Πρέπει να τρώμε τις πατάτες με τη φλούδα ή όχι; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πρέπει να τρώμε τις πατάτες με τη φλούδα ή όχι;



Αποτελεί ένα τρόφιμο που όχι μόνο είναι αγαπημένο πολλών, αλλά μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί από σκληρό και σχετικά άοσμο υλικό σε πολλές διαφορετικές μαγειρεμένες εναλλακτικές μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.


Ένα πράγμα μόνο παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενο για τη δημοφιλή πατάτα: η φλούδα της. Ενώ μερικοί επιμένουν να καθαρίζουν τη φλούδα πριν από το μαγείρεμα -ειδικά όταν πρόκειται να ετοιμάσουν πουρέ- πολλοί επιμένουν ότι αυτό είναι ένα λάθος που στερεί την πατάτα από το να προσφέρει το σύνολο των θρεπτικών της συστατικών.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη για την υγεία που απολαμβάνουμε αν κρατήσουμε τις φλούδες στις αγαπημένες μας πατάτες.

Πλούσιες σε ίνες

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι ίνες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πεπτική διαδικασία και οι φλούδες από τις πατάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα. Η μη ικανοποιητική πρόσληψη ινών μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε υποτονικά και φυσικά να μας προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Οι φλούδες είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιες σε σίδηρο, κάλιο, νιασίνη και βιταμίνη C.

Έχουν λίγες θερμίδες

Αν είστε σε δίαιτα και αφαιρείτε συστηματικά την πέτσα και τα λίπη από τα διάφορα κρεατικά, αυτό, παρόλο που μπορεί να επηρεάσει την τελική γεύση του φαγητού, μειώνει σημαντικά το συνολικό ποσοστό λίπους και τις θερμίδες. Δεν χρειάζεται, όμως, να κάνετε το ίδιο με τις φλούδες από τις πατάτες γιατί δεν έχουν λίπος και έχουν χαμηλές θερμίδες. Στην πραγματικότητα, οι ίνες που περιέχουν, θα μπορούσαν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Προσθέτουν γεύση

Πολλοί προτιμούν να αφαιρούν τη φλούδα πριν το μαγείρεμα όταν πρόκειται για τηγανητές πατάτες, πουρέ ή σούπα επειδή θεωρούν ότι θα μειώσουν τη συνολική γεύση του πιάτου. Αλλά γιατί να μην απολαύσετε τις φλούδες ως σνακ μόνες τους; Όπως συμβαίνει με πολλά βασικά συστατικά, οι φλούδες της πατάτας δεν είναι ιδιαίτερα γευστικές, αλλά με την προσθήκη ελάχιστου ελαιολάδου, μυρωδικών, αλατοπίπερου και ψήνοντάς τις στο φούρνο, μεταμορφώνονται σε gourmet απόλαυση. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμη φέτες από φρέσκα κρεμμύδια, ντομάτες ή ακόμη και πιπεριές για περισσότερη γεύση.


Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος

Οι πατάτες, όπως το ρύζι και πολλά προϊόντα με βάση το σιτάρι (συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού), είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που, όταν διασπώνται από το σώμα, γίνονται απλά σάκχαρα που απορροφώνται από την κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα που πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, όπως αυτά με διαβήτη τύπου 1 ή 2, η κατανάλωση τροφών όπως οι τηγανητές πατάτες ή ο πουρές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η απειλή αυτή μετριάζεται εν μέρει από την παρουσία της φλούδας της πατάτας, καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες ινών που επιβραδύνουν την κατανομή των υδατανθράκων σε σάκχαρα.

Εύκολη προετοιμασία

Το να φτιάξετε chips από τις φλούδες της πατάτας είναι πραγματικά κάτι πολύ εύκολο. Απλά βάλτε τις πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας στο φούρνο με ό,τι βότανο και μπαχαρικό σας αρέσει, όπως σκόρδο, σκόνη κρεμμυδιού και πιπέρι καγιέν μαζί με ελαιόλαδο, μαϊντανό, πιπέρι και αλάτι.

Συμβάλλουν στην οικονομία

Αν προσπαθείτε, όπως όλοι μας αυτές τις μέρες, να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματα που ξοδεύετε για φαγητό, τότε σκεφτείτε το δυο φορές πριν αφαιρέσετε τις φλούδες από τις πατάτες και τις πετάξετε στα σκουπίδια. Αν δεν τις καθαρίσετε, έχετε διπλό κέρδος: προσθέτουν στο συνολικό όγκο της τροφής που ετοιμάζετε και δεύτερον και ίσως το πιο σημαντικό, οι ίνες που περιέχουν θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.



Πηγή: Φωτεινή Πουρνάρα – itrofi.gr