10 εύκολοι και οικονομικοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

10 εύκολοι και οικονομικοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα



Ο χειμώνας μας κρούει για τα καλά την θύρα και κανείς μας δεν θέλει να ζει σ’ ένα παγωμένο σπίτι, αλλά ούτε και να δίνει τα μαλλιοκέφαλά του για θέρμανση. 
Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, 10 έξυπνους και απλούς τρόπους να…ζεστάνετε το κοκαλάκι σας εξοικονομώντας ταυτόχρονα όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

1. Κλείστε τις κουρτίνες
Όσο ωραία και αν είναι η θέα της βροχής και των συννέφων από το παράθυρο, εάν κρυώνετε θα πρέπει να φερθείτε έξυπνα και να βάλετε φρένο στον ρομαντισμό σας: Ακόμα και οι πιο λεπτές κουρτίνες μονώνουν λίγο από το κρύο που καταφέρνει να ξεγλιστρά και από τα πιο στεγανά παράθυρα. Από τον κανόνα εξαιρούνται φυσικά οι μέρες ξαφνικής ηλιοφάνειας, που θα ήταν κρίμα να «φιλτραριστεί» από την κουρτίνα σας.

2. Κρατήστε όλα τα αντικείμενα σε…απόσταση ασφαλείας από καλοριφέρ και σόμπες
Εκτός από τον προφανή κίνδυνο πυρκαγιάς, το να έχετε αντικείμενα πάσης φύσεως στοιβαγμένα κοντά στο καλοριφέρ ή την σόμπα σας αποτρέπουν την ζέστη από το να διανεμηθεί σε ολόκληρο το χώρο. Όσο και αν θέλετε να χουχουλιάσετε τοποθετώντας την σόμπα κοντά στον καναπέ σας, μακροπρόθεσμα θα δείτε ότι το να παίρνετε την σόμπα αγκαλιά ΔΕΝ είναι η καλύτερη λύση.

3. Μονώστε πόρτες και παράθυρα με σιλικόνη
Χρησιμοποιείστε είτε πιστόλι σιλικόνης, είτε έτοιμες ράβδους του υλικού για να μονώσετε τυχόν ανοίγματα γύρω από πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα που «μπάζουν». Δεν θέλει τόσο κόπο όσο φαντάζεστε, και σίγουρα θα δείτε διαφορά στην θερμοκρασία του σπιτιού σας άμεσα.

4. Το αλουμινόχαρτο, ο νο.1 σύμμαχός σας
Αν χρησιμοποιείτε κάποιο καλοριφέρ το οποίο εφάπτεται σε εξωτερικό τοίχο, τοποθετήστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου πίσω από το σώμα. Το υλικό κάνει την ζέστη που τείνει να διαφύγει από το τοίχο να «ανακλάται» προς το εσωτερικό του δωματίου και σας γλιτώνει από κάποια χρήματα για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

5. Δείτε τον ανεμιστήρα σας…αλλιώς
Αν έχετε ανεμιστήρα ταβανιού, δεν υπάρχει λόγος να τον έχετε όλο το χειμώνα να κάθεται. Εάν είναι δυνατόν, καθορίστε την κίνησή του ώστε να ακολουθεί τη φορά του ρολογιού, αντί της αντίστροφης που ακολουθεί συνήθως. Κανονικά, οι ανεμιστήρες σπρώχνουν προς τα κάτω τον κρύο αέρα, δροσίζοντας ένα χώρο. Εάν όμως τους θέσετε σε αντίστροφη τροχιά, έχουν την δυνατότητα να σηκώνουν τον ζεστό αέρα προς τα πάνω και να τον διανέμουν κυκλικά στο δωμάτιο.

6. Εάν έχετε ξυλόσομπα, τοποθετήστε την κοντά σε παράθυρο
Με αυτό τον τρόπο, εξισορροπείτε την ψύχρα που μπαίνει από τα παράθυρα και μπορείτε να καθαρίσετε πιο γρήγορα την «ατμόσφαιρα» του σπιτιού που επιβαρύνεται λίγο έως πολύ από την σόμπα.

7. Μονώστε τα παράθυρα με αεροπλάστ
Πρόκειται για τα πλαστικά φύλλα με τις χαρακτηριστικές φούσκες, που συνήθως χρησιμοποιούνται ως προστατευτικά των εύθραυστων εμπορευμάτων. Εάν έχετε κάποιο παράθυρο που δεν χρησιμοποιείτε συνχά, τοποθετήστε αεροπλάστ επάνω του για να εμποδίσετε το ψύχος από το να εισέλθει στο χώρο σας.

8. Φτιάξτε την δική σας πήλινη…θερμάστρα
Θα χρειαστείτε μια γλάστρα από πηλό και μερικά κεριά ρεσώ. Ανάψτε τα κεράκια και τοποθετήστε από πάνω τους ανάποδα μια γλάστρα. Φροντίστε ούτως ώστε η γλάστρα να μην τα καλύπτει πλήρως, στερεώνοντάς την λίγο ψηλότερα πάνω σε πέτρες ή πλακάκια. Εννοείται ότι θα πρέπει να κρατήσετε την αυτοσχέδια αυτή μίνι – σόμπα μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

9. Κάντε μπάνιο με την πόρτα ανοιχτή
Εφόσον έχετε το περιθώριο, κάντε ζεστό ντους με ανοιχτή την πόρτα. Οι υδρατμοί διαχέονται έτσι σε ολόκληρο το σπίτι, ανεβάζοντας την θερμοκρασία του και καταπολεμώντας την ξηρότητα που πλήττει ορισμένα σπίτια το χειμώνα.

10. Αν έχετε τζάκι…καπακώστε το
Όσο δε χρησιμοποιείτε το τζάκι σας, καλό είναι να το σκεπάζετε με ένα ειδικό μεταλλικό κάλυμμα, ώστε η θερμότητα του χώρου να μην διαφεύγει μέσω της καμινάδας.