70.007 τερματικά POS ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ελλάδα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

70.007 τερματικά POS ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ελλάδα



Στον ρυθμό των ψηφιακών συναλλαγών κινείται πλέον σταθερά η Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύεται από την αύξηση της διείσδυσης των τερματικών POS στη χώρα μας. Μάλιστα, η Ελλάδα μεταξύ 2017 και 2019 κατέγραψε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στη χρήση EFT-POS μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρεία Printec σε 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τα τερματικά POS διαθέτουν μεγάλη δυναμική στη χώρα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 38% το διάστημα 2017 έως το 2019. Ο αριθμός τον POS ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε από 50.741 το 2017 σε 70.007 POS το 2019.



Η μεγαλύτερη άνοδος στη χρήση τερματικών POS το ίδιο διάστημα καταγράφηκε στην Αλβανία (+53%) και στην Τσεχία (+47%). Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις υπόλοιπες χώρες που εξετάζει η μελέτη. Η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 27% (2017-2019), ποσοστό που αντιστοιχεί συνολικά σε περίπου 400.000 τερματικά POS.

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν PΟS. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της ευκολίας τους αλλά και επειδή πλέον παρέχουν μία πιο ολοκληρωμένη λύση προς τα καταστήματα μέσω μίας ευρύτερης γκάμας εφαρμογών» αναφέρει η έρευνα.




Αυξάνονται και τα ATMs

Στο μεταξύ, η έρευνα δείχνει ότι και τα ATMs τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση και στη χώρα μας. Κυρίως σε ό,τι αφορά την προσφορά υπηρεσιών και τη χρήση τεχνολογιών, όπως οι δυνατότητες ανέπαφων συναλλαγών, η ενσωμάτωση wearables, αλλά και η ανακύκλωση χρημάτων.

Στην Ελλάδα καταγράφεται μικρή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με τον συνολικό αριθμό των ΑΤΜs ανά εκατομμύριο κατοίκων να φτάνει τα 533 (2019). Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα τραπεζικά καταστήματα στο μέλλον θα μειωθούν και θα έχουν μια εντελώς διαφορετική μορφή.




Συνήθως, στα τραπεζικά καταστήματα συναντούμε 4 ζώνες εξυπηρέτησης πελατών. Τη ζώνη 24ωρης self-service λειτουργίας όπου βρίσκονται και τα ATMs και η οποία είναι συνδεδεμένη με το τραπεζικό κατάστημα, αλλά φυσικά αποκομμένη. Την υποβοηθούμενη ζώνη self-service, η οποία βρίσκεται μέσα στο κατάστημα και οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν μόνοι τους συναλλαγές σε μηχανήματα και να ζητούν βοήθεια από υπαλλήλους σε περίπτωση που χρειάζεται. Τέλος, υπάρχει η ζώνη παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και η ζώνη για συναλλαγές στο ταμείο.

«Στα τραπεζικά καταστήματα του μέλλοντος, στόχος είναι να πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές ρουτίνας στις ζώνες 24ωρης self-service λειτουργίας και υποβοηθούμενης self-service λειτουργίας, ενώ οι συναλλαγές που προσδίδουν υψηλή αξία στις τράπεζες να πραγματοποιούνται στη ζώνη παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών» διαπιστώνει η Printec.






moved.gr