4 συμβουλές διατροφής που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα σε βοηθήσουν άμεσα στην απώλεια βάρους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

4 συμβουλές διατροφής που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα σε βοηθήσουν άμεσα στην απώλεια βάρους



Καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αυξημένη αντοχή, μείωση των επιπέδων φλεγμονής και τριγλυκεριδίων και στη συνέχεια βελτίωση της υγείας της καρδιάς είναι μόνο μερικά από τα οφέλη ενός υγιούς σωματικού βάρους.


Η παχυσαρκία έχει αποδειχτεί από πληθώρα επιστημονικών μελετών ότι συνδέεται με πολλούς παράγοντες κινδύνου και μπορεί ακόμη και να μειώσει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικά με το θέμα της διατροφής και του βάρους και η πραγματοποίηση αλλαγών στη διατροφή είναι ένας πιθανός τρόπος μείωσης του κινδύνου παχυσαρκίας.

Ορισμένες από αυτές τις μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε πρακτικές υγιεινής διατροφής στο πρωινό, οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους. Το πρωινό συχνά λέγεται ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, καθώς βοηθά στο να νιώθουμε χορτάτοι μέχρι το μεσημέρι και είναι επίσης υπεύθυνο στο να διατηρηθούν τα επίπεδα ενέργειας υψηλά με σκοπό να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές επιστημονικά υποστηριζόμενες συμβουλές διατροφής, όσον αφορά το πρωινό που μπορεί κανείς να ακολουθήσει για την εξασφάλιση της απώλειας βάρους:

1. Κάντε πλούσιο πρωινό σε πρωτεΐνες

Σίγουρα έχετε ακούσει αρκετούς διατροφολόγους να λένε ότι ένα υγιεινό πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Τώρα υπάρχει και μία έρευνα που υποστηρίζει αυτήν τη συμβουλή. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «BMC», εξέτασε τον αντίκτυπο που έχει ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη πρωινό στον έλεγχο της επιθυμίας για φαγητό, σε υπέρβαρα κορίτσια. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός πλούσιου σε πρωτεΐνη πρωινό μπορεί να μειώσει την επιθυμία μετά το γεύμα και να αυξήσει τις συγκεντρώσεις του ομοβανιλικού οξέος που είναι ο κύριος τελικός μεταβολίτης της ντοπαμίνης (HVA), γεγονός που δείχνει αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης (ορμόνης ευτυχίας) στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

2.Τσάι ή καφές για πρωινό

Θέλετε να ξεκινήσετε με καφεΐνη για να δώσετε μια καλή αρχή στη μέρα σας; Πιάστε το φλιτζάνι καφέ ή τσάι με κάθε τρόπο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition», υποστηρίζει ότι η καφεΐνη είναι υπεύθυνη για την αύξηση του μεταβολισμού. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέφεραν ότι η κατανάλωση καφεΐνης, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του μεταβολικού ρυθμού στις τρεις ώρες μετά την κατάποσή της. Η καφεΐνη είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της οξείδωσης του λίπους και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίδραση στο πρωινό που περιείχε καφεΐνη ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν που περιελάμβανε καφέ χωρίς καφεΐνη.


3. Πείτε όχι σε ζαχαρούχα ποτά και συσκευασμένους χυμούς φρούτων

Το μόνο που θα κάνουν είναι να σας φορτώσουν με ζάχαρη νωρίς το πρωί. Μείνετε μακριά από την κατανάλωση συσκευασμένων χυμών φρούτων ή οποιοδήποτε άλλο υπερβολικά ζαχαρούχο ποτό. Μια συστηματική ανασκόπηση των μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις των ζαχαρούχων γλυκαντικών ποτών στο βάρος των παιδιών και των ενηλίκων, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση τέτοιων ποτών συνδέεται θετικά με την παχυσαρκία. Η μελέτη περιελάμβανε αποτελέσματα από 30 μεμονωμένα δημοσιευμένα ερευνητικά άρθρα για το θέμα.

4. Δημητριακά με ζάχαρη

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι σχεδόν όλα τα δημητριακά πρωινού είναι γεμάτα ζάχαρη, καθώς και επεξεργασμένους (εξευγενισμένους) υδατάνθρακες, γι 'αυτό και η κατανάλωση αυτών των δημητριακών ως μέρος του πρωινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους ή να παρεμποδίσει την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την περίοδο 2012-13, τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη που διατίθενται στο εμπόριο για παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών με τη μορφή των χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων, αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες παιδικής παχυσαρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως πρέπει να τρώμε πρωινό σε περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε βάρος. Αν βρίσκεστε σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές διατροφής αφενός για να κρατήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο και αφετέρου για να μειώσετε τους κινδύνους χρόνιων μεταβολικών ασθενειών, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.


Πηγή: Γιώργος Μουλάς – itrofi.gr