Τρεις συναρπαστικές αλήθειες που αξίζει να γνωρίζετε για τον Μοχάμεντ Άλι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τρεις συναρπαστικές αλήθειες που αξίζει να γνωρίζετε για τον Μοχάμεντ Άλι





Μάθετε ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί με την πυγμαχία.
Ο θρυλικός μποξέρ και ένα από τα σύμβολα της αφροαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ, ήταν ο κορυφαίος των κορυφαίων πυγμάχων στην ιστορία του αθλήματος, καταφέρνοντας να κατακτήσει τρεις φορές τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία βαρέων βαρών στην επαγγελματική πυγμαχία, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία 19 φορές.

Έχοντας λάβει μέρος σε 61 πυγμαχίες στο σύνολο της επαγγελματικής του καριέρας, από τις οποίες οι 56 στέφθηκαν με νίκη -οι 37 μάλιστα με νοκ άουτ- δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών. 

Πόσα πράγματα, ωστόσο, γνωρίζετε για τον Μοχάμεντ Άλι;

Ένα κλεμμένο ποδήλατο ήταν η αφορμή για την ενασχόλησή του με την πυγμαχία


Όταν το αγαπημένο ποδήλατο του 12χρονου Κλέι κλέφτηκε τον Οκτώβριο του 1954, ο μικρός ανέφερε την κλοπή στον αστυνομικό Τζο Μάρτιν στο Λούισβιλ, στο Κεντάκι, ο οποίος ορκίστηκε να καταδικάσει τον ένοχο.

Ο Μάρτιν, ο οποίος ήταν επίσης προπονητής πυγμαχίας, πρότεινε ότι ο αναστατωμένος νεαρός έπρεπε πρώτα να μάθει να πολεμά, και, έτσι, πήρε τον Κλέι υπό την προστασία του. Έξι εβδομάδες αργότερα, ο Κλέι πέτυχε την πρώτη του νίκη σε αγώνα μποξ.




Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από έναν λευκό αγωνιστή κατά της δουλείας

Ο Άλι, όπως και ο πατέρας του, πήραν το όνομά τους από τον Κάσσιο Μάρκελλο Κλέι, έναν αγρότη του 19ου αιώνα και έναν σταυροφόρο κατά της δουλείας που χειραφέτησε τους 40 σκλάβους που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Ο Κλέι, δεύτερος ξάδερφος του γερουσιαστή του Κεντάκι, Χένρι Κλάι, ήταν υπεύθυνος μιας εφημερίδας κατά της δουλείας, διοίκησε στρατεύματα στον Μεξικάνικο-Αμερικανικό Πόλεμο και υπηρέτησε ως υπουργός στη Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν. Αψηφώντας τις νότιες συμβάσεις της εποχής, ο Κλέι αντιμετώπισε κάτι περισσότερο από απειλές θανάτου, ξυλοκοπήθηκε, μαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε από πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά κατάφερε να ζήσει μέχρι την ηλικία των 92 ετών.

Πριν γίνει γνωστός ως Μοχάμεντ Άλι, άλλαξε το όνομά του σε Κάσιους X

Το πρωί μετά την νίκη του κατά του Σόνι Λίστον, ο νέος πρωταθλητής βαρέων βαρών επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι είχε γίνει μέλος του έθνους του Ισλάμ. Με τον Μάλκολμ Χ στο πλευρό του, μουσουλμάνου ιερέα και ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων, ο πρωταθλητής ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε παραιτηθεί από το επώνυμό του, το οποίο ονόμασε «όνομα σκλάβου», και ότι υιοθετούσε πια το «Κάσιους X» έως ότου ο αρχηγός του του Ισλάμ, Ηλίας Μοχάμεντ, του έδινε ένα άλλο ιερό όνομα. Αυτό το όνομα, Μοχάμεντ Άλι, του απονεμήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1964.

Newsbeast