SpaceX : Μια γυναίκα που νίκησε τον καρκίνο επιβάτιδα της πρώτης μισθωμένης πτήσης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

SpaceX : Μια γυναίκα που νίκησε τον καρκίνο επιβάτιδα της πρώτης μισθωμένης πτήσης




Η Χέιλι Αρσενώ είναι 29 ετών και σύντομα θα είναι η νεότερη Αμερικανίδα που έχει βρεθεί ποτέ στο διάστημα

Η Χέιλι Αρσενώ είναι μια 29χρονη βοηθός ιατρού και πρώην καρκινοπαθής. Σε λίγο καιρό, θα είναι και η νεότερη Αμερικανίδα που έχει βρεθεί ποτέ στο διάστημα, αφού θα είναι μία εκ των επιβατών της ιδιωτικής πτήσης του SpaceX.

Το Ερευνητικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο St Jude στο Μέμφις του Τενεσί, όπου κάποτε νοσηλευόταν η Αρσενώ και που σήμερα είναι υπάλληλός του, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα συμμετέχει στην ιδιωτική διαστημική πτήση που θα εκτοξευθεί φέτος, μαζί με τον επιχειρηματία Τζάρεντ Ισαάκμαν και άλλους δύο νικητές του διαγωνιομού.

Η Αρσενώ, που έπασχε από καρκίνο των οστών, θα είναι ο πρώτος άνθρωπος με προσθετικό μέλος που θα βρεθεί ποτέ στο διάστημα.

 Όταν ήταν 10 ετών, χειρουργήθηκε στο St Jude, όπου και αντικατέστησαν το γόνατό της και τοποθέτησαν λάμα από τιτάνιο στον αριστερό της μηρό. Εξακολουθεί να δυσκολεύεται λίγο στο περπάτημα, όμως κρίθηκε ικανή να επανδρώσει την πτήση. Επιπλέον, θα είναι η επαγγελματίας υγείας του διαστημοπλοίου.
«Η μάχη μου με τον καρκίνο στην πραγματικότητα με προετοίμασε για το ταξίδι στο διάστημα», υποστήριξε η ίδια μιλώντας στο Associated Press. «Με έκανε πιο σκληρή και πραγματικά πιστεύω ότι με έμαθε να περιμένω το απροσδόκητο και να αντιμετωπίζω τα πράγματα όπως έρχονται».

Θέλει να δείξει στους μικρούς ασθενείς της και σε άλλους επιζήσαντες από καρκίνο ότι «ούτε καν ο ουρανός δεν είναι το όριο πλέον».

«Θα σημαίνει τόσο πολλά για αυτά τα παιδιά. αν δουν μια επιζήσασα στο διάστημα», τονίζει.

Ο Ισαάκμαν ανακοίνωσε την αποστολή του την 1η Φεβρουαρίου, όταν και δεσμεύθηκε να συγκεντρώσει 200 εκατ. δολάρια για το St Jude, αλλά και να προσφέρει 400 εκατ. δολάρια ο ίδιος.

 Ως αυτόκλητος διοικητής της πτήσης, πρόσφερε μια από τις θέσεις στο νοσοκομείο, το οποίο επέλεξε την Αρσενώ για να εκπροσωπήσει την επόμενη γενιά, ούσα ταυτόχρονα υπάλληλος και πρώην ασθενής του νοσοκομείου, όπως εξήγησε ο Ρικ Σαγιάντ, πρόεδρος του οργανισμού εράνων του St Jude.

Η Αρσενώ βρισκόταν στο σπίτι της στο Μέμφις όταν έλαβε «ξαφνικά» τον Ιανουάριο μια κλήση που τη ρωτούσε αν ενδιαφέρεται να εκπροσωπήσει το νοσοκομείο στο διάστημα. Η πρώτη της απάντηση ήταν: «Ναι! Ναι! Σας παρακαλώ!»
Όμως πρώτα ήθελε να ρωτήσει τη μητέρα της που ζει στη Λουιζιάνα και στη συνέχεια τον αδερφό της και τη σύζυγό του, που εργάζονται και οι δύο ως μηχανικοί διαστημόπλοιων στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα και οι οποίοι «με διαβεβαίωσαν ότι οι διαστημικές πτήσεις είναι εξαιρετικά ασφαλείς».

Λατρεύοντας από μικρή το διάστημα, η Αρσενώ πιστεύει ότι όσοι την γνωρίζουν δεν θα ξαφνιαστούν από τον νέο της ρόλο. Άλλωστε, έχει ήδη κάνει μπάντζι τζάμπινγκ στη Νέα Ζηλανδία και έχει μετακινηθεί με καμήλες στο Μαρόκο. Επιπλέον, λατρεύει τα τρενάκια του τρόμου. Ίσως για αυτό και ο Ισαάκμαν, που έχει ως χόμπι τις βόλτες με μαχητικά αεροσκάφη, θεωρεί ότι η 29χρονη ταιριάζει τόσο πολύ με το υπόλοιπο πλήρωμα.

«Το θέμα δεν είναι μόνο να κάνουμε τους ανθρώπους να θελήσουν να γίνουν κάποτε αστροναύτες, που οπωσδήποτε είναι ωραίο», τονίζει ο Ισαάκμαν, που είναι μόλις 3 ετών. «Το θέμα είναι να στείλουμε και ένα μήνυμα που θα εμπνεύσει τους ανθρώπους για όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε στη γη».

Πάντως ο επιχειρηματίας καλείται να επιλέξει δύο ακόμη μέλη για το πλήρωμά του, τα οποία και σκοπεύει να αποκαλύψει εντός του Μαρτίου. Ένας εξ αυτών θα είναι ο νικητής του διαγωνισμού του: Όσοι προχωρήσουν σε δωρεές στο St Jude στη διάρκεια του μήνα που διανύουμε, έχουν πιθανότητες να κερδίσουν μια θέση στο διαστημόπλοιο. Δεν είναι όμως και τόσο εύκολη υπόθεση, αφού ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από $9 εκατ. σύμφωνα με τον Σαντιάκ. Την άλλη θέση θα καλύψει κάποιος ιδιοκτήτης επιχείρησης που χρησιμοποιεί την Shift4Payments, την εταιρεία του Ισαάκμαν.

Η εκτόξευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή τον Οκτώβριο με αφετηρία το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA, ενώ η κάψουλα θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη επί δύο με τέσσερις ημέρες. Ο Ισαάκμαν προς το παρόν δεν έχει αποκαλύψει το κόστος αυτής της… εκδρομής.

Με πληροφορίες από 
Associated Press