Σύζευξη Δία – Κρόνου: Οι δύο μεγάλοι πλανήτες «συναντώνται» σήμερα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σύζευξη Δία – Κρόνου: Οι δύο μεγάλοι πλανήτες «συναντώνται» σήμερα




Για ένα εξαιρετικά σπάνιο και μαγικό θέαμα προετοιμάζονται σήμερα, Δευτέρα (21/12) οι αστρονόμοι, καθώς ο Δίας και ο Κρόνος θα έρθουν πολύ πιο κοντά στον βραδινό ουρανό και θα μοιάζουν σαν είναι ένας διπλός πλανήτης.
Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στον γήινο νυχτερινό ουρανό μετά τον Μεσαίωνα.

Οι προσεγγίσεις των δύο πλανητών -όπως φαίνονται από τον δικό μας πλανήτη- είναι σχετικά αραιές, καθώς συμβαίνουν κάθε 20 περίπου χρόνια. Όμως, η φετινή σύζευξη είναι ξεχωριστή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή αστρονομίας Πάτρικ Χάρτιγκαν του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, την τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν κάτι παρόμοιο, ήταν στις 4 Μαρτίου 1226.

Οι δύο πλανήτες προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό της Γης ήδη από φέτος το καλοκαίρι και έτσι σήμερα, θα τους χωρίζει φαινομενικά μόνο το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης. Το βράδυ, τόσο οι δύο πλανήτες όσο και αρκετοί από τους μεγαλύτερους δορυφόρους τους θα είναι ορατοί ταυτόχρονα από τα τηλεσκόπια.

Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, που ονομάσθηκε και «Μεγάλη Σύζευξη», είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στο γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες. 
Στην πραγματικότητα βέβαια ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Σύμφωνα με το Sky & Telescope, ο Κρόνος θα φαίνεται με κιάλια ή και με γυμνά μάτια πάνω δεξιά από τον φωτεινότερο Δία, ενώ ορατοί θα είναι επίσης με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου, συνολικά επτά ουράνια σώματα, σε κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Όσοι προτιμούν να περιμένουν, θα ξαναδούν το κοντινό ζευγάρι Δία και Κρόνου τον Μάρτιο του 2080, ενώ αυτό δεν θα ξανασυμβεί έως
το 2400.
 
.