Τελευταία Νέα:

Η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες προσκυνητές (ΦΩΤΟ)

Αποτέλεσμα εικόνας για Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Λαμπροί οι εορτασμοί και φέτος κατά την Κοίμηση της Θεοτόκου
Χιλιάδες κόσμου ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Ημαθία και το όρος Βέρμιο. Και φέτος το Δεκαπενταύγουστο θα εορταστεί η Κοίμηση της Θεοτόκου και το καταπράσινο βουνό της Κεντρικής Μακεδονίας θα αποτελέσει πόλο έλξης. 

Σημείο συνάντησης θα είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Παναγία των Ποντίων, όπου με τη δέουσα λαμπρότητα θα τιμηθεί η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης.

Η ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας που ήρθε από τον Πόντο συγκινεί και σε αυτήν ο ποντιακός ελληνισμός προστρέχει για να προσκυνήσει ενθυμούμενος τα δεινά της μεγάλης γενοκτονίας που βίωσαν οι πρόγονοί τους.
Φέτος, στις λατρευτικές εκδηλώσεις θα δώσει το παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών αρχών και φορείς. 
Την προηγούμενη μέρα, την Τετάρτη 14 Αυγούστου θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός παρουσία 10 Μητροπολιτών και θα ακολουθήσει η λιτάνευση των τριών Εικόνων του Πόντου. Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπου στόχος είναι να καταστεί διεθνές το ζήτημα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Αποτέλεσμα εικόνας για Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Με γοργά βήματα οι προετοιμασίες

Εδώ και μέρες έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες στη Μονή, και στη γύρω περιοχή, ώστε όλα να είναι έτοιμα για τους εορτασμούς. Ως γνωστό, πλήθη κόσμου καταφτάνουν αρκετές ημέρες πριν και κατασκηνώνουν γύρω από το Καθολικό της Μονής αναμένοντας τις εκδηλώσεις.
Οι υπεύθυνοι της Μητρόπολης και του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» εργάζονται πυρετωδώς, εντός κι εκτός του Ναού. Εχουν ήδη γίνει οι εργασίες ελαιοχρωματισμού, καθαρίζονται οι πολυέλαιοι, τα καθίσματα, τα παρτέρια καλλωπίζονται ώστε η εικόνα να είναι απόλυτα ευπρεπείς. Εχουν ήδη καταφτάσει χιλιάδες κεριά που θα ανάβουν οι πιστοί όλες αυτές τις ημέρες.
Εξω από τη Μονή δεκάδες είναι οι μικροπωλητές που θα στήσουν την πραμάτεια τους. Εχοντας λάβει τις σχετικές άδειες, στήνουν στους χώρους που έχουν οριοθετηθεί κι ελπίζουν πως οι δουλειές θα πάνε και φέτος καλά. 
Σε εγρήγορση είναι και τα καταστήματα που σερβίρουν φαγητό έχοντας προχωρήσει στις ανάλογες παραγγελίες, καθώς αυτές τις ημέρες με τους χιλιάδες επισκέπτες είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να… ξεπουλήσουν. Βέβαια, έχει στηθεί και η εξέδρα όπου μουσικά σχήματα θα δίνουν το ρυθμό για τους ποντιακούς χορούς που θα στηθούν.
Αποτέλεσμα εικόνας για Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Για την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και κίνησης πεζών προσκυνητών, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού κατά τη θρησκευτική πανήγυρη στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας στις 13, 14 και 15 Αυγούστου 2019η Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας έλαβε τα παρακάτω μέτρα:
-Από τις 12:00΄ της Τρίτης 13-08-2019 έως τις 22:00 της Πέμπτης 15 Αυγούστου, το τμήμα της Δημοτικής οδού, από διασταύρωση «Γκέκα» – Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά – χωριό Καστανιά – διασταύρωση «Γρα-Γρου», ορίζεται ως μοναδική οδός κατεύθυνσης (μονόδρομος) απαγορευμένης της αντιθέτου κυκλοφορίας (ανόδου) από το χωριό Καστανιά προς την Ιερά Μονή.
– Απαγόρευση εισόδου και κίνησης των οχημάτων, στην Πλατεία-Περίβολο της Ιερά Μονής, καθώς και στο τμήμα που περιλαμβάνεται μεταξύ της διασταύρωσης της Δημοτικής οδού προς Καστανιά (έμπροσθεν ξενώνων) και της Ιερά Μονής, πλην οχημάτων ανεφοδιασμού, προσκεκλημένων και υπηρεσιακών.
-Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων, σε όλο το μήκος του οδοστρώματος της Δημοτικής οδού που συνδέει την ΕΠ.Ο.4 Βέροιας-Κοζάνης (από διασταύρωση «Γκέκα»), με το χωριό Καστανιά (διασταύρωση «Γρα-Γρου»), καθώς και στο τμήμα της οδού από διασταύρωση έμπροσθεν ξενώνων έως την Πλατεία που βρίσκεται εντός του κυρίως χώρου της Ιεράς Μονής.

Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμο

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της του Ιερού Προσκυνήματος «Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά». Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.
Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι Πόντιοι, με πρωτεργάτη τον Φίλωνα Κτενίδη, ιδρυτή του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», το 1950 και ήδη στις αρχές του 1951 άρχισε να υλοποιείται. Τον Αύγουστο μάλιστα του ίδιου έτους μεταφέρθηκε η εφέστια εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου και φυλάσσονταν.
Το προσκύνημα είναι πανελλήνιας ακτινοβολίας και πλήθη πιστών περνούν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ενώ χιλιάδες χριστιανοί συρρέουν τις ημέρες της πανηγύρεως.
Αποτέλεσμα εικόνας για Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο
«Δύο λέξεις που θυμίζουν τη ζωή, τα μαρτύρια και τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού»
Η Εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αυτός ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αποτύπωσε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά μετά την κοίμηση του Ευαγγελιστού μεταφέρεται από τον μαθητή του Ανανία στην Αθήνα. 
«Στα τέλη του τετάρτου αιώνα (386 μ.Χ.) πέταξε η «Αθηνιώτισσα» Παναγία για το όρος Μελά του Πόντου». Με εντολή και προτροπή της Παναγίας οι πρώτοι οικίτορες μετά την Παναγία του όρους Μελά του Πόντου είναι οι Βαρνάβας και Σωφρόνιος οι και κτήτορες της Ιεράς Μονής Της.
Από το 386 μ.Χ. έως το 1922 μ.Χ. ζει στον ηρωικό και συνάμα μαρτυρικό Πόντο η Παναγία. «Απίστευτα γεγονότα συμπορεύονται με τη ζωή της Σουμελιώτισσας Πίσω από τα γεγονότα αυτά αισθάνεται κανείς την αγωνία και τον αγώνα της Σουμελιώτισσας που πασχίζει πώς να προστατέψει την πίστη και το γένος και να διατηρήσει αναλλοίωτη την Ελληνορθόδοξη ταυτότητά του και άσβεστη την εθνική και ιστορική του μνήμη» «Ήρθαν όμως πιο δύσκολες, πιο τραγικές μέρες με τον ξεριζωμό (1922-1924). 
Τίποτε δεν μπόρεσε να ματαιώσει τον επάρατο ξεριζωμό Με τον ξεριζωμό, η Σουμελιώτισσα τάφηκε, με κοπετούς και θρήνους, από τους τελευταίους μοναχούς Της, στα αγιασμένα χώματά Της. Δέκα χρόνια θαμμένη Η απεριόριστη αγάπη των ξεριζωμένων και η λαχτάρα τους να ξαναπροσκυνήσουν την εικόνα Της, θέριευε την ελπίδα της απελευθέρωσής Της.
Η πίστη και η τόλμη έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ήρθαν στο φως η Εικόνα, ο πολύτιμος Σταυρός με το Τίμιο Ξύλο και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο, που ήταν θαμμένα κοντά στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας» και το 1931 επιστρέφουν στην Ελλάδα στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.
 «Είκοσι χρόνια μουσειακό αντικείμενο Η Παναγία και πάλι φώτισε ένα νοσταλγό Και η φαεινή εκείνη ιδέατ ου Φ. Κτενίδη δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα η Εικόνα παραδόθηκε στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και το 1952 ενθρονίστηκε, με κάθε επισημότητα στην καινούργια Της βίγλα, πάνω στο υψίπεδο του Βερμίου Κανείς δεν ήταν δυνατόν να υποψιαστεί ότι η Παναγία Σουμελά σε λίγα μέσα χρόνια θα γινόταν Πανελλήνιο Προσκύνημα με παγκόσμια φήμη». Η Παναγίας Σουμελά εορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
«Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από τα κείμενα του μακαριστού προέδρου του Ιδρύματος ¨Παναγία Σουμελά¨ +Παναγιώτη Τανιμανίδη».

Πηγή Συντάκτης Θένια Μυλωθρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια