22χρονος φοιτητής δημιούργησε πρωτοποριακό μπαστούνι που αλλάζει τη ζωή ατόμων με αναπηρία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

22χρονος φοιτητής δημιούργησε πρωτοποριακό μπαστούνι που αλλάζει τη ζωή ατόμων με αναπηρία



Ένα νέο μπαστούνι που ανακάλυψε Βρετανός φοιτητής θα μπορούσε να «αλλάξει τη ζωή» των ατόμων με αναπηρία

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες που χρησιμοποιούν μπαστούνια γλιστρούν τακτικά ενώ πληρώνουν λόγου χάρη στο ταμείο, σύντομα όμως η ζωή τους θα μπορούσε να βελτιωθεί χάρη σε ένα νέο σχέδιο από έναν φοιτητή του Πανεπιστημίου του Nottingham Trent (NTU).

Ο Sean Guyett, 22 ετών, δημιούργησε το μπαστούνι «Ida» που χρησιμοποιεί μαγνήτες για να το στερεώσει στο ισχίο ενός ατόμου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια ελεύθερα σε καθημερινές καταστάσεις ενώ βρίσκεται έξω.

Ο φοιτητής BA Product Design εμπνεύστηκε από τη σύντροφό του Ora Hambleton, 22 ετών, που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), αφού είδε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία προσπαθώντας να ενσωματώσουν τα μπαστούνια στην καθημερινότητά τους. Στόχος του είναι να υποστηρίξει όλα τα άτομα που έχουν κινητική αναπηρία, ιδιαίτερα εκείνα που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες σε ηλικία εργασίας και εκείνα που θεωρούν ότι είναι «αποκλεισμένα» από τον ευρύτερο κόσμο.

oran.jpg

«Για πολλά άτομα με αναπηρία, ένα μπαστούνι είναι τόσο απαραίτητο όσο το πορτοφόλι και τα κλειδιά», είπε ο Sean, από το Uxbridge στο Δυτικό Λονδίνο, ο οποίος σπουδάζει στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού και Δομημένου Περιβάλλοντος. «Αλλά δυστυχώς δεν ενσωματώνονται πολύ καλά στις υπόλοιπες ζωές των ανθρώπων και στο αστικό περιβάλλον ένα μπαστούνι μπορεί να γίνει πραγματικό εμπόδιο.

Όταν πληρώνετε σε ένα ταμείο, για παράδειγμα, τα μπαστούνια συχνά γλιστρούν στο πάτωμα αφού ακουμπούν σε έναν πάγκο. Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το λεωφορείο, μπορεί επίσης να τους εμποδίσουν ή να είναι αδύνατο να κρατηθούν ενώ στέκονται. Ήθελα λοιπόν να δημιουργήσω κάτι για να δείξω πώς μπορούμε να λύσουμε πολλά από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που πρέπει να βασίζονται σε ένα μπαστούνι».

Ο σχεδιασμός του επικεντρώνεται σε δύο συστήματα μαγνητών νεοδυμίου που επιτρέπουν τη σύνδεση του μπαστουνιού στα ρούχα ενός ατόμου. Το πρώτο σύστημα διαθέτει ένα κλιπ που γαντζώνεται στο πάνω μέρος ενός παντελονιού από το οποίο έλκεται ένας μαγνήτης στο μπαστούνι.

Το δεύτερο σύστημα προορίζεται για ρούχα όπως φορέματα και διαθέτει μια μικρή ατσάλινη πλάκα που μπαίνει κάτω από τα ρούχα. Ο μαγνήτης προσαρμόζεται στην πλάκα από έξω για να τη συγκρατεί στη θέση της και, στη συνέχεια, το ραβδί προσαρμόζεται στον μαγνήτη.

Το μπαστούνι μπορεί επίσης να στερεωθεί σε οποιαδήποτε άλλη μεταλλική επιφάνεια και μπορεί να τραβηχτεί χωρίς δυσκολία.β Υπάρχουν τρία διαφορετικά σχέδια λαβών – το καθένα με μαγνήτη μέσα – που είναι εναλλάξιμα και προορίζονται για διαφορετικές χρήσεις.

Υπάρχουν επίσης τρεις διαφορετικές βάσεις διαθέσιμες οι οποίες εναλλάσσονται επίσης ανάλογα με τους τύπους επιφανειών για τις οποίες θα χρειαστεί. Ο στύλος είναι κατασκευασμένος από σωλήνες αλουμινίου που είναι ελαφρύς, στιβαρός και διαθέσιμος σε μια ποικιλία χρωμάτων που ταιριάζουν στα μεμονωμένα γούστα.

Ονομάζεται "Ιda" (Iδη) από το βουνό στο οποίο ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά μαγνήτες σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο. Ο Sean ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει άτομα με αναπηρία σε ηλικία εργασίας καθώς τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν αναπηρία είναι άνεργοι, σε σύγκριση με το 18% των ικανών για εργασία ατόμων.

Η Ora, η οποία είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια ψυχολογίας στο NTU, είπε: «Συχνά διαπιστώνω ότι τα τυποποιημένα μπαστούνια που μπορώ να αγοράσω δεν ικανοποιούν όλες τις ανάγκες μου. Ειδικά όταν είμαι έξω το να προσπαθώ να κάνω πράγματα μόνο με το ένα χέρι ή να αφήνω το ραβδί ακουμπισμένο σε έναν πάγκο μπορεί να είναι πραγματική ενόχληση. Ο σχεδιασμός του Sean σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχώ πια για το να πάρω το ραβδί μου μαζί μου γιατί ξέρω ότι θα ικανοποιήσει τις ανάγκες μου αυτή τη στιγμή».