίες τα συστατικά που μειώνουν τη γεύση και πως γίνεται να είναι εξίσου νόστιμα με το αρχικό προϊόν


Τα τελευταία χρόνια η στροφή πολλών καταναλωτών προς μια διατροφή πιο υγιεινή με λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά, είτε λόγω προβλημάτων υγείας όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και οι δυσλιπιδαιμίες, είτε λόγω συνειδητής επιλογής και τρόπου ζωής, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο αγοραστικό κοινό και έχουν αναγκάσει τις βιομηχανίες τροφίμων να επενδύσουν χρόνο και χρήματα για την παραγωγή «light» προϊόντων.


Τι σημαίνει όμως «light» προϊόν; 

Είναι όντως μια υγιεινή επιλογή; Με τι αντικαθιστούν οι βιομηχανίες τα συστατικά που μειώνουν και πως γίνεται να είναι εξίσου νόστιμα με το αρχικό προϊόν;

Ας μιλήσουμε αρχικά για το λίπος και τη «θέση» του στην παραγωγή τροφίμων. Το λίπος έχει πολλές λειτουργίες στις συνταγές. Παρέχει γεύση, τραγανότητα, τρυφερή και κρεμώδη υφή. Υπάρχουν διαφόρων ειδών υποκατάστατα λίπους και η επιλογή τους για μια συνταγή εξαρτάται από τις ιδιότητες που προσφέρει το λίπος στο συγκεκριμένο προϊόν. Στην ιδανική περίπτωση, οι κατασκευαστές υποκατάστατων λιπαρών θέλουν να παράγουν ένα τελικό προϊόν χωρίς να μειώσουν το επίπεδο της γεύσης, αλλά με λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες.
 
 

Τα υποκατάστατα λίπους κατηγοριοποιούνται σε τρεις βασικούς τύπους με βάση :


Τους υδατάνθρακες, που είναι και οι πιο κοινοί αντικαταστάτες λίπους σήμερα στην βιομηχανία τροφίμων. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν η κυτταρίνη, η ζελατίνη, οι δεξτρίνες, τα κόμμεα και οι τροποποιημένες διαιτητικές ίνες.

Τις πρωτεΐνες
, από ασπράδι αυγού ή ορό γάλακτος.

Το τροποποιημένο ή τεχνητό λίπος, όπως είναι το salatrim και το olestra.


Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι ισχυρισμοί περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά περιγράφουν το επίπεδο ενός θρεπτικού συστατικού (όπως λιπαρά ή ζάχαρη) στο προϊόν, χρησιμοποιώντας όρους «ελεύθερο» και «χαμηλό» ή συγκρίνουν το επίπεδο ενός συστατικού σε ένα προϊόν με ενός άλλου προϊόντος χρησιμοποιώντας όρους όπως "μειωμένο" ή και "λιγότερο".


Protothema.gr