Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: "Αύξηση των τιμολογίων αποφάσισε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης !" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: "Αύξηση των τιμολογίων αποφάσισε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης !"


Η ανακοίνωση της παράταξης "Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης" για την "Αύξηση των τιμολογίων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης !"

Αποτέλεσμα εικόνας για παρεμβαση πολιτων δημου θερμης

Στην πιο άκαιρη χρονική στιγμή, μέσα στη δυσμενή, απρόσμενη οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται για όλα τα νοικοκυριά λόγω του κορωνοϊού, οι δημότες μας θα επιφορτιστούν και με ένα ακόμη βάρος που αφορά ένα δημόσιο αγαθό : το νερό !


Βασικότερη αιτία για την επικείμενη αύξηση αποτέλεσε η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία αδιαμαρτύρητα αποδέχτηκαν η Διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΥΑΘ !

Έρχεται αύξηση στο πάγιο τέλος ύδρευσης (προβλέπεται μείωση μόνο για αυτούς που έχουν μηδενική κατανάλωση) και αύξηση της τιμής κατανάλωσης ανά κυβικό κατά 5%. Μεσοσταθμικά μετακυλίονται αυξήσεις ύψους 17,7% στους πολίτες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του Δήμου Θέρμης ! 

Η αύξηση αυτή υπερβαίνει το ανώτατο όριο αυξήσεων των τιμολογίων ύδατος, όπως αυτό έχει τεθεί από την Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων 135275/2017 (ΦΕΚ Β’ 1751/22.05.2017) .

Η ΔΕΥΑΘ δεν ασχολήθηκε ποτέ συστηματικά στην κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Δεν αξιοποίησε το ευνοϊκό καθεστώς που είχε θεσπισθεί με χρηματοδότηση, το οποίο της έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσει στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας. 

Αποτέλεσμα της αδράνειας είναι να βρεθεί απροετοίμαστη στην απαράδεκτη αύξηση του ενεργειακού κόστους και τελικά να ακολουθήσει την πεπατημένη μετακυλώντας το κόστος στις τσέπες των καταναλωτών. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε, βέβαια, και τις χιλιάδες των ανείσπρακτων ευρώ προηγούμενων ετών. Με την οριζόντια αύξηση του τιμολογίου τιμωρούνται οι συνεπείς δημότες και αντιμετωπίζονται στην πράξη άνισα διότι η ΔΕΥΑΘ δε φρόντισε εγκαίρως για την είσπραξη των ανείσπρακτων .

Επιπλέον η πολιτική της ΔΕΥΑΘ θα έπρεπε να είναι προσανατολισμένη στη μείωση των διαρροών και απωλειών .
Παράλληλα ψηφίστηκε και αύξηση του τέλους αποχέτευσης, αιτία της οποίας υπήρξε η αύξηση του κόστους διάθεσης λυμάτων στο δίκτυο ! 

Και για αυτήν την αύξηση η ευθύνη βαρύνει τη Διοίκηση του Δήμου που δεν έχει κατασκευάσει ακόμη τη νέα ΕΕΛ (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων), μολονότι ήδη προχωρούν με το νέο νομοθετικό καθεστώς παρόμοια έργα σε άλλους δήμους (Νάουσα, Άργος Ορεστικό)!

Η απόφαση της ΔΕΥΑΘ για την αναμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής δεν τέθηκε ακόμη σε ισχύ. Ενώ εκκρεμούσε η έγκρισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την τροποποίηση των αρμοδιοτήτων, εκκρεμεί η έγκριση της μόνο από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. 

Ευελπιστούμε να επικρατήσει σύνεση και να μην υιοθετηθεί οποιαδήποτε τιμολογιακή πολιτική αύξησης .