Είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά το ίδιο θρεπτικά με τα φρέσκα; Επιστήμονες δίνουν την απάντηση
Απαραίτητα σε καθημερινή βάση πρέπει να είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Τα λαχανικά, μεταξύ άλλων, ρίχνουν τη χοληστερίνη, προστατεύουν από ασθένειες και παρέχουν ευεξία.
Τι διαφορά υπάρχει, όμως, ανάμεσα στα φρέσκα και τα κατεψυγμένα λαχανικά; Μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας μόνο με τα φρέσκα;
Την απάντηση έδωσε έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia. Οι ερευνητές μελέτησαν τη θρεπτική αξία των λαχανικών σε τρεις φάσεις: όταν είναι φρέσκα, όταν είναι στο ψυγείο για πέντε ημέρες και όταν είναι κατεψυγμένα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Και στις τρεις περιπτώσεις, η θρεπτική αξία των λαχανικών παραμένει η ίδια:
Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα φρέσκα
«Υπάρχει η παρανόηση πως αν τα λαχανικά καταψυχθούν, χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα και πως τα φρέσκα λαχανικά είναι πολύ καλύτερα από τα κατεψυγμένα» λέει ο δρ Ρόναλντ Πεγκ που σχεδίασε την έρευνα, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Ένα στοιχείο – έκπληξη που προέκυψε πάντως, είναι πως μερικά κατεψυγμένα λαχανικά (όπως, για παράδειγμα, ο αρακάς) στην πραγματικότητα προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από τα αντίστοιχα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί καταψύχονται στο ιδανικότερο στάδιο της ωρίμανσής τους, οπότε καταναλώνονται ακριβώς σε αυτό το στάδιο αφού αποψύχονται με αυτόν τον σκοπό.
Μία άλλη έρευνα, που έγινε το 2015 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Εξέτασε τα θρεπτικά προφίλ οχτώ λαχανικών: καλαμπόκι, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, φασολάκια, αρακά, φράουλες και βατόμουρα. Η έρευνα δε βρήκε διαφορές στη θρεπτική αξία των κατεψυγμένων και των φρέσκων λαχανικών.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
Πηγή: baby.gr