Απίστευτο και όμως αληθινό: Τους πληρώνουν για να παραλάβουν πετρέλαιο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Απίστευτο και όμως αληθινό: Τους πληρώνουν για να παραλάβουν πετρέλαιο



Αυτό που έγινε χθες με το αργό πετρέλαιο ίσως να μην έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία. Και επειδή κανένας στον πλανήτη δεν θέλει να παραλάβει φορτίο, αφού δεν έχει τι να το κάνει, ενώ και τα δεξαμενόπλοια είναι πλήρη και δεν έχουν διαθέσιμο χώρο, οι επενδυτές ουσιαστικά πλήρωναν κάποιον για να παραλάβει ένα φορτίο.
Η κίνηση αυτή που σημειώθηκε χθες στα χρηματιστήρια ήταν πρωτοφανής και βέβαια έχει μερική εξήγηση, αφού η αρνητική τιμή σημειώθηκε για το συμβόλαιο Μαΐου που λήγει σήμερα και όχι για τα συμβόλαια των επομένων μηνών, όπως πχ. του Ιουνίου που ναι μεν σημείωσε σημαντική πτώση, έφτασε και το 20% κάποια στιγμή αλλά διατηρήθηκε πάνω από τα 20 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα χθες σε μία πρωτοφανή εξέλιξη που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία, τα futures του πετρελαίου κατέρρευσαν και βρέθηκαν υπό το μηδενός στην Νέα Υόρκη. Αιτία η άνευ προηγουμένου οικονομική αναταραχή που έχει προκαλέσει η παγκόσμια κρίση του κορονοϊού οδήγησε ουσιαστικά τους traders σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποφύγουν με κάθε τρόπο την παραλαβή φορτίων φυσικού αργού.

Πιο συγκεκριμένα το αργό παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε κατά 55,90 δολάρια ή 306% κλείνοντας τις συναλλαγές στο -37,63 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πληρωθούν για να αναλάβουν την παράδοση του αργού στον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ, στο Cushing της Οκλαχόμα. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο λήγει με την ολοκλήρωση των κανονικών συναλλαγών σήμερα.

Είναι περιττό βέβαια να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές. Αυτή είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση και ένα νέο ιστορικό χαμηλό. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολ.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι βασική αιτία της εικόνας αυτής ήταν η πολύ κοντινή λήξη του συμβολαίου, κάτι που ενέτεινε τις πιέσεις. Το συμβόλαιο του επόμενου μήνα, αν και γνώρισε μεγάλες πιέσεις, απέφυγε την ολική κατάρρευση που γνώρισε το συμβόλαιο του Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, υποχωρούσε κάποια στιγμή κατά 4,60 δολάρια ή 18,3% και έκλεισε τελικά στα 20,03 δολάρια το βαρέλι.



Παράλληλα, το Brent Ιουνίου, το σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, έχασε 8,9% στα 25,57 δολ. το βαρέλι.

Το χρηματιστήριο όπου τα futures διαπραγματεύονται ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στο συμβόλαιο να υποχωρήσει κάτω από το μηδέν. Η ακραία αυτή κίνηση, σημειώνει το Bloomberg, δείχνει το μέγεθος της υπερπροσφοράς στην αμερικανική αγορά καθώς η βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα έχει ουσιαστικά παραλύσει εν μέσω των δρακόντειων μέτρων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν την πανδημία του νέου κορονοϊού.