Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κακή ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή τους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κακή ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή τους




Ακόμα και μισή ώρα παραπάνω μπορεί να κάνει θετική διαφορά Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετά μπορεί να είναι έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κακή ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Child Psychology and Psychiatry, οι ερευνητές ανέλυσαν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου από τους εφήβους που συμμετείχαν και διαπίστωσαν ότι υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ κακού ύπνου και ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Η ομάδα των ερευνητών, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Reading, και τα πανεπιστήμια Goldsmiths και Flinders, διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 4.790 συμμετεχόντων, όσοι εμφάνισαν κατάθλιψη ανέφεραν τόσο κακή ποιότητα και ποσότητα ύπνου, ενώ εκείνοι με άγχος είχαν κακή ποιότητα ύπνου μόνο, σε σύγκριση με τους εφήβους που έλαβαν μέρος και δεν ανέφεραν άγχος ή κατάθλιψη.

Ο επικεφαλής της μελέτης σχολίασε σχετικά: «Αυτή η τελευταία έρευνα είναι ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ ύπνου και ψυχικής υγείας για τους εφήβους. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι νέοι που είχαν εμφανίσει κατάθλιψη και άγχος είχαν συντριπτικά ταλαιπωρηθεί από κακό ύπνο κατά την εφηβεία τους.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι η διαφορά στη μέση ποσότητα ύπνου μεταξύ εκείνων που παρουσίασαν κατάθλιψη, μπορούσε να ισοδυναμεί ακόμα και με ύπνο διάρκειας 30 λεπτά λιγότερο κάθε βράδυ σε σύγκριση με άλλους συμμετέχοντες. Μέσα στα δεδομένα, υπήρχαν μερικοί συμμετέχοντες που ανέφεραν πολύ χειρότερη ποιότητα και ποσότητα ύπνος και η συνολική εικόνα επισημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερο υπόψη τον ύπνο όταν εξετάζουμε την υποστήριξη για την ψυχική υγεία των εφήβων».

Ζητήθηκε από τους εφήβους να αναφέρουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου μέσα από μια σειρά θεμάτων και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα ελέγχου των εφήβων κοιμόταν κατά μέσο όρο περίπου οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα στις σχολικές νύχτες και λίγο πάνω από εννιάμισι ώρες τα σαββατοκύριακα.


Εν τω μεταξύ, η ομάδα που είχε καταθλιπτική διάγνωση κοιμόταν λιγότερο από επτάμισι ώρες τις μέρες της σχολικής εβδομάδας και μόλις πάνω από εννέα ώρες ύπνου τα σαββατοκύριακα.

Ένα ακόμα μέλος της μελέτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Εθνικό Ίδρυμα ύπνου συνιστά στους εφήβους ηλικίας μεταξύ 14-17 ετών ότι χρειάζονται συνήθως περίπου 8-10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι η ομάδα με διάγνωση κατάθλιψης έπεσε σαφώς εκτός αυτών των συστάσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας – δηλώνοντας κατά μέσο όρο 7,25 ώρες ύπνου κάθε σχολική βραδιά. »

Επομένως, η ομάδα κατάθλιψης ανέφερε κατά μέσο όρο 3.325 λεπτά ύπνου την εβδομάδα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που ανέφερε 3.597, γεγονός που σημαίνει ότι η ομάδα κατάθλιψης έπαιρνε κατά μέσο όρο 272 λεπτά ή τρεισήμισι λιγότερο ύπνο την εβδομάδα.



Ενώ η ομάδα σημείωσε ότι παρόλο που τα δεδομένα βασίστηκαν στην αυτοαναφορά του ύπνου και συνεπώς μπορεί να είναι λιγότερο ακριβή, το γεγονός της αυτοαναφερόμενης χειρότερης ποιότητας και της ποσότητας ύπνου ήταν εξίσου σημαντικό.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η σχέση μεταξύ ύπνου και ψυχικής υγείας για τους εφήβους είναι αμφίδρομη. Ενώ οι κακές συνήθειες ύπνου συνδέονται με χειρότερη ψυχική υγεία, βλέπουμε επίσης πώς μπορεί να έχει η αντιμετώπιση του ύπνου για νέους με κατάθλιψη και άγχος μεγάλο αντίκτυπο στη βελτίωση της συναισθηματικής τους κατάστασης.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νέων που αναφέρουν άγχος και κατάθλιψη εξακολουθεί να είναι χαμηλός συνολικά. Η καλή πρακτική του ύπνου είναι σημαντική και αν ανησυχείτε για τη δική σας ή την ευημερία του παιδιού σας, σας συνιστούμε να ζητήσετε υποστήριξη από τον γιατρό σας, αλλά οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση στον ύπνο δεν προκαλεί ανησυχία».

 sciencedaily.com, childit.gr