Το πλέξιμο σε γλιτώνει από την κατάθλιψη, το άγχος και το χρόνιο πόνο σύμφωνα με έρευνα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το πλέξιμο σε γλιτώνει από την κατάθλιψη, το άγχος και το χρόνιο πόνο σύμφωνα με έρευνα



Με το πλέξιμο μπορείς να ξεπεράσεις προβλήματα και εθισμούς. Με το πλέξιμο λες «όχι» στο άγχος, την κατάθλιψη, τη μοναξιά και την απομόνωση. 


Με το πλέξιμο τα οφέλη σωματικά και ψυχικά είναι πολλά. Πλήθος ερευνών φτάνουν στο ίδιο συμπέρασμα: όποιος πλέκει, θα ζήσει υγιής και χαρούμενος πολλά χρόνια…

Το πλέξιμο θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο για κάποιον που πάσχει κατάθλιψη ή άγχος. Δεν σε αφήνει να βαρεθείς, σε προστατεύει από άνοια και ανία και σου αποσπά την προσοχή από το χρόνιο πόνο, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Τα ευρήματα της έκθεσης περιέχουν μια εκτεταμένη ανασκόπηση των προηγούμενων μελετών σχετικά με τα οφέλη της σωματικής και της ψυχικής υγείας από το πλέξιμο. Μια βρετανική ομάδα, το «Knit for Peace» απαριθμεί πάνω από 15.000 μέλη, 1.000 από τα οποία συμμετείχαν σε μία νέα έρευνα μιλώντας για τις εμπειρίες τους.


Υπάρχει τεράστιος αριθμός ερευνών για τα οφέλη του πλεξίματος στην υγεία του ανθρώπου. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να συνεχιστεί σε πολύ μεγάλη ηλικία», ανέφερε η έκθεση. «Είναι μια κοινωνική δραστηριότητα που βοηθά στην καταπολέμηση της απομόνωσης και της μοναξιάς, συναισθήματα που συνοδεύουν το γήρας και μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και όταν η όραση και η δύναμη εξασθενούν.
Οι ερευνητές έχοντας λάβει επιχορήγηση 50.000 λιρών από δημόσιο φορέα και σε συνεργασία με τα μέλη της ομάδας «Knit for Peace», που έκαναν δική τους έρευνα ανάμεσα στα μέλη τους, έκαναν μια έρευνα σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από το πλέξιμο.

Έρευνα του 2007 της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι το πλέξιμο προκαλεί τη φυσική ανταπόκριση του σώματος και χαλαρώνει τον καρδιακό ρυθμό κατά μέσο όρο 11 κτύπους το λεπτό. Εξού και η πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά το πλέξιμο.
Μια άλλη μελέτη του 2012 της κλινικής Mayo εξέτασε την επίδραση διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως το πλέξιμο, το κέντημα, τα επιτραπέζια σε 1.321 ηλικιωμένους, 200 από τους οποίους είχαν μια ήπια γνωστική δυσλειτουργία και βρίσκονταν ένα στάδιο πριν την άνοια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ασχολούνταν με τη χειροτεχνία, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το πλέξιμο και το διάβασμα ήταν 30-50% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα νοητικής φύσεως, όπως και έγινε.
Η ανασκόπηση των μελετών απέδειξε ότι το πλέξιμο βοηθά επιγραμματικά σε:
  • Μείωση της κατάθλιψης και του άγχους
  • Απόσπαση από το χρόνιο πόνο
  • Αύξηση της αίσθησης ευημερίας
  • Μείωση της μοναξιάς και της απομόνωσης
  • Αύξηση της αίσθησης της χρησιμότητας και της κοινωνικής ένταξης.
Τα ευρήματα των μελετών αυτών έρχονται σε πλήρη ταύτιση με την έρευνα του «Knit for Peace». Το «Knit for Peace» είναι μια πρωτοβουλία που ενώνει τους λάτρεις τους πλεξίματος από όλη τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι διανέμουν τις δημιουργίες τους σε καταστήματα, νοσοκομεία, φυλακές, ορφανοτροφεία, καταφύγια γυναικών, προσφυγικά κέντρα κ.α.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (70%) δήλωσε ότι πιστεύει ότι το πλέξιμο βελτιώνει την υγεία τους. Το 86% εξ αυτών είπε ότι τους βοηθά να αισθάνονται χαλαροί.
Ένας στους 10 συμμετέχοντες (10,7%) δήλωσε ότι το πλέξιμο τον βοηθά να αντιμετωπίζει το χρόνιο πόνο, ενώ σχεδόν 1 στους 6 (14,3%) δήλωσε ότι χαλαρώνει τους μύες. Το 1/5 (21,4%) πιστεύει ότι βοηθά στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας. Περισσότερο από το 1/4 (26,1%) πιστεύει πως το πλέξιμο ευθύνεται για τη μείωση της αρτηριακής του πίεσης λόγω της ηρεμιστικής και θεραπευτικής φύσης του χόμπι. Με τον ένα δηλαδή ή τον άλλο τρόπο όλοι αποκομίζουν κάποιο όφελος.
Μια γυναίκα, η Σάρα, περιέγραψε πώς το πλέξιμο τη βοήθησε να σταματήσει το κάπνισμα και να χάσει βάρος. «Το πλέξιμο κρατά τα χέρια απασχολημένα, οπότε τα βράδια, όταν βλέπω τηλεόραση, αποφεύγω να τρώω και προτιμάω να πλέκω. Έπεσα δύο μεγέθη στα ρούχα μου από τον πρώτο χρόνο. Με βοήθησε να σταματήσω το κάπνισμα. Γενικά πιστεύω ότι το πλέξιμο μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να ξεπεράσει τους εθισμούς του όποιοι κι αν είναι αυτοί», είπε.
Με δεδομένο ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο οι ηλικιωμένοι που νιώθουν μόνοι είναι 1,2 εκατομμύρια, το πλέξιμο θα μπορούσε να βοηθήσει ως εξής: ομάδες, σαν μικρές κοινότητες και όλοι μαζί να πλέκουν για έναν καλό σκοπό. Το πλέξιμο σε βοηθά είτε είσαι μόνος είτε με παρέα. Περνά ο χρόνος σου ευχάριστα και σε κάνει να νιώθεις χρήσιμος.
Η κυρία Μαίρη, 85 ετών, δήλωσε: «Έχω ανέβει επίπεδο και πλέκω πιο σύνθετα πράγματα πια. Μου αρέσει, είναι το μόνο πράγμα που με κάνει να νιώθω παραγωγική. Ζω σε γηροκομείο και συνεισφέρω με το δικό μου τρόπο. όλοι εδώ ξέρουν το χόμπι μου και με θαυμάζουν για τα ωραία πουλόβερ που φτιάχνω».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι το πλέξιμο εκτός από δημιουργικό, δίνει και ζωή, μπορεί να σε γλιτώσει από πολλά προβλήματα υγείας και να σε κάνει χαρούμενο…
Πηγή: huffingtonpost.com