Παράνομες καύσεις στα "Τσαΐρια": Ο καπνός δεν αναγνωρίζει Δημοτικά σύνορα. Ερχεται και Θέρμη (video) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παράνομες καύσεις στα "Τσαΐρια": Ο καπνός δεν αναγνωρίζει Δημοτικά σύνορα. Ερχεται και Θέρμη (video)

ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΡΜΗΣ,ΠΕΡ. ΚΕΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ: ΚΑΥΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Το πρόβλημα με τις παράνομες καύσεις στη περιοχή Τσαϊρια έξω από τη Περαία από Ρομά είναι ένα διαρκές φαινόμενο με τεράστιες περιβαλλοντολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις. 

Για όσους δε γνωρίζουν, οι καύσεις αφορούν κατά κύριο λόγο καλώδια από τα οποία καίνε το πλαστικό περίβλημα για να αφαιρέσουν και να πουλήσουν τον χαλκό που περιέχουν.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα καμία αρμόδια αρχή δεν μπόρεσε να επιβληθεί και οι κάτοικοι συνεχίζουν τις καταγγελίες. 

Το πρόβλημα όμως, οι ρύποι, η μόλυνση και όλα τα επακόλουθα δε περιορίζονται μόνο σαυτούς που έχουν οπτική εικόνα με τον καπνό αλλά (ακόμη πιο ύπουλα) στους γειτονικούς δήμους που μοιάζουν να εθελοτυφλούν λες και το ο καπνός αναγνωρίζει δημοτικά σύνορα και περιορίζεται μέσα σαυτά.

Η "Παρέμβαση Πολιτών δήμου Θέρμης" επανέφερε πριν λίγες ημέρες το θέμα σε πρόσφατη ανακοίνωσή της  με ανάρτηση στο Facebook λέγοντας  
Στο ζήτημα αυτό το οποίο δημιουργεί προβλήματα και στους κατοίκους των οικισμών της δημοτικής ενότητας Μίκρας, της επικράτειας του δικού μας δήμου Θέρμης, μολονότι συμβαίνει κυρίως εκτός της χωρικής επικράτειας του δήμου, είχαμε αναφερθεί στο τεύχος 185 της εφημερίδας του δήμου, Θέρμης Δρώμενα, σελίδα 28 
Παραθέτουμε δυο σχετικά άρθρα για το θέμα που έχει πάρει ήδη μεγάλη έκταση με την ελπίδα σύντομα οι φωτογραφίες που ακολουθούν να αποτελέσουν μια παλιά κακιά ανάμνηση:


Περαία: Στον εισαγγελέα οι κάτοικοι για τις παράνομες καύσεις στην περιοχή Τσαΐρια – Κινδυνεύει το περιβάλλον και η υγεία τους (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)


Στον εισαγγελέα αναγκάζονται  πλέον να καταφύγουν οι κάτοικοι της Περαίας με αφορμή την ανεξέλεγκτη και συνεχόμενη καύση καλωδίων και ελαστικών στην περιοχή Τσαΐρια που βρίσκεται στα σύνορα του δήμου Θερμαϊκού με τον δήμο Θέρμης.
ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΡΜΗΣ,ΠΕΡ. ΚΕΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ: ΚΑΥΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν, οι καύσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Πλέον γίνονται και το πρωί και το μεσημέρι αλλά και το βράδυ, με αποτέλεσμα η Περαία να πνίγεται στους μαύρους καπνούς. Οι κάτοικοι πέρα από την μόλυνση του περιβάλλοντος, πλέον φοβούνται και για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσουν στην υγεία τους οι παράνομες καύσεις.
 Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί  περίπου 1.800 υπογραφές κάτοικων και μετά τις εκλογές η επιτροπή των κατοίκων που έχει συσταθεί θα ζητήσει συνάντηση με τον Εισαγγελέα, στον οποίο θα παραδώσουν έναν λεπτομερές φάκελο με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη και οπτικοακουστικό υλικό από τις καύσεις.
Μάλιστα πριν από λίγες μέρες και για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα οχήματα με 10 πυροσβέστες που έθεσαν ευτυχώς άμεσα υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Δείτε τι λέει για τα όσα συμβαίνουν στο σημείο ο Δημήτρης Γρουσουζάκος που είναι κάτοικος της περιοχής και μέλος της Επιτροπής Κατοίκων κατά της Ρύπανσης Περιβάλλοντος από τις καύσεις:

Να σημειωθεί πως οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι της Άνω και Κάτω Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Παράλληλα λόγω του ότι η περιοχή είναι κοντά στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τους κατοίκους, τίθεται και ζητήματα ασφάλειας των πτήσεων. Μάλιστα από το 2015, όπως λένε,  η ΥΠΑ έχει ενημερώσει τον δήμο Θερμαικού.






Περαία: Αυτοψία και πανελλήνια προβολή του θέματος της ανεξέλεγκτης καύσης υλικών από τον ΣΚΑΪ [video]



Τις διαστάσεις του  προβλήματος που έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία με την ανεξέλεγκτη καύση υλικών και κυρίως ελαστικών, μπαταριών και καλωδίων, στην περιοχή Τσαΐρια της Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού, όπου βρίσκεται και ο άτυπος καταυλισμός των Ρομά, ανέδειξε σήμερα 1 Ιουλίου 2019 στην πρωινή ζώνη του ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλου, με ζωντανό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ελένης Ιατρού.
Σύμφωνα με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ & ΘΕΡΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ κ. Μαρουτσέλλας Βασιλειάδου και κ. Δημήτρη Γρουσουζάκου,  το πρόβλημα υφίσταται και είναι γνωστό στο Δήμο Θερμαϊκού και στον Δήμο Θέρμης εδώ και πολλά χρόνια, όμως παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις, συνεννοήσεις, αλλά και προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, το πρόβλημα αντί να περιοριστεί φαίνεται ότι επιδεινώνεται περαιτέρω.
Δείτε το video:
 Με πληροφορίες από facebook Παρέμβασης Πολιτών, thermaikos.info & wepost.gr