Πώς θα ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και θα κάνετε περισσότερες καύσεις; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς θα ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και θα κάνετε περισσότερες καύσεις;


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το «ιερό δισκοπότηρο» των διαιτολόγων είναι η αύξηση του μεταβολισμού.

Ωστόσο, το πόσο γρήγορα καίει τις θερμίδες το σώμα σας εξαρτάται από πολλά πράγματα. Από την κληρονομικότητα, το φύλο, την ηλικία, αλλά και από τις παραμέτρους που ακολουθούν και σας καλούμε να μελετήσετε προσεκτικά.

Ας ξεκινήσουμε με τις σταθερές μεταβλητές κάθε ανθρώπου, με τις συνθήκες δηλαδή που δεν αλλάζουν. Η προδιάθεση είναι μία από αυτές. Μερικοί άνθρωποι είναι απλά πιο τυχεροί από τους υπόλοιπους, επειδή κληρονομούν έναν πιο γρήγορο μεταβολισμό.

Το φύλο, είναι άλλη μία σημαντική παράμετρος με τους άνδρες να υπερτερούν επειδή τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, ακόμη και όταν αναπαύονται. Επίσης, για τους περισσότερους ανθρώπους, ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται σταθερά με την πάροδο της ηλικίας, μια επιβράδυνση που γίνεται περισσότερο αισθητή μετά την ηλικία των 40.

Αν και τις παραπάνω παραμέτρους δεν μπορείτε να τις επηρεάσετε, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι τρόποι που θα βοηθήσουν το μεταβολισμό σας να γίνει πιο γρήγορος και σας τους παρουσιάζουμε.
  1. Χτίστε μυς: Το σώμα σας καίει συνεχώς θερμίδες, ακόμα και όταν δεν κάνετε τίποτα. Ο εν λόγω μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας είναι πολύ μεγαλύτερος σε άτομα που έχουν ένα ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα, σε σχέση με εκείνα που έχουν πλεονάζον λίπος. Επομένως σηκώστε βάρη, δοκιμάστε αναερόβια γυμναστική και δείτε το σώμα σας να αλλάζει πιο γρήγορα.
  2. Γυμναστείτε πιο εντατικά: Η αερόβια άσκηση μπορεί να μη χαρίζει όγκο στους μυς, αλλά μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας τις ώρες μετά από μια προπόνηση. Το κλειδί είναι η άσκηση υψηλής έντασης, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη αύξηση στο μεταβολικό ρυθμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η προπόνηση έντασης με διαλείμματα έχει φανεί από έρευνες να δίνει πραγματική ώθηση στην καύση θερμίδων. Προσοχή, όμως, διότι αυτού του τύπου η εκρηκτική προπόνηση σε μεγαλύτερους ανθρώπους θα πρέπει να ακολουθείται αφού συμβουλευτούν το γιατρό τους, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα πρόκλησης ή επιδείνωσης καρδιακών προβλημάτων.
  3. Τρώτε λιγότερο και συχνότερα: Όταν καταναλώνετε μεγάλα γεύματα με πολλές ώρες απόστασης μεταξύ τους, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Αντιθέτως, λαμβάνοντας ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες ο μεταβολισμός σας διατηρείται σε υψηλές στροφές.
  4. Αυξήστε το νερό: Σε μια μελέτη, οι ενήλικες που έπιναν οκτώ ή περισσότερα ποτήρια νερό ημερησίως έκαψαν περισσότερες θερμίδες από όσους έπιναν τέσσερα, ενώ αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν διαπιστωθεί και από άλλες μελέτες.


Μικρά μυστικά επιτάχυνσης
  • Ο καφές (λόγω της καφεΐνης) αυξάνει την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας και δίνει μία ώθηση στο μεταβολισμό. Τα ίδια -ενδεχομένως και καλύτερα- ισχύουν και με το πράσινο τσάι.
  • Μπαχαρικά και καυτερά φαίνεται να επιδρούν στην καύση του λίπους, μέσω της αύξησης της θερμότητας, κάτι που οδηγεί τον οργανισμό σε στιγμιαία έστω αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού.
  • Η ένταξη περισσότερων πρωτεϊνών στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορεί επίσης να λειτουργήσει ευεργετικά, αρκεί να έχουν μικρές ποσότητες ζωικών λιπαρών, να είναι δηλαδή άπαχες.
  • Αποφύγετε τις στερητικές δίαιτες χαμηλών θερμίδων, καθώς μπορεί αρχικά να οδηγούν σε απώλεια βάρους, αλλά τελικά φαίνεται ότι επιβραδύνουν το μεταβολισμό δίνοντας λανθασμένα σήματα στον εγκέφαλο, που εκλαμβάνει τη μειωμένη πρόσληψη τροφής ως μια ένδειξη για αυτοσυντήρηση, δηλαδή επιβράδυνση του μεταβολισμού (ώστε να διατηρηθεί το λίπος και τα κιλά ενόψει της επικείμενης δύσκολης διατροφικά κατάστασης).

Πηγή: ygeiamou.gr