Άσκηση «Οργή του Ποσειδώνα»: Το μήνυμα στην Τουρκία πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Άσκηση «Οργή του Ποσειδώνα»: Το μήνυμα στην Τουρκία πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»



Το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», αναφερόμενος στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, στέλνουν αυτές τις ημέρες οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας στη γειτονική Τουρκία, μέσω της άσκησης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με την κωδική ονομασία «Poseidon’s Rage» («Οργή του Ποσειδώνα»).

Σε αυτή μετέχουν μέχρι στιγμής αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, τόσο της ελληνικής όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών, που πετούν συνεχώς πάνω από το Αρχιπέλαγος, ωστόσο εντός των επομένων εικοσιτετραώρων θα ενταχθούν και πλοία που Πολεμικού Ναυτικού, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου.

Η άσκηση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παράλληλα με την τουρκική «Θαλασσόλυκος» αφορά εκπαίδευση σε χαμηλά ύψη, προσβολές επιγείων στόχων και στόχων επιφανείας, αφέσεις πραγματικών και εκπαιδευτικών πυρών, εναέρια μάχη και αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων. 

Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αποστολές στενής αεροπορικής υποστήριξης (Close Air Support) σε συνεργασία με τον Στρατό Ξηράς και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, καθώς και ασκήσεις αεράμυνας, όπου σε αυτό ακριβώς το κομμάτι θα συμμετάσχει το Πολεμικό Ναυτικό.

Το αεροπορικό κλιμάκιο των ΗΠΑ που μετέχει στην άσκηση που διεξάγεται κυρίως στο βόρειο Αιγαίο, αποτελείται από 14 αεροσκάφη F-15E της 492 Fighter Squadrom (FS) της US Air Forces in Europe. 

Μάλιστα όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, η συνεκπαίδευση αυτή, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επαύξησης της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας με φίλες και σύμμαχες χώρες.