Κόκκινες ελιές στο δέρμα: Πότε προκαλούν ανησυχία; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κόκκινες ελιές στο δέρμα: Πότε προκαλούν ανησυχία;



Οι κόκκινες ελιές ή όπως ονομάζονται επιστημονικά κερασοειδή αιμαγγειώματα εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος και προκαλούν έντονη ανησυχία στους πάσχοντες καθώς το μυαλό τους πηγαίνει στο μελάνωμα.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρείας οι κόκκινες ελιές στο δέρμα εμφανίζονται μετά τα 25 έως 30 χρόνια και είναι γνωστά ως κερασόχροα αιμαγγειώματα, ή στίγματα του Morgan, από το όνομα του Άγγλου χειρουργού που τα πρωτοπεριέγραψε τον 19ο αιώνα.

Τις περισσότερες φορές οι κόκκινες ελιές στο δέρμα πρωτοεμφανίζονται σαν μικρές επίπεδες κηλίδες στην επιφάνεια του δέρματος, διαμέτρου ενός περίπου χιλιοστού με χρώμα από ανοιχτό κόκκινο έως βαθύ μπορντώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς , δεν πρέπει να εμπνέουν ανησυχία, καθώς πρόκειται για απολύτως ασφαλείς εκδηλώσεις, που σχετίζονται κυρίως με την ηλικία.



Μπορεί να εντοπίζονται σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος, κυρίως όμως εκδηλώνονται στον κορμό και στα άκρα, χωρίς να αποκλείεται και το πρόσωπο. Δεν εμφανίζονται σε βλεννογόνους και χαρακτηριστική τους ιδιότητα είναι ότι δεν εξαφανίζονται με την πίεση.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος και να φθάσουν μέχρι ένα εκατοστό διάμετρο. Ταυτόχρονα αποκτωτούν μια θολωτή όψη, ενώ και το χρώμα τους μπορεί να γίνει πιο σκούρο.

Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνισή τους είναι άγνωστες αλλά φαίνεται ότι συχνά υπάρχει μια κληρονομική-οικογενής προδιάθεση. Πάντως δεν είναι σπάνιο τα κερασόχροα αιμαγγειώματα ορισμένες φορές να σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.



Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπισή τους είναι απλή και γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία και εφαρμογή ηλεκτροκαυτηρίασης ή laser, με πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα και χωρίς να μένουν ουλές ή υπερμελαγχρώσεις.

Πάντα πρέπει όμως πριν την εφαρμογή κάποιας τεχνικής καυτηριασμού να ελέγχονται τουλάχιστον τα μεγαλύτερα από τον δερματολόγο για αποκλεισμό πιο σοβαρών βλαβών ,οπότε η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική και σύνθετη.

Δωροθέα Γαληνού