Τελευταία Νέα:

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς σήμερα 16 ΟκτωβρίουΗ Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, τιμάται κάθε χρόνο την 16η Οκτώβρη μετά την πρώτη διακήρυξή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012. Αφορά τις τεχνικές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και τις πρώτες βοήθειες που είναι απαραίτητες σε μια καρδιακή ανακοπή.
Φέτος, τη 16η Οκτώβρη 2018 γιορτάζουμε την πρώτη παγκόσμια ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς, με διάφορες σχετικές εκδηλώσεις που γίνονται σε πολλές χώρες. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση του κοινού, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα επιβίωσης για ανθρώπους που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, καθώς τα πρώτα λεπτά που ακολουθούν θεωρούνται πολύ σημαντικά για τη ζωή τους.

Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη με 400.000 θύματα κάθε χρόνο (European Cardiovascular Disease Statistics, 2017). Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να προσβάλει φαινομενικά υγιή άτομα, κάθε ηλικίας, σε οποιαδήποτε στιγμή, συχνά, χωρίς προειδοποίηση. Παρ’ όλη την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή, σε ποσοστά 5-10% (American Heart Association, 2015).

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκομένους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του.

Και στην Ελλάδα, στα πλαίσια της εκπαίδευσης του κοινού, διοργανώνονται εκπαιδευτικές ημερίδες, με χρήση ειδικής κούκλας ανάνηψης, όπου οι συμμετέχοντες διδάσκονται πως θα πρέπει να αντιδράσουν σε μια έκτακτη περίπτωση ανακοπής καρδίας και τι μπορούν να προσφέρουν μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α.) του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) ενημερώνει το κοινό για τη σημασία της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). 

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στην Ελληνική Εταιρία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (www.eekaa.gr), ή στο ΕΚΑΒ της περιοχή τους. 

 Όλοι μπορούν να μάθουν ΚΑΡΠΑ, 
όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή! 

Δείτε ακόμη:Δεν υπάρχουν σχόλια