Μια απολαυστική πτήση πάνω από το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μια απολαυστική πτήση πάνω από το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας




Ένα μαγικό τοπίο στην εκπληκτική φύση της Βόρειας Πίνδου
Αν ένα χωριό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ψηλότερο της χώρας, αυτό σίγουρα θα ήταν η Σαμαρίνα, στο νομό Γρεβενών. Πρόκειται για το ονομαστό βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου, που συναντάται στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Σμόλικα.

 Χτισμένη σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, μάλιστα, θεωρείται το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της χώρας μας αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων. Στα σύνορα, σχεδόν, της Δυτικής Μακεδονίας με την Ήπειρο, το χωριό συναντάται σε απόσταση 50 χλμ. από τα Γρεβενά και μόλις 15 χλμ. από το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Είναι πνιγμένο από δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου, ενώ λόγω του υψόμετρού του κάθε χειμώνα «στολίζεται» από τις λευκές νιφάδες του χιονιού, το οποίο παραμένει στο χωριό σχεδόν μέχρι το Μάιο. Οι φυσικές ομορφιές γύρω από το χωριό, τα άφθονα κρύα νερά και το ιδανικό κλίμα για καλοζωία και υγεία, του έδωσαν το προσωνύμιο «Ωραία Σαμαρίνα».

Πρώτοι κάτοικοί της θεωρούνται οι κάτοικοι του χωριού Πραιτώρι της Θεσσαλίας, καθώς ιστορικοί χάρτες της περιοχής, που τοποθετούνται τον 16ο και 17ο αιώνα, αναφέρουν τη θέση της Σαμαρίνας ως Santa Maria de Praitoria.



Η εικόνα που αντικρίζει κανείς προσεγγίζοντας το χωριό μένει για πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη, καθώς το μεγάλο κεφαλοχώρι του νομού Γρεβενών συναντάται στους πρόποδες του δεύτερου μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, με τις χιονισμένες πλαγιές του να προσθέτουν επιπλέον επιβλητικότητα και γοητεία στο ήδη πολύ όμορφο τοπίο.

Η Σαμαρίνα χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες ή ενορίες: Μεγάλης και Μικρής Παναγίας, Προφήτη Ηλία και Αγίου Αθανασίου και διαθέτει οκτώ εκκλησίες. «Διασημότερη» εκκλησία όλων εκείνη της Παναγίας με το χαρακτηριστικό αιωνόβιο πεύκο στο ιερό της.