ΠΟΥ: Πιστοποιήθηκε επίσημα η εξάλειψη της νόσου της πολιομυελίτιδας στην Αφρική - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΠΟΥ: Πιστοποιήθηκε επίσημα η εξάλειψη της νόσου της πολιομυελίτιδας στην Αφρική



Η Περιφερειακή Επιτροπή Πιστοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πιστοποίησε επίσημα προ ημερών, ότι και η Αφρική είναι πλέον ελεύθερη από τον ιό της άγριας πολιομυελίτιδας.
Μετά από τέσσερα χρόνια χωρίς κανένα κρούσμα σε ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο, πέντε από τις έξι περιοχές του πλανήτη, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι πλέον οριστικά απαλλαγμένες από τον ιό της πολιομυελίτιδας, γεγονός που θεωρείται ορόσημο για ολόκληρο τον κόσμο και που φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας και ελπίδες, για την τελική επίτευξη της παγκόσμιας εξάλειψης της νόσου. Σήμερα, στον παγκόσμιο χάρτη σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. οι χώρες που παραμένουν ακόμη ενδημικές στην πολιομυελίτιδα, είναι μόνον οι εμπόλεμες ζώνες του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.

Η Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Εξάλειψης της Πολιομυελίτιδας συγχαίρει τις εθνικές κυβερνήσεις των 47 χωρών της Αφρικανικής Περιφέρειας του ΠΟΥ για το σημερινό επίτευγμα, καθώς επίσης και την Οργάνωση του Διεθνούς Ρόταρυ η οποία όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ο πρωτεργάτης στην καταπολέμηση αυτής της ασθένειας.

Τα καλά νέα χαιρέτισε και ο Διοικητής της 2484 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ 2020 - 2021 Αριστοτέλης Αποστολίδης τονίζοντας ότι « Εμείς οι Ροταριανοί είμαστε σήμερα, για μια ακόμη φορά, υπερήφανοι για το έργο της Παγκόσμιας οργάνωσής μας. Στη μάχη για την καταπολέμηση της; Πολιομυελίτιδας το Ρόταρυ με το παγκόσμιο πρόγραμμά του Polio Plus στέλνει ένα μήνυμα: Εκεί που δε τα καταφέρνουν οι άνθρωποι μόνοι τους, τα καταφέρνουν όταν ενώνονται και δρουν οργανωμένα και συλλογικά.».


Η πολιομυελίτιδα είναι μια ακόμη ιογενής λοίμωξη, η οποία αναγνωρίζεται συνήθως από την οξεία έναρξη χαλαρής παράλυσης. Ο ιός της πολιομυελίτιδας εισβάλει ταχύτατα στον ανθρώπινο οργανισμό προσβάλλοντας το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει παράλυση μέσα σε λίγες ώρες. Στο 10% των περιπτώσεων εκδηλώνεται ήπια η νόσος, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν εμπύρετο, κακουχία, κεφαλαλγία, ναυτία και εμετό. 

Η παράλυση της πολιομυελίτιδας είναι συνήθως ασύμμετρη, με εμπύρετο στην έναρξη και ο μέγιστος βαθμός παράλυσης ολοκληρώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως εντός 3-4 ημερών. Η πολιομυελίτιδα παραμένει κυρίως νόσος των βρεφών και μικρών παιδιών και στις λίγες εναπομείνασες ενδημικές χώρες, το 80-90% των κρουσμάτων αφορούν σε παιδιά <3 ετών και ουσιαστικά όλα τα κρούσματα είναι <5 ετών.

Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε ως «περιοχή ελεύθερη από πολιομυελίτιδα» τον Ιούνιο του 2002, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, σαν αποτέλεσμα του συστηματικού εμβολιασμού και της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης της πολιομυελίτιδας.

Το Διεθνές Ρόταρυ ξεκίνησε το 1985 με το σύνθημα, Polio Plus την πρώτη παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της φοβερής μάστιγας που έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα εκατομμύρια νεκρούς κι ακόμη περισσότερους αναπήρους, συνήθως άτομα νεαρότατης ηλικίας. Από τότε το Ρόταρυ και οι συνεργάτες του συνέβαλαν στην μείωση των κρουσμάτων από 350.000 σε λιγότερο από 250 σήμερα, και παραμένουν δεσμευμένοι μέχρις ότου κάθε παιδί να είναι ασφαλές έναντι της νόσου. Το Ρόταρυ έχει συνεισφέρει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και αμέτρητες ώρες εθελοντικής εργασίας για την προστασία των 2,5 δισεκατομμυρίων παιδιών σε 122 χώρες.

Με συμμάχους τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την UNICEF, το Κέντρο πρόληψης και καταπολέμησης ασθενειών των ΗΠΑ, δεκάδες κυβερνήσεις, ιδρύματα και οργανώσεις, εκατοντάδες επώνυμοι και ανώνυμοι δωρητές και εθελοντές, περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί στις σχεδόν 3 δεκαετίες που διαρκεί αυτή η μεγαλειώδης προσπάθεια που οδεύει προς την ολοκλήρωσή της.