Τελικά γιατί αποκαλούμε «μαϊμού» τις φθηνές απομιμήσεις; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τελικά γιατί αποκαλούμε «μαϊμού» τις φθηνές απομιμήσεις;


Τα συμπαθή θηλαστικά έχουν ταυτιστεί με κακής ποιότητας απομιμήσεις και όσο άδικο κι αν είναι για την εικόνα τους η εξήγηση το δικαιολογεί.

Εκτός από τριχωτοί και χαριτωμένοι φίλοι μας, θεωρούνται κι από τα πιο ευφυή ζώα του πλανήτη. Είναι μάλιστα τόσο κοντινά είδη με εμάς γονιδιακά που έχουν την τάση να μιμούνται τις ανθρώπινες κινήσεις μας όταν μας παρατηρούν. Από εκεί βγήκε η έκφραση «μαϊμού» για κάποιον που μιμείται κάτι ή κάποιο προϊόν που δεν είναι γνήσιο και μόνο μοιάζει με το αυθεντικό. 

Τα προϊόντα «μαϊμού» έχουν συνδεθεί περισσότερο με επώνυμα ρούχα και παπούτσια που βρίσκει κανείς σε υπαίθριες αγορές και πλανόδιους μικροπωλητες, ενώ πριν το γρήγορο ίντερνετ ήταν πολύ δημοφιλή και τα μουσικά CD.
 

Τώρα πια η αγορά απομιμητικών προϊόντων είναι ένας πολυσχιδής κλάδος της παγκόσμιας οικονομίας που περιλαμβάνει από φάρμακα και τσιγάρα μέχρι ολόκληρα αυτοκίνητα και ηλεκτρικές συσκευές. 

Ο συνολικός τζίρος αυτής της παραοικονομίας σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Αντιμετώπισης Πλαστογραφήσεων (Counterfeiting Intelligence Bureau – CIB) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Commerce – ICC) ανέρχεται στο 7% του παγκόσμιου εμπορίου με αγορά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Εκτός από την οικονομική πληγή η πάταξη των «μαΐμού» προϊόντων είναι και ζήτημα δημόσιας υγείας με πολλά από αυτά ειδικά όταν μιλάμε για φάρμακα ή γυαλιά ηλίου να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία.