Λουτρά Θέρμης: Γεωλόγοι τρυπούν τη γη ψάχνοντας νερό υψηλής θερμοκρασίας - Η έρευνα του ΑΠΘ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Λουτρά Θέρμης: Γεωλόγοι τρυπούν τη γη ψάχνοντας νερό υψηλής θερμοκρασίας - Η έρευνα του ΑΠΘ




Το τμήμα Γεωλογίας ανέλαβε να διερευνήσει το γεωθερμικό πεδίο και να εντοπίσει θέσεις για νέες γεωτρήσεις, ώστε να αποσαφηνιστεί η δυναμικότητα των Λουτρών Θέρμης.



Γεωφυσική έρευνα για τον έλεγχο του γεωθερμικού πεδίου των Λουτρών Θέρμης και τον εντοπισμό θέσεων για νέες γεωτρήσεις ανέλαβε να πραγματοποιήσει το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Στόχος της παρέμβασης είναι να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτή η βελτίωση της -οριακής σήμερα- παροχής ύδατος, ώστε να αποσαφηνιστούν η δυναμικότητα και οι προοπτικές αξιοποίησης του ιαματικού πόρου των Λουτρών Θέρμης, που παραμένουν ανενεργά από το 2008.

Η έρευνα έρχεται να συμπληρώσει τις μελέτες που είχαν εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών και Ερευνών το 2009, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν το 2023. Τα αποτελέσματα της επικαιροποίησης έδειξαν ότι υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης των τεχνικών χαρακτηριστικών του ιαματικού πόρου, κατά συνέπεια και των δυνατοτήτων αξιοποίησης των θερμών νερών για υδροθεραπεία, απαιτούνται ωστόσο κάποιες εργασίες και συγκεκριμένα επεμβάσεις στα υφιστάμενα έργα των γεωτρήσεων και νέες ερευνητικές γεωτρήσεις.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο, ώστε τα Λουτρά να πάρουν το πολυπόθητο σήμα αναγνώρισης από τον ΕΟΤ, διαδικασία που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας των αλλεπάλληλων τροποποιήσεων του θεσμικού πλαισίου. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι τα κτήρια και οι εγκαταστάσεις (γεωτρήσεις, αντλίες, βάνες, σωληνώσεις, καλωδιώσεις δικτύων κλπ), να έχουν υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές.



Ταυτόχρονα, όμως, θα προσδιορίσουν το μέγεθος της επένδυσης που μπορεί να γίνει στην προνομιακή αυτή περιοχή που είναι στην κατοχή του δήμου Θεσσαλονίκης από τις αρχές του περασμένου αιώνα, ωστόσο βρίσκεται στα όρια του δήμου Θέρμης, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις αδειοδοτήσεις. Για την αξιοποίηση της έκτασης οι δήμοι, άλλωστε, είχαν υπογράψει και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.

Στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του κεντρικού δήμου με το τμήμα Γεωλογίας προβλέπεται η διενέργεια γεωφυσικών μετρήσεων, η επεξεργασία - ερμηνεία γεωφυσικών δεδομένων, η αξιολόγηση των γεωφυσικών μετρήσεων και η διατύπωση προτάσεων και υπόδειξη θέσης ανόρυξης μία ή και περισσότερων ερευνητικών γεωθερμικών γεωτρήσεων.



«Η έρευνα αφορά το γεωθερμικό δυναμικό της περιοχής με στόχο να εντοπίσουμε βαθιά γεωθερμικά ρευστά με μεγάλη θερμοκρασία, για να μπορούν να αξιοποιηθούν από τα Λουτρά της Θέρμης. Οι προηγούμενες μελέτες αφορούσαν τις υπάρχουσες γεωτρήσεις, που είναι μικρού βάθους. Οι προσπάθειές μας τώρα είναι να εντοπίσουμε σε βάθος και σε μεγάλη περιοχή το γεωθερμικό ρευστό, με στόχο αφενός να εξασφαλιστεί η ποσότητα υδάτων για να λειτουργήσει, αλλά και θερμοκρασία που θα επιτρέψει λειτουργίες και χρήσεις πολλαπλού τύπου. Από αυτό θα εξαρτηθεί μετά και το μέγεθος της όποιας εκμετάλλευσης μπορεί να γίνει», εξήγησε στη voria.gr ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Γιώργος Βαργεμέζης, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα.

Ήδη, πάντως, η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ έχει αρχίσει να προγραμματίζει τις σχετικές εργασίες, ώστε να εξαχθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα αποτελέσματα και να κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις, κάτι που υπολογίζεται σε διάστημα δύο μηνών από την έναρξη των μετρήσεων.

Πηγή


Δείτε ακόμη: