Η διατροφή πριν και μετά το εμβόλιο COVID-19 για θωράκιση του οργανισμού και καλή υγεία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η διατροφή πριν και μετά το εμβόλιο COVID-19 για θωράκιση του οργανισμού και καλή υγεία



Ο εμβολιασμός κατά του ιού COVID-19 φαίνεται πως είναι μονόδρομος για να επανέλθει η κανονικότητα. Κάποιες φορές, όμως, μετά το εμβόλιο υπάρχουν παρενέργειες, ωστόσο, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και μέσω αυτού του μηχανισμού την γενικότερα καλή κατάσταση υγείας, άρα και την πιθανή αποφυγή τυχόν παρενεργειών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να είναι πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Ακόμη, μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, ναυτία, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Βέβαια, αυτά τα συμπτώματα αποτελούν παράλληλα και καλά σημάδια, καθώς φαίνεται πως ο οργανισμός αντιδρά και χτίζει ανοσία. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι πιο κατάλληλες διατροφικές επιλογές, που θα ενισχύσουν την υγεία μας και θα μας θωρακίσουν απέναντι σε τυχόν παρενέργειες.

Οι επιλογές στα τρόφιμα





Τσάι από τζίντζερ για τη ναυτία

Το τσάι από τζίντζερ είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών προβλημάτων και επίσης η παρασκευή του είναι πολύ εύκολη. 

Αποφυγή αυστηρής δίαιτας και αποτοξίνωσης

Η σύνθεση αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων απαιτούν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, επομένως θα ήταν πιο σωστό να μην κάνουμε την περίοδο πριν και μετά το εμβόλιο κάποια αυστηρή διατροφή.

Υγρά για την ενυδάτωση

Από νερό και τσάι μέχρι ανθρακούχο νερό, πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών μετά τον εμβολιασμό. Σε σπάνιες περιπτώσεις μάλιστα ο πυρετός που μπορεί να προκαλέσει ένα εμβόλιο ενδέχεται να οδηγήσει σε αφυδάτωση.




Ελληνική διατροφή για αντιφλεγμονώδη δράση

Λίγες εβδομάδες πριν από το πρώτο μας ραντεβού για το εμβόλιο προσέχουμε παραπάνω τη διατροφή μας και ξεκινάμε να τρώμε όσο πιο σωστά γίνεται. Η ελληνική διατροφή είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Η διατροφή μας δίνει έμφαση σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή ωμέγα-3 και μονοακόρεστα λίπη (όπως αυτά στο ελαιόλαδο), ψάρια, πουλερικά, φασόλια και αυγά.Τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας είναι περιορισμένα.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι πως μια έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα άνω των 65 ετών που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε ένα πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο σε σχέση με τους συνομηλίκους που έτρωγαν δύο μερίδες ή ακόμα και λιγότερες.




Διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Για λίγες μέρες μετά το εμβόλιο ακολουθούμε μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θα διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα μας σταθερό. Έρευνα που επικεντρώνεται στον διαβήτη υποστηρίζει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης τείνουν να είναι αντιφλεγμονώδη.

Σε γενικές γραμμές, οι τροφές που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σε υγιή επίπεδα είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψωμί πολλαπλών δημητριακών, φρούτα όπως τα μούρα και τα μήλα και φυσικά οι άπαχες πρωτεΐνες, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.





Σούπες και φυτικές ίνες

Αρχικά, είναι σημαντικό να σχολιάσουμε πως η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα εμβόλιο διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Για παράδειγμα, η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, όπως σημαντικό ρόλο παίζει και το υγιές μικροβίωμα του εντέρου, λέει ο Δρ. Τοντ Μπορν από την Ουάσινγκτον.

Προτείνει μάλιστα μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, ενώ επισημαίνει πως καλό είναι «να ξεκινήσουμε δύο εβδομάδες πριν από το εμβόλιο και να συνεχίσουμε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά».

«Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες διατροφές ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση», εξήγησε. Και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – από γιαούρτι και κεφίρ έως λάχανο τουρσί – μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μικροβίων του εντέρου που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση.

Παράλληλα, μία κοτόσουπα με πολλά καλομαγειρεμένα λαχανικά είναι εύπεπτη και θρεπτική. Η σούπα γενικά αποτελεί ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και την συνιστά στους ασθενείς του κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μίας γρίπης. Προτρέπει μάλιστα να προσθέσουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, τριμμένο τζίντζερ, χυμό από μισό λεμόνι, φρέσκο ​​μαϊντανό, καρότο και ζωμό από κοτόπουλο η μανιταριών. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού στο τέλος.

Συνοδεύουμε τη σούπα μας με ευχάριστη μουσική που θα ανεβάσει τη διάθεσή μας. Τριάντα χρόνια έρευνας έδειξαν ότι το άγχος, η κατάθλιψη και η μοναξιά μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια.

Συνεπώς τρέφουμε και ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας ενώ ξεκουραζόμαστε και φροντίζουμε να έχουμε καλή διάθεση. Αυτά αρκούν για να δώσουμε στον οργανισμό μας τα κατάλληλα εφόδια για είναι υγιής.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι μετά τον εμβολιασμό είναι καλό να αποφεύγουμε το αυγό, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα για 2-3 μέρες για να αποφευθχεί ο κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων.


Η THERMISnews.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.