Εισαγγελέας: Να φύγουν οι Ρομά από τα Τσαΐρια του Δήμου Θερμαϊκού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εισαγγελέας: Να φύγουν οι Ρομά από τα Τσαΐρια του Δήμου Θερμαϊκού



Σύσκεψη για περιοχή «Τσαΐρια» που έχει μετατραπεί σε «απέραντη χωματερή» ενώ τελείται ρύπανση του περιβάλλοντος από τις συνεχείς καύσεις διαφόρων αντικειμένων


Του Βασίλη Παπαναστασούλη
Σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών πραγματοποιήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχετικά με τον αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά, στην περιοχή «Τσαΐρια» της Περαίας. 


Σκοπός ήταν να υπάρξει πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης καθώς η περιοχή πέριξ του οικισμού έχει μετατραπεί σε «απέραντη χωματερή» ενώ τελείται ρύπανση του περιβάλλοντος από τις συνεχείς καύσεις διαφόρων αντικειμένων.

Η εισαγγελική αρχή, που πήρε την πρωτοβουλία για την επικοινωνία όλων των εμπλεκομένων, διαμήνυσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση. Ακόμη, παρότρυνε και τους συναρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν για την εξεύρεση χώρου που θα φιλοξενήσει τις οικογένειες των Ρομά μετά την απομάκρυνση τους από την παραπάνω περιοχή λόγω της επικείμενης διοικητικής αποβολής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Στέφανος Ζαρκαντζιάς, η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, αντιδήμαρχος του δήμου Θέρμης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, εκπρόσωποι των κατοίκων και των Ρομά, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας κ.α

Εισαγγελική έρευνα


Πριν έναν μήνα, η κυρία Χατζηπαρασίδου διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνα διέταξε εισαγγελέας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά «Τσαΐρια» ενώ προηγήθηκε μηνυτήρια αναφορά την οποία κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 551 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Οι συνυπογράφοντες την αναφορά, έκαναν λόγο για «περιβαλλοντική υποβάθμιση», τονίζοντας ότι η περιοχή πέριξ του οικισμού έχει μετατραπεί σε «απέραντη χωματερή» από ογκώδη και αδρανή υλικά, ενώ εξέφραζαν την ανησυχία τους για «ατμοσφαιρική ρύπανση που τελείται με τις συνεχείς καύσεις διαφόρων αντικειμένων και υλικών που καταλήγουν σε μάντρες ανακύκλωσης και συχνά προκαλούν την κινητοποίηση της πυροσβεστικής». Παράλληλα κατήγγειλαν τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Μήνυση από Ρομά


Όπως έγραψε το GRtimes, οι Ρομά του καταυλισμού «Τσαΐρια», στη συνέχεια, υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κατά παντός υπευθύνου για αδικήματα- με ή χωρίς ρατσιστικό χαρακτήρα- που τελούνται εις βάρος τους και ζήτησαν την προστασία της Δικαιοσύνης για επικείμενες πράξεις υποκινούμενες από μίσος.