Αφιέρωμα : Τα ιστορικά λουτρά Θέρμης (φωτο-video) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αφιέρωμα : Τα ιστορικά λουτρά Θέρμης (φωτο-video)

Συγκεντρώσαμε φωτογραφικό υλικό και κείμενα ενός πραγματικά αξιοθαύμαστου από άποψης αρχιτεκτονικής και φύσης χώρου που εδώ και χρόνια αφέθηκε στη τύχη του και πλέον η ανάδειξη και η αξιοποίησή του φαντάζει ουτοπικό σενάριο...
Ιαματικό νερό - Χαρακτηρισμός: Χλιαρό Ca-HCO3- Na- Cl- Br- B πλούσιο σε C02

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη υπήρχαν τα λουτρά της Θέρμης με εξαιρετικές ιαματικές πηγές.

Εκεί είχαν κατασκευαστεί και εγκαταστάσεις διαμονής και λουτροθεραπείας, σε μια έκταση, πολύ όμορφη πευκόφυτη, περίπου 500 στρεμμάτων. Τα νερά ήταν πλούσια σε ποσότητες θείου και τα επισκέπτονταν πολύς κόσμος για παθήσεις κυρίως αγγείων, καθώς και για ρευματοπάθειες κλπ.

«Η ζωή στην περιοχή αυτή χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή (5000 π.Χ.). Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποδείξει ότι η περιοχή έχει κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή μέχρι και σήμερα. Το φράγμα της Θέρμης αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης, ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Κείμενο: Λία ΜαλλίδουΦωτογραφίες: Δημήτρης Συμεωνίδης


Σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πάντως είναι η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους, με τους τρεις τρούλους με κεραμοσκεπή. Στη φθορά του χρόνου, ακόμη, αντιστάθηκαν μαρμάρινα τμήματα του αρχικού κτίσματος και σώζονται επίσης οι έξι υπαίθριοι, μαρμάρινοι, ατομικοί λουτήρες. Το κτίσμα έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον συνολικά λόγω της εξαιρετικής αισθητικής του.


"Τον κίνδυνο να καταρρεύσουν τα λουτρά της Θέρμης που παραμένουν κλειστά για περισσότερα από δέκα χρόνια" επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, Ανέστης Αναστασιάδης. Όπως αναφέρει, το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια αλλά οι προσπάθειες που έχουν γίνει και τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης να επιληφθεί του ζητήματος, απέβησαν άκαρπα.



Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ενημερώνοντας τα μέλη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνι-ου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας που έγινε πρόσφατα ότι από την επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου διαπίστωσε ότι «η σημερινή κατάσταση των λουτρών είναι απαράδεκτη» και ότι «υπάρχει κίνδυνος τα παλιά λουτρά να καταρρεύσουν» και για το λόγο αυτό κάλεσε τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης να ενεργήσουν άμεσα για να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις και να προβούν σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες (στερέωση, κατεδάφιση ετοιμόρροπων κ.ά.).


Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε επίσης την ανάγκη να τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης και να πουν για το ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για οικόπεδο των 500 στρεμμάτων των λουτρών Θέρμης και τις υπάρχουσες λουτρικές εγκαταστάσεις.




Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου, κ. Αναστασιάδης, έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Πανελλήνιου Συλλόγου για την παραχώρηση χώρου σε περίπτερο της Νέας Παράλιας για την ανάδειξη του σε σημείο προβολής του θεραπευτικού τουρισμού.

Παράλληλα, είπε ότι συναντήθηκε με το διοικητή της Δ' Υγειονομικής Περιφέρειας, Στρατή Πλωμαρίτη, με τον οποίο συζήτησε την πρόταση του συλλόγου για να κατασκευαστεί στα λουτρά της Θέρμης το νέο νοσοκομείο Παίδων αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή.



VIDEO :








Γράφει η Έλενα Καραβασίλη:

Το 2009 ήταν η τελευταία χρονιά που τα Λουτρά Θέρμης γέμισαν με κόσμο που ήθελε να χαρεί τις ιαματικές πηγές.

Μέσα σε μία εκτενή έκταση πρασίνου που έσφυζε από ζωή, γεμάτη καταλύματα, κιόσκια και παιδική χαρά που ήταν γεμάτη με γέλια και φωνές. Πλέον η εικόνα που αντικρίζει κανείς, είναι αποκαρδιωτική.

Οι οθωμανικοί τρούλοι των λουτρών είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν και η βλάστηση έχει σχεδόν «πνίξει» τα εγκαταλελειμμένα δωμάτια που πλέον «φιλοξενούν» αστέγους που φτάνουν εκεί με τη γραμμή του ΟΑΣΘ. Το «μπαλάκι των ευθυνών» μοιάζει να περνάει από τον δήμο Θεσσαλονίκης στο υπουργείο Τουρισμού, χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να έχει γίνει κάποια ενέργεια για την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πόρου.

Όπως εξηγεί στην Karfitsa η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτική σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Εντάξει» και μέλος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, Σωσώ Αδαμίδου – Γκιουλέκα, «Μέχρι πρότινος όλες οι ιαματικές πηγές της χώρας, λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες.

Κάποια στιγμή, βγήκε ένας νόμος που καθόριζε πως πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες τεχνικές μελέτες ώστε να αναγνωριστούν οι φυσικοί πόροι. Ο φάκελος αυτός κατατέθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2009 και έλαβε θετική γνωμοδότηση το 2013.

Από κάποια όμως αστοχία, αυτή η αδειοδότηση δεν πέρασε στο ΦΕΚ». Η κ. Αδαμίδου – Γκιουλέκα σημειώνει μάλιστα πως «Σε ερώτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς, μου απάντησαν πως ο δήμος δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για την αξιοποίηση του χώρου, κάτι που είναι απόλυτα κατανοητό και λογικό. Όμως, υπάρχουν προγράμματα ευρωπαϊκά αλλά και του υπουργείου, που θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί».

Η ίδια εξηγεί πως σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αναγνώρισης πρέπει να γίνει. «Ο δήμος δεν έχει προσπαθήσει να επισπεύσει τις διαδικασίες. 
Πως θα έχουμε ανάπτυξη, όταν αφήνουμε τέτοιες εγκαταστάσεις να ερημώνουν και να παραμένουν αναξιοποίητες; Ο ιαματικός τουρισμός είναι κι αυτός ένας πόλος έλξης και θα έπρεπε να τον αξιοποιήσουμε. Προσωπικά, έχω κάνει παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και οι απαντήσεις που λαμβάνω είναι σχεδόν μηδαμινές. Στο παρελθόν, υπήρξαν φήμες πως ενδιαφέρεται για τον χώρο ο κ.Σαββίδης. Ούτε σε αυτό όμως είχαμε κάποια ενημέρωση».

Ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου, η κ. Αδαμίδου – Γκιουλέκα αναφέρει πως από το 2014 και για δύο χρόνια, είχαν παραχωρηθεί κάποιες εκτάσεις σε άπορες οικογένειες, στο πλαίσιο προγράμματος αντιμετώπισης της φτώχειας. Όμως, «πλέον αυτό σταμάτησε, χωρίς να υπάρξει κάποια εξήγηση για το ποιες είναι οι διαθέσεις της διοίκησης ως προς τη χρήση του χώρου», συμπληρώνει η ίδια.