Ο πρόεδρος Τ.Σ Περιστεράς Ντισλής Δημήτριος για τον Εθελοντισμό στη Κοινότητα Περιστεράς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο πρόεδρος Τ.Σ Περιστεράς Ντισλής Δημήτριος για τον Εθελοντισμό στη Κοινότητα Περιστεράς



Πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου, ως Πρόεδρος της Κοινότητας Περιστεράς, είχα ξεκινήσει τη δημιουργία ομάδας εθελοντών. Ο εθελοντισμός για εμένα είναι να κάνεις περισσότερα από όσα πρέπει επειδή το θέλεις, για έναν σκοπό που θεωρείς καλό.



Ο εθελοντισμός είναι η απόλυτη άσκηση σε μία δημοκρατία. Ψηφίζεις στις εκλογές μία φορά, αλλά όταν γίνεσαι εθελοντής, ψηφίζεις καθημερινά για την κοινωνία στην οποία θέλεις να ζεις!

Για τους παραπάνω λόγους σας παραθέτω ένα κείμενο για τον εθελοντισμό στην Περιστερά πρώτα για να ευχαριστήσω τους εθελοντές μας και δεύτερον για να παρακινήσω κι άλλους να συμμετέχουν στις δράσεις μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ.Γεώργιο Κώττη του Ανδρέα για την πολύτιμη βοήθειά στην σύνταξη του παρακάτω κειμένου.

Οι εθελοντές είναι αγάπη εν κινήσει….


Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος Τ.Σ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΙΣΛΗΣ



Η αμφικτιονία της Περιστεράς

«Η μικρότερη πράξη καλοσύνης αξίζει περισσότερο από οιαδήποτε μεγαλόπνοη πρόθεση», είχε γράψει κάποτε ο σπουδαίος Ιρλανδός ποιητής και θεατρικός συγγραφές, Oscar Wild. Ποιος να το φανταζόταν πως στο μικρό ορεινό χωριό της Περιστεράς το νόημα της παραπάνω φράσης θα έβρισκε πρακτική εφαρμογή;

Λίγους μήνες μετά το νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» που συνυπέγραψε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, κύριος Ντισλής Δημήτριος, συνεπικουρούμενος από την αντιπρόεδρο, κυρία Βασιλική Κώττη και τους λοιπούς τοπικούς συμβούλους της Περιστεράς, με τους δημότες του χωριού, συγκροτήθηκε ομάδα εθελοντών. 

Η εν λόγω ομάδα δεν κατέστη έρμαιο μιας παρωχημένης αντίληψης περί εθελοντισμού για το «θεαθήναι» (σημείο των σύγχρονων καιρών), αλλά προέβη σε δράσεις που εμπραγμάτως επέτυχαν έναν πρωταρχικό εξωραϊσμό του κατοικημένου και φυσικού περιβάλλοντος.

Το αποτέλεσμα, όμως, δεν ήταν μόνον αισθητικό (ποιοτική αναβάθμιση σημείων του χωριού), αλλά και ποιοτικό, ήτοι η καλλιέργεια της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους κατοίκους ενός χωριού που προηγουμένως -αντικειμενικά- ήταν αδρανείς (χωρίς την θέλησή τους). 

Πρόκειται, άλλωστε, για μία δραστηριότητα με ξεκάθαρο δημοκρατικό στίγμα: το «ξετίναγμα» της δύναμης μίας τοπικής κοινωνίας. Η συμμετοχή του κόσμου που διέθετε ώρες ήταν πολύ μεγάλη. Μεγαλύτερο, όμως, ήταν το πάθος τους να συνεισφέρουν και η χαρά που απεκόμισαν αντικρίζοντας τα όμορφα αποτελέσματα των πράξεων τους. Ποιες ήταν, όμως, αυτές οι πράξεις;

Ως γνωστόν, η Περιστερά διαθέτει ένα αστείρευτο φυσικό περιβάλλον, το οποίο, όμως, απαιτεί φροντίδα. Η ηγεσία του χωριού, λοιπόν, σύσσωμη με την ομάδα εθελοντών, απεφάσισε πως κρίνεται απαραίτητη η άμεση παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, η υποστήριξή του με παραπάνω από χίλια (συγκεκριμένα, 1300) δενδρύλλια, τα οποία φυτεύτηκαν σε διάφορα σημεία του χωριού (εντός κι εκτός του οικισμού). Στα πλαίσια της διαδικασίας δεντροφύτευσης, συνελέγησαν απορρίμματα, των οποίων η χρόνια συσσώρευση και παρουσία υποβάθμιζε την ποιότητα του περιβάλλοντος. 

Μέσα από τέτοιες εθελοντικές δραστηριότητες, καλλιεργείται η περιβαλλοντική συνείδηση, τόσο σε επίπεδο συνόλου, όσο και στο μικροεπίπεδο (ήτοι στο άτομο και στις διαδράσεις του), εν καιρώ -μάλιστα- που αντικρίζει έκαστος τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, σε επίπεδο οικισμού, η ομάδα εθελοντών συνέχισε τις δράσεις της με την συμμετοχή της στην καθαριότητα του χωριού. Πιο συγκεκριμένα, μικρή κυκλική πλατεία του χωριού, η οποία, παρά την απαράμιλλη ομορφιά της, παρέμενε χρόνια παραμελημένη, πλέον, όντας καθαρισμένη, φαντάζει ως ένα όμορφο σημείο ξενοιασιάς και αναψυχής (εν όψει, ιδίως, της άνοιξης και του θέρους). 

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της κεντρικής πλατείας του χωριού, όπου εθελοντές συνέδραμαν στον εξωραϊσμό τη. Ακόμη, ποιος θα εδύνατο να παρακάμψει την συμμετοχή των εθελοντών στην συντήρηση του κοινοτικού καταστήματος, το οποίο αναδεικνύεται (αναλογικά με την σημασία των λειτουργιών που επιτελεί) σε πραγματικό στολίδι του τόπου, καθώς και στην διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με ψυχαγωγικό και πνευματικό χαρακτήρα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Περιστερά.

Έχοντας, λοιπόν, επίγνωση της συνθετότητας που διέπει το κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι λογικό να καταστεί γνωστό πως η ομάδα εθελοντών, προκειμένου να επιτύχει στόχους με θετικό αντίκτυπο για τον τόπο, συνεργάστηκε με όλους τους ιθύνοντες θεσμούς. 

Έτσι, τόσο ο Δήμος Θέρμης, μέσω της ηγεσίας του (κύριος Δήμαρχος και λοιποί δημοτικοί σύμβουλοι), το Τοπικό Συμβούλιο (μέσω, κυρίως, πρωτοβουλιών του Προέδρου του), όσο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστεράς, μαζί με τους ιθύνοντες του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα (με προεξάρχοντα το σεβάσμιο πατέρα Γεώργιο), υποστήριξαν ρητά και έμπρακτα κάθε δράση που ενείχε εθελοντικό στίγμα. 

Τελικά, η συνεργασία και η σύνθεση ανάμεσα σε τυπικούς και άτυπους φορείς είναι ένα ισχυρό όπλο στην φαρέτρα κάθε κοινωνίας, μικρής ή μεγάλης. Εν κατακλείδι, τα άνωθι αναφερόμενα αναδεικνύουν την δυνατότητα του ανθρώπου να υπερβαίνει χρόνια εμπόδια και μάλιστα- σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. 

Βολονταριστικές δράσεις και τοπικοί πειραματισμοί δύνανται να υπερβούν την τοτινή ρουτίνα, τον κανόνα και, εν τέλει, την αδράνεια που είναι σημείο των σύγχρονων καιρών. Η έντονη εθελοντική δραστηριότητα της Περιστεράς θα μπορούσε (δεδομένου των αναλογιών) να παρομοιαστεί με τον θεσμό της αμφικτιονίας, τον οποίο μας εδίδαξαν/παρέδωσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. 

Όπως, άλλοτε, οι πόλεις δίπλα σε ένα σημαντικό μνημείο (πιο γνωστή η αμφικτιονία για το Μαντείο των Δελφών) συνεργαζόντουσαν -διεπόμενες από εθελοντική συνείδηση- για να το διατηρήσουν και να το προστατέψουν, έτσι και οι κάτοικοι της Περιστεράς, όντας συνεργαζόμενοι και συμμετοχικοί, έρχονται να δομήσουν μία νέα αμφικτιονία, την αμφικτιονία της Περιστεράς, ζητώντας την συνεργασία και την συμπερίληψη όλων των γύρω περιοχών για την ανάληψη -από κοινού- παρομοίων δράσεων σε μελλοντικό χρόνο.