9 στους 10 Έλληνες λένε «ναι» στην ηλεκτροκίνηση - Τα εμπόδια - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

9 στους 10 Έλληνες λένε «ναι» στην ηλεκτροκίνηση - Τα εμπόδια



Ως η τρίτη πιο φιλική χώρα -ανάμεσα σε 22 κράτη παγκοσμίως- αναδεικνύεται η Ελλάδα στο θέμα της ηλεκτροκίνησης. Το 84% των Ελλήνων οδηγών δηλώνει ότι «βλέπει» θετικά τα ηλεκτρικά οχήματα. Μάλιστα, η στάση αυτή έχει μεταβληθεί προς το θετικότερο κατά 55% την τελευταία τριετία.

Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των ηλεκτρικών οχημάτων ανάμεσα σε 22 χώρες -και 5.000 οδηγούς- είναι οι Πορτογάλοι, που σε ποσοστό 87% βλέπουν θετικά την ηλεκτροκίνηση. Ακολουθούν οι Ρουμάνοι με 85%. Συνολικά, οι οδηγοί στη Νότια Ευρώπη έχουν την πιο θετική στάση απέναντι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ως προς την πρόθεση χρήσης ενός ηλεκτρικού οχήματος, το 80% των Ελλήνων φαίνεται να είναι θετικό προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εξ αυτών το 44% δηλώνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μεταβεί σε ηλεκτρικό όχημα και το 36% ότι είναι πιθανό να το κάνει. Οι νεότεροι οδηγοί (34%) και οι οδηγοί που ζουν σε μεγάλες πόλεις (37%) είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι θα προτιμήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση “Mobility Insights Report”, που δημοσίευσε η LeasePlan και η εταιρεία ερευνών Ipsos, στα κορυφαία κίνητρα για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού οχήματος συγκαταλέγονται τα οφέλη για το περιβάλλον και το χαμηλότερο κόστος κτήσης. Το 67% των Ελλήνων οδηγών απαντά θεωρεί ως κορυφαίο όφελος το χαμηλότερο κόστος χρήσης (έναντι 47% του γενικού μέσου όρου).



Εμπόδια

Η μείωση των εκπομπών CO2 είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κίνητρο, σύμφωνα με το 65% των Ελλήνων οδηγών, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 19% τον γενικό μέσο όρο). Τέλος, οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι το τρίτο σημαντικότερο κίνητρο με ποσοστό 48% των Ελλήνων οδηγών να το υποστηρίζει (έναντι 33% του γενικού μέσου όρου).

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν βαίνει ανεμπόδιστη. Στην Ελλάδα, ο κυρίαρχος ανασταλτικός παράγοντας φαίνεται να είναι το κόστος αγοράς ενός EV, όπως ανέφερε το 65% των ερωτηθέντων – έναντι του 57% στον γενικό μέσο όρο.

Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα EV, οι οδηγοί σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, διστάζουν να προχωρήσουν στη μετάβαση λόγω περιορισμένων υποδομών φόρτισης. Έτσι αναφέρουν την έλλειψη σταθμών φόρτισης ως βασική τροχοπέδη σε ποσοστό 35%.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες οδηγούς είναι 47%, ενώ τελευταίο στη «λίστα» των ανησυχιών των Ελλήνων αναφορικά με τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι το μικρότερο οδηγικό εύρος των ηλεκτρικών οχημάτων (31% έναντι 34% του γενικού μέσου όρου). Στην Πορτογαλία και τη Γερμανία, περισσότεροι από 5 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι το άγχος αυτονομίας θα τους εμπόδιζε να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση.



 moved.gr