Θεσσαλονίκη: Απαλλοτριώθηκε ο «ναός της Αφροδίτης» –Για εντυπωσιακό μνημείο κάνουν λόγο οι ειδικοί - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θεσσαλονίκη: Απαλλοτριώθηκε ο «ναός της Αφροδίτης» –Για εντυπωσιακό μνημείο κάνουν λόγο οι ειδικοί



Ο υστεροαρχαϊκός ναός της Αφροδίτης αποκαλύφθηκε το 1936, όταν και μέλη του οποίου ανασυντέθηκαν στα ρωμαϊκά χρόνια και δημιούργησαν ένα μοναδικό μνημείο. 

του Μιχαήλ Παπαβασιλείου

(Βρίσκεται παραπλεύρως της Πλατείας Αντιγονιδών).

Εδώ και πολλά χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης δεν είχε προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Προσπάθεια είχε πραγματοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κάνοντας μία συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Πολιτισμού το 2012, αλλά το μνημείο κατέληξε στα «αζήτητα».

Εξελίξεις

Αυτό το διάστημα οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει αρκετά με θετικό πρόσημο για τον περίφημο «ναό της Αφροδίτης».

Ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αρχαιολόγος – αρχιτέκτονας, Γιώργος Καραδέδος μίλησε στο ThessToday.gr για την εξέλιξη του υστεροαρχαϊκού ναού που έχει εντοπιστεί στην πλατεία Αντιγονιδών, στη Θεσσαλονίκη, γνωστός και ως ο «Ναός της Αφροδίτης».



«Μετά τις εκλογές προχώρησαν σε κατάχωση, αλλά μπήκε ο κόσμος μπροστά και το σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να μείνουν τα χώματα πεσμένα. 
Η αρχική πρόταση που είχε εγκριθεί από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο προέβλεπε να σκαφτεί όλο το μνημείο και ν’ αναδειχθεί. Οπότε θα γινόταν μία αερογέφυρα, να συνεχίζει κάτω από το μνημείο χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της πλατείας, αυτό όμως έφερε αρκετές δυσκολίες λόγω των πολλών δικτύων που περνούσαν από κάτω, όπως της ΔΕΗ, του φυσικού αερίου, του ΟΤΕ και της ΕΥΑΘ».

Στη συνέχεια ο κ. Καραδέδος τόνισε ότι «αποφασίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού να γίνει μόνο ανάδειξη του οικοπέδου. Μέχρι τώρα δεν μπορούσε να γίνει κάτι με το οικόπεδο γιατί δεν ήταν απαλλοτριωμένο, γιατί για να μπεις σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ πρέπει να έχει απαλλοτριωθεί, να είναι δηλαδή στο δημόσιο. Αυτό έχει προχωρήσει τώρα, αλλά η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη για την ώρα».

“Θα αναδειχτεί ότι βρίσκεται μέσα στο οικόπεδο, θα στηθούν αυτά που φιλοξενούνται στο μνημείο, είτε τα αληθινά είτε αντίγραφα αυτών. Αυτό πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο. Αλλά το καλύτερο θα ήταν να τοποθετηθούν αντίγραφα, για να μην αλλοιωθεί η μορφή τους” είπε ο κ. Καραδέδος προσθέτοντας: «Ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση, με δύο αρχιτέκτονες για να γίνει η προμελέτη, η οποία μέχρι τον Φεβρουάριο – Μάρτιο θα πρέπει να επιληφθεί στο cas, να εγκριθεί και να προχωρήσει το μνημείο».


Όσο για το κόστος δεν υπάρχει ακριβές ποσό, αλλά όπως τονίζει ο κ. Καραδέδος «όσο και να κοστίσει αξίζει τον κόπο».

“Έχει γίνει ο καθαρισμός του Ναού χωρίς να ρίξουν όλα τα μπάζα, διότι έπρεπε να πέσουν και να ξανατοποθετηθούν. Όμως, καθαρίστηκε μέχρι εκεί που ήθελαν οι αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες παίρνοντας στοιχεία για την μελέτη. Επιπλέον, μπαζώθηκε προσωρινά γιατί πρέπει να «πατήσουν» τα μηχανήματα για να γίνουν οι πασσαλοπήξεις για την αντιστήριξη των πολυκατοικιών και αφότου εγκριθούν οι μελέτες και βρεθεί η χρηματοδότηση θα φύγουν τα χώματα και θα εφαρμοστεί η μελέτη «θα είναι ευχής έργον εφόσον ο ναός μπει στο τωρινό ΕΣΠΑ» ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής.

«Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η απαλλοτρίωση, δηλαδή δεν κινδυνεύει να σηκωθεί πολυώροφη πολυκατοικία ή διώροφο πάρκινγκ, αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε.

Τέλος, κατέληξε «μπορεί να μην είναι όλο το μνημείο, αλλά οι Θεσσαλονικείς θα το βλέπουν κάθε μέρα στημένο. Ήδη αυτό που θα γίνει είναι εντυπωσιακό. Οπότε, μετά θα γίνουν και οι απαραίτητες πιέσεις για να ολοκληρωθεί ο ναός της Αφροδίτης».

Την ομιλία διοργάνωσε το σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.