Το θρίλερ της φύσης: Ανακαλύφθηκε είδος σφήκας που μετατρέπει αράχνες σε "ζόμπι"! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το θρίλερ της φύσης: Ανακαλύφθηκε είδος σφήκας που μετατρέπει αράχνες σε "ζόμπι"!



Δέος προκαλεί η ανακάλυψη ενός είδους σφήκας στον Αμαζόνιο στην πλευρά του Ισημερινού που οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πιο τρομακτικό από τα πιράνχας, τα ανακόντα και τους τερμίτες.
Το νέο αυτό είδος σφήκας μπορεί να ελέγξει το νευρικό σύστημα των αραχνών. Τις αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις αποικίες τους και τις υποτάσσουν τόσο πολύ που τις “χρησιμοποιούν” για να προστατεύουν τα αυγά τους και όταν αυτά εκκολαφθούν και γίνουν προνύμφες, οι αράχνες «ζόμπι», περιμένουν υπομονετικά να τις φάνε ζωντανές.

Ερευνητές σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας κατέγραψαν την απίστευτη δράση της σφήκας Zatypota σε βάρος της αράχνης Anelosimus eximius.

Οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει και στο παρελθόν την δράση της συγκεκριμένης σφήκας εναντίον μοναχικού είδους αράχνης αλλά δεν είχαν παρατηρήσει την συγκεκριμένη σφήκα να καθυποτάσσει μια ολόκληρη αποικία αραχνών.


Η έρευνα έδειξε τα εξής: Η θηλυκή σφήκα αναγκάζει την αράχνη να εκτελεί τις εντολές της. Όταν από τα αυγά της σφήκας βγαίνουν οι προνύμφες, τότε αυτές προσκολλώνται στην αράχνη – σκλάβα και τρέφονται από αυτήν! Παράλληλα, η προνύμφη “αναγκάζει” την αράχνη να φτιάξει ένα κουκούλι για την ίδια και μέσα σε 11 ημέρες την κατασπαράσσει για να μεγαλώσει.

Ο τρόπος με τον οποίο μετατρέπουν οι σφήκες τις αράχνες σε ζόμπι είναι με το να τους “εκχύσουν” ορμόνες και έτσι μετατρέπουν ολόκληρες αποικίες σε σκλάβους τους και πηγή τροφής.