Τσαΐρια Περαίας: Στο απροχώρητο οι καύσεις -«Σκεφτόμαστε να πουλήσουμε τα σπίτια μας» λένε οι κάτοικοι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τσαΐρια Περαίας: Στο απροχώρητο οι καύσεις -«Σκεφτόμαστε να πουλήσουμε τα σπίτια μας» λένε οι κάτοικοι



Σκεφτόμαστε να πουλήσουμε τα σπίτια μας. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση! Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Ζούμε 15 χρόνια έτσι» δηλώνει αγαναχτισμένη στο Gr Times, η Μαρουτσέλλα Βασιλειάδου, κάτοικος Περαίας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Κίνησης Πολιτών των Δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης Ενάντια στην Περιβαλλοντική Ρύπανση. 



Είναι το επόμενο επεισόδιο από το «σίριαλ» που εξελίσσεται στα Τσαΐρια της Κάτω Περαίας εδώ και πολλά χρόνια και δη τον τελευταίο καιρό. Η ίδια ξύπνησε το πρωί λίγο πριν τις 7.00 από τον βήχα και βγαίνοντας στο μπαλκόνι της είδε πάλι καπνούς να φουντώνουν στον καταυλισμό τον Ρομά.

Μπορεί αρκετές οικογένειες να μετοίκησαν σε άλλα σημεία του Νομού Θεσσαλονίκης πριν από λίγο καιρό, ωστόσο όσοι έχουν παραμείνει στον καταυλισμό εξακολουθούν να πραγματοποιούν καθημερινές καύσεις καλωδίων και ελαστικών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής, που βιώνουν το δράμα τους καθημερινά, κρεμάμενοι από ένα τηλέφωνο για να ειδοποιήσουν πότε την πυροσβεστική και πότε την αστυνομία.

«Από το 2004 που μετακόμισα στην Περαία έβαζαν φωτιές μια φορά τον μήνα. Μετά το 2008 έγιναν συχνότερες μέσα στην εβδομάδα. 

Από το 2013 αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ από το 2015 έως και σήμερα έχουμε 3-4 καύσεις ανά ημέρα. Κάποτε δεν υπήρχε και αστυνόμευση καθόλου. 

Το τελευταίο δίμηνο που έγιναν κάποιες κινητοποιήσεις από το δήμο η αστυνομία παρεμβαίνει συχνά, αλλά δεν υπάρχει μόνιμη αστυνόμευση» αναφέρει η ίδια.



Η μηνυτήρια αναφορά και τα αναπνευστικά προβλήματα
«Έχει δημιουργηθεί μια φοβερή χωματερή, που αποτελεί εστία μόλυνσης, αλλά υπάρχει και ο φόβος μην αρπάξει καμία μεγάλη πυρκαγιά. 

Ο κόσμος έχει αρχίσει να έχει αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμη κοιμόμαστε με ανοιχτά παράθυρα λόγω εποχής. Έχουμε καταθέσει ήδη μια μηνυτήρια αναφορά που την υπογράφουν 551 πολίτες για να σταματήσουν οι καύσεις. 

Εμείς δεν στεκόμαστε στο ποιος καίει, δεν τίθεται θέμα ρατσισμού. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην καίνε. 

Η παραβατικότητα πρέπει να τιμωρείται. Στις 16 Οκτωβρίου μας καλεί ο εισαγγελέας και αναμένουμε. Είναι ρεζιλίκι για έναν τόπο «φιλέτο» να μην αναλαμβάνει κανείς να τον καθαρίσει από τις καύσεις και το παρεμπόριο χαλκού» επιμένει η κ.Βασιλειάδου.

Τι λένε οι πυροσβέστες
«Αυτή η κατάσταση συμβαίνει χρόνια. Καίγονται καλώδια και δυστυχώς η πρόσβαση της πυροσβεστικής είναι δύσκολη. Υπάρχει κίνδυνος τόσο για τα οχήματά μας, όσο και για το προσωπικό. 

Ο καπνός συχνά φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο. Εμείς επεμβαίνουμε, αλλά τις περισσότερες φορές περιμένουμε την αστυνομία, ώστε να έχουμε πλήρη ασφάλεια, να είμαστε καλυμμένοι» εξηγεί στο Gr Times o Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, κ.Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση ως πολύ επικίνδυνη για τους κατοίκους και θυμίζει ότι από την δική τους την πλευρά έχουν γίνει πολλές αναφορές, ώστε να επέμβει η πολιτεία. 

«Καίνε καλώδια και ελαστικά για να πάρουν τον χαλκό. Αναπνεύουμε δηλητήριο κάθε φορά που πάμε. Είναι καθαρά θέμα της πολιτείας και σίγουρα πρέπει άμεσα να επέμβει».


Ρεπορτάζ: Ελένη Σκάρπου